A testvérem is felhasználhatja az általam kötött LTP-t?

A testvérem is felhasználhatja az általam kötött LTP-t?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-07 Frissítve: 2021-07-01
 

„Szeretnék kötni egy lakástakarék megtakarítást. Én fizetném a havi megtakarítást és venném fel a hitelt, viszont az öcsém házának tetőfelújítására kellene az összeg. Megoldható ez így, hogy az én nevemen van minden, én fizetek mindent és én veszem fel a hitelt is?” Egy érdeklődőtől kaptuk ezt a kérdést, amit egy szakértőnk meg is válaszol.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A kérdésfeltevésből azt gondoljuk, hogy nem elegendő a megtakarítási összeg, és mindenképpen szükség lesz hitelre a tetőfelújítás miatt. Az nem derült ki, hogy megvárnák a lakástakarék futamidejének lejáratát (minimum 4, maximum 10 év), vagy esetleg szinte a szerződéskötés után rögtön felvennék azonnali áthidaló kölcsönnel az egész szerződéses összeget. De ez nem probléma, hiszen mind a két helyzetben ugyanaz a szabály.

A jó hírünk az, hogy közeli hozzátartozó ingatlancéljára is fel lehet használni a lakástakarék szerződéses összegét (befizetés, kamat, állami támogatás, hitel), viszont ehhez elengedhetetlen, hogy a szerződéskor megjelöljünk egy közeli hozzátartozót, mint kedvezményezettet. Ha nem lenne kedvezményezett megjelölve, akkor a szerződéses összegről mi dönthetnénk és csak saját lakáscélra használhatnánk fel az LTP-ben összegyűlt összeget.

A rossz hír ellenben az, hogy éppen azért, mert kedvezményezettként nyílik meg a lehetőség arra, hogy a kérdező testvérének ingatlancélja megvalósuljon, a hitelnél mindenképpen be kell vonni a közeli hozzátartozót is hitelbe. Jelen esetben úgy fog kinézni, hogy a szerződő és a kedvezményezett is adós lesz a hitelben.

Ugyanez a séma, ha nem várjuk meg a lakástakarék futamidejének a végét, hanem futamidő közben az egész szerződéses összeget egy áthidaló kölcsönnel felhasználjuk. Egyszerűen úgy szól a fáma, hogy mindig be kell vonni azt a személyt a hitelbe, akinek az ingatlanjára a hitelt felhasználjuk.

Semmiképpen sem lehet ezt megkerülni ezt, hiszen a lakástakarék hasonlóan egy bankhoz a hitel elbírálásakor hitelminősítést végez. Ennek része, hogy megbizonyosodik arról, pontosan ki és mire akarja felhasználni a hitelt. A tulajdoni lapról pedig azonnal kiderül, hogy a felújításnál a felújítandó ingatlan pontosan kinek is a tulajdonában van.

Ez azonban azt gondoljuk, hogy nem jelent egy áthidalhatatlan helyzetet. Abban az esetben, ha a kérdező valóban elkötelezett a terveit illetően, akkor úgyis ő lesz képes a megtakarítást és a hozzá köthető hitelt is kifizetni. A testvér bevonása ilyen esetben csak formalitás lesz. De erre szükség van, ha valóban hitelt is be kell vonni a felújításba.

További információk megtalálhatók a lakástakarékokról a Bankmonitor Jobb tudni oldalán.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés