A támogatott hiteleknél ugyanolyan fontos a jó bankválasztás

A támogatott hiteleknél ugyanolyan fontos a jó bankválasztás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-21
 

A kamatmentes Babaváró hitelnél, vagy épp a fix 3 százalékos kamatozású csok-hitelnél azt gondolhatjuk, hogy mindegy melyik bankot választjuk, hiszen a kondíciók mindenhol megegyeznek. Ennél nagyobbat talán nem is tévedhetnénk.

A Babaváró kölcsön egy szabad felhasználású támogatott hitel, melyet gyermeket tervező fiatal párok érhetnek el. A konstrukcióhoz a futamidő alatt született babák után kamatmentesség és tartozáselengedés kapcsolódik. A jelenleg elérhető támogatott lakáshitel kamatát is jogszabály maximalizálja: a bank felé fizetendő kamat a teljes futamidő alatt nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Ezen jogszabályi, általános elvárások alapján valóban kijelenthető, hogy az összes banknál nagyon hasonlóak a támogatott kölcsönök kondíciói. Így az induló költségek, a kamat, a törlesztőrészlet tekintetében nem lesznek különbségek. Akkor mégis miért kell figyelnünk a bankválasztásra?

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindenhol kaphatjuk meg a kért hitelt

A támogatott kölcsönöknél hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha megfelelünk a jogszabályi elvárásnak, akkor meg is kapjuk a kért összeget. A helyzet azonban teljesen más, a jogszabályi előírások teljesítése a beugró szint, ezt követően még a banki bírálaton is át kell mennünk.

Márpedig az egyes pénzintézetek gyakorlata között jelentős különbségek lehetnek: másképp kezelik a kismamák jövedelmét, a külföldről származó bevételeket, a vállalkozói jövedelmeket. Ezek az eltérések azt eredményezhetik, hogy egyes bankoknál jogosultak lehetünk a kért hitelösszegre, míg mások elutasíthatják a kérelmünket. Márpedig a támogatott hiteleknél is az a legfontosabb, hogy megkapjuk a kért összeget.

Kalkulálj
Ellenőrizd a Bankmonitor Babaváró kalkulátorával, hogy megfelelsz-e a kamatmentes kölcsön jogszabályi előírásainak!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Egyedi jóváírási akciók, díjkedvezmények

A kamat, törlesztőrészlet megegyezik az összes pénzintézetnél, emiatt felértékelődik az egyedi kedvezmények, akciók szerepe.

A támogatott lakáshitel esetében az induló költségek mértéke lehet egy választási szempont. Lényeges lehet, hogy ezekből mit vállal át a bank, vagy térít vissza nekünk a folyósítást követően. A Bankmonitor kalkulátora szerint egy 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű csok-hitel induló költsége 0 Ft és 231 100 Ft is lehet. Több százezer forintért pedig már inkább utánanéz az ember a dolgoknak.

A Babavárónál számos bank jóváírást ígér az igénylőknek, amennyiben náluk veszik fel a hitelt. Ez az összeg lehet 120 ezer forint, de elérheti a 200 ezer forintot is. Itt is érdemi különbséget láthatunk. Érdemes azonban a feltételeket is megnézni, a jóváírásért cserébe ugyanis az egyes bankok különböző dolgokat várnak el. Ilyen lehet például a számlanyitás mindkét fél részére, vagy a jövedelemérkeztetés az adott bankhoz.

Lényeges lehet a kapcsolódó szolgáltatások minősége

Egy hitelfelvétel jellemzően azzal jár, hogy kapcsolatot létesítünk egy bankkal, több szolgáltatást is igénybe veszünk az adott pénzintézettől. Nagy eséllyel bankszámlát is nyitunk, használni fogjuk a netbankot, mobilapplikációt. Ezen szolgáltatásokban szintén jelentős különbségek lehetnek az egyes bankok között.

Itt is felmerülhetnek költségek, egyes bankoknak teljesen ingyenes számláik is vannak – nem csak az alapdíj, de a megbízások is díjmentesek lehetnek -, ilyen például a CIB ECO bankszámla, az Erste Privilégium 2.0 Partner számla, az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagja, vagy épp a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomag. Egy ingyenes számlával éves szinten akár 30-40 ezer forintot spórolhatunk, arról nem is beszélve, hogy a számlanyitásért is adhatnak jóváírást egyes pénzintézetek.

Az ár azonban nem minden, a netbank használhatósága, a mobilapplikáció kezelhetősége is lényeges szempont lehet. Sőt azt is érdemes mérlegelnünk, hogy hol található bankfiókja, vagy épp ATM-je az adott pénzintézetnek.

Bankválasztás évtizedekre

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a hitelek 20-30 éves futamidőre is szólhatnak, vagyis az elköteleződés egészen hosszú időre vonatkozik.

Hasonlóan hosszú a futamidő egy sima piaci hitel esetében is, ott azonban a kölcsönt bármikor kiválthatjuk, lecserélhetjük egy kedvezőbb ajánlatra. Egy támogatott hitelnél azonban nem igazán találunk később kedvezőbb ajánlatot. Vagyis a Babaváró, vagy a csok-hitel jó eséllyel jóval tovább velünk marad, mint egy sima piaci kamatozású kölcsön.

Éppen ezért nem szabad csak úgy fejest ugranunk az összes ajánlat megismerése nélkül, ez ugyanis később korlátozhatja a lehetőségeinket. Ha például újabb kölcsönt szeretnénk később felvenni a csok-hitel után – például az ingatlan korszerűsítésére -, akkor már jó eséllyel csak az eredeti hitelt folyósító bank jöhet szóba. A pénzintézetek ugyanis nem szeretnek jelzálogjogot bejegyeztetni egy másik bank terhe mögé, mi pedig a kedvezményes kamatozású hitelt nem fogjuk lecserélni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés