Új adót vezetnek be a lakossági megtakarítások egy részére!

Új adót vezetnek be a lakossági megtakarítások egy részére!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-01
 

A természetes személyek kamatjövedelmét 2023. július elsejétől 13% szociális hozzájárulási adó is terheli. Vagyis a személyi jövedelemadóval együtt már 28% adófizetési kötelezettség terhelheti például a betéti kamatokat.

Egy éjszaka megjelent kormányrendelet alapján 2023. július 1-től a természetes személyek kamatjövedelmeit szociális hozzájárulási adó is terhelni fogja. Ennek az adónak a mértéke jelenleg 13%. Vagyis a normál személyi jövedelemadóval együttesen már 28% adó terhelheti a kamatbevételeket. 

De mit jelent mindez? Ha lekötünk egy évre 1 000 000 forintot 9 százalékos kamat mellett, akkor az éves kamatunk 90 000 forint lenne. Eddig ezt a nyereséget 15% személyi jövedelemadó terhelte, vagyis 13 500 forinttal csökkent a tényleges bevételünk. Július elsejétől további 11 700 forinttal csökkenhet a nyereségünk. Vagyis a 90 ezer forint helyett 64 800 forint nyereségünk lenne a lekötés végén.

Hirdetés

Hirdetés

Kikre érvényes az új adó?

A természetes személyeket nevesíti a jogszabály, vagyis a lakossági kamatjövedelmeket fogja terhelni a jövőben a szociális hozzájárulási adó.

Mely megtakarítások érintettek?

A jogszabály a kamatjövedelmeket említi, de fontos a pontos megfogalmazás is:

…a természetes személyt szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 65. §-a szerinti kamatjövedelmének – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után.

A szöveg az Szja tv. 65. §-a hivatkozik, de élből kizárja az ingatlanalapokat. Vagyis az ingatlanalapokon elért nyereség után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

A másik fontos kikötés, hogy a személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összeg alapján állapítják meg az új adó mértékét. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az eddig SZJA-mentes befektetéseknél az új adót nem kell megfizetni. Vagyis az állampapírok és a biztosítások egy része is mentesülhet az új adó alól.

Fontos
Ugyanakkor a látra szóló betétek, a lekötött betétek és a befektetési alapok – kivéve az ingatlanalapok –, a vállalati kötvények kamata, hozama után meg kell fizetnünk a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót.

Mikortól lép életbe az új adó?

A változás 2023. július 1-én lép hatályba. A különböző kamatjövedelmek esetében azonban a szabály más és más lehet.

  • A betétek esetében a lekötés napja számít, a 2023. június 30-ig lekötött betétekre nem kell megfizetni az új adót a lejárat dátumától függetlenül. A látra szóló betéteknél július elsejétől járó kamatra már rendezni kell az új adót is.
  • A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok – jellemzően ezek a vállalati kötvények lesznek – esetében a vásárlás dátuma lesz lényeges. A július elseje előtt vásárolt papírok után nem kell rendezni az új adót.
  • A személyi jövedelemadó alá tartozó biztosítások esetében a biztosítás megkötésének dátuma lesz lényeges.

A többi speciális kamatjövedelemre is külön szabályok érvényesek.

Jó tudni
Alapvető irányelvnek tűnik, hogy a változás előtti kamatokra, befektetésekre nem, vagy csak korlátozottan lesz érvényes az új adó. Érdemes lehet tehát még most átgondolni, hogy jelenleg milyen betéti ajánlatok, értékpapírok érhetők el. Az állampapír vásárlást tervezőknek azonban nem kell sietniük, a Bankmonitor értelmezése szerint őket nem érinti az új adó.
Hirdetés
Hirdetés