A szülőnek és a gyereknek is előnyös, ha bankszámlára érkezik a zsebpénz (x)

A szülőnek és a gyereknek is előnyös, ha bankszámlára érkezik a zsebpénz (x)
Hirdetés

Cikk2023-07-26
 

Egy friss felmérés szerint a szülők 28 százaléka ad fix összegű zsebpénzt a gyerekének Magyarországon, ám a többség még mindig készpénzben. Pedig az elektronikus bankolás számos gyakorlati előnnyel jár, különösen akkor, ha bankkártya is tartozik a számlához. Nagyjából 14 éves kortól pedig a gyerekek már fokozottan igénylik az egyre nagyobb önállóságot pénzügyi téren is, hogy maguk kezelhessék megtakarításukat, illetve vásárolhassanak az összegyűjtött pénzükből. Szerencsére ma már egy ilyen idős gyereknek is lehet havidíjmentes bankszámlája, akár ingyenes bankkártyával, mobil- és internetbanki hozzáféréssel.

Minden szülő számára fontos, hogy gyerekét tudatosságra és önállóságra nevelje a pénzügyek terén. Ennek első lépése a rendszeres zsebpénz, amit egy felmérés szerint a magyar szülők 28 százaléka szokott adni, ám még jellemzően készpénzben. Pedig már egy 14 éves kiskamasznak is lehet bankszámlája, így net- vagy mobilbankon keresztül folyamatosan nyomon követheti a költéseit, ellenőrizheti a rendelkezésére álló összeget, de akár célokat is beállíthat – ez lehet nyaralás, egy megvásárolni kívánt kerékpár vagy akár egy számítógépes játék -, amelyekre kisebb-nagyobb összegeket tehet félre, köthet le.

Így korán megtanulhatja önállóan intézni a pénzügyeit, hogy miként tud megtakarítani, miközben a bankkártya segítségével kényelmesen és biztonságosan vásárolhat az online térben, az üzletekben, és persze készpénzt is vehet fel a számos banki ATM valamelyikéből.

A fiatalok azért is szeretik elektronikus csatornákon intézni a pénzügyeiket, mert számukra az internet és a mobilalkalmazások használata már természetes, a mobiltelefon pedig már-már elválaszthatatlan társuk. Nem véletlenül óriási a népszerűsége körükben a mobilos fizetés, amikor a Google Wallet vagy Apple Wallet alkalmazásokba beregisztrált bankkártya a plasztiklap fizikai jelenléte nélkül használható online vagy pénztári fizetéseknél egyaránt.

Azonban nemcsak a gyerek, hanem a szülő számára is előnyös lehet, ha készpénzről elektronikus csatornára vált a zsebpénzt illetően. Például rugalmasan meghatározhatja a zsebpénz összegét és rendszerességét: akár rendszeres átutalási megbízást is beállíthat, hogy a gyerek számláján mindig ugyanazon a napon jelenlen meg az apanázs, ami rendszerességhez szoktathatja a csemetét.

Legalább ilyen fontos, hogy szülő is biztos lehet benne, hogy a gyerek soha nem marad pénz nélkül, mert ha szükséges, az azonnali átutalásnak köszönhetően bárhol és bármikor másodpercek alatt pénzt küldhet a részére.

Hirdetés

UniCredit Diákszámla Zéró 14-25 éveseknek

Az UniCredit Diákszámla Zéró már akár 14 éves kortól megnyitható, ám 18 éves korig a számlanyitáshoz a szülő vagy a törvényes képviselő jelenléte és aláírása is szükséges az UniCredit bankfiókok valamelyikében. 18 éves kor felett azonban már akár személyes jelenlét nélkül, kizárólag online folyamatban is megnyitható a számla. Lényeges még, hogy a mobilbanki alkalmazást kizárólag nagykorúként lehet választani és aktiválni, az ennél fiatalabbak az internetbankban kezelhetik a pénzügyeiket. Az előbbiek a gyerek 18 éves koráig a szülő számára fokozott kontroll lehetőséget jelentenek, miközben a kiskamasz jelentős szabadságot kap.

„A szülői felügyeletet erősíti az is, hogy 18 éves korig a bankkártyához és egyéb számlaműveletekhez beállítható tranzakciós és napi limitösszegek korlátozottak, mégpedig a szerződésben rögzítésre kerülő összeghatárig. A szülő a törvényes kereteken belül meghatározhat egy összeget, melyen túlmenően a kiskorú kizárólag a szülői jóváhagyással rendelkezhet.”

Fontos, hogy a havi 150 000 forint ingyenes készpénzfelvételi lehetőség a jogszabály szerint csak 16 éves kortól biztosított. Ám, ha ezt betöltötte a fiatal, akkor ehhez az összeghez egy hónapon belül legfeljebb két részletben juthat hozzá a Diákszámla Zéróhoz járó bankkártyával bármelyik hazai bankjegykiadó automatából (a havi első két kivétel számít).

A számlához a Mastercard Standard elektronikus bankkártyáját adja a pénzintézet, ami Magyarországon és külföldön is használható fizetésre és készpénzfelvételre egyaránt. Amennyiben a számlát 2023. november 30-ig megnyitják, akkor a kártyának nincs kibocsátási díja, valamint online számlanyitás esetén akciósan utólag jóváírják az első éves tagsági díjat is, ami összességében 15 500 forint megtakarítást jelent. A kártya természetesen hozzáadható a Google Pay és az Apple Pay szolgáltatásokhoz, így plasztiklap nélkül, kizárólag mobiltelefonnal is lehetőség van fizetni.

Már csak azért is érdemes a november végéig Diákszámla Zérót nyitni, mert a mobilbanki alkalmazás (mBanking) aktiválása akciósan díjmentes, valamint a szolgáltatás havi díját (171 Ft/hó) sem számlázzák ki 2023. december végéig, ha az ügyfél adott naptári hónapban legalább egyszer bejelentkezik az alkalmazásba. Az internetbanki szolgáltatásnak sincs egyszeri belépési díja november végéig, illetve a havi díjat (ugyancsak 171 Ft/hó) akciósan itt is elengedik év végéig.

Diákszámla Zéró 30 000 Ft-os eMAG utalvánnyal

2023. augusztus 31-ig 30 000 Ft-os eMAG utalvány járhat az újonnan nyitott Diákszámla Zéró mellé. Ennek feltétele, hogy a számlanyitást követő hónap végéig 5 alkalommal végezzenek bizonyos tranzakciókat: bankon belüli vagy bankon kívüli eseti átutalást, állandó átutalási megbízást, csoportos beszedést internetbankon, mobilalkalmazáson vagy telefonbankon keresztül; készpénzfelvételt ATM-ből vagy bankfiókban. Ez motivációt jelenthet az újonnan számlát nyitó fiataloknak, hogy aktívan használják a számlájukat, és éljenek az elektronikus bankolásban rejlő előnyökkel.

A tájékoztatás nem teljes körű, a további részleletek elérhetők a www.unicreditbank.hu/diakszamla oldalon.

A cikk az UniCredit Bank támogatásával készült.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk