A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-29 Frissítve: 2018-09-28
 

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így végre a nagyközönség előtt is világossá válik, hogyan gondolkoznak a hitelminősítők. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Balásy Zsolt és Kiss Gergely már régóta ismerik egymást. Kiss Gergely 2011-ben a Magyar Nemzeti Banktól ment Londonba dolgozni. Tíz év telt el a válság óta, és Gergely számára az a legmeglepőbb, hogy miért ilyen alacsonyak a hozamok világszerte.

Az is érdekes, hogy annak ellenére sincs inflációs nyomás a gazdaságon, hogy a válságot már nagyon régen magunk mögött hagytuk. Arról nem is beszélve, amit a munkaerőpiacokon és az ipari termelésben tapasztalhatunk, valamint a legtöbb EU-országban csökkenő GDP-arányos államadósság is nagyobb inflációs hatással járhatna. Az viszont sokat jelentene az eurózónának, ha a német lakosság többet költene, így ott magasabb infláció lenne, miközben a periférián alacsony maradna.

A németeknél az államadósság még mindig a GDP 60 százalékán áll, nem tekinthetjük igazán szigorúnak a német költségvetést, mivel csak az unióban amúgy is elvárt 60%-ot teljesítik. A költségvetési többlet az erőteljes német növekedés miatt nem meglepő. Ha a gazdaság nagyon jól teljesít, akkor nem olyan nehéz jó költségvetési egyenleget produkálni.

Kiss Gergely szerint a következő évek érdekessége továbbra is a nagyon alacsony kamatkörnyezet lesz. A fejlett országok államkötvényeinek vásárlói pedig az alacsony hozamokat jól kihasználták azzal, hogy a futamidőket nagymértékben meghosszabbították. Amikor az Európai Központi Bank emelni majd az irányadó kamaton, hiába emelkednek majd a kamatok, az eurózónás országok kamatkiadásai még 2020-ban is csökkenhetnek. Ez addig tarthat, amíg a magasabb kamatozású kötvényeik futamideje véget nem ér. Tegyük hozzá, hogyha ez még emelkedő inflációval is együtt jár, akkor még jobban növekedhet a GDP. Mivel a GDP arányában vizsgáljuk az államadósságot, még ez is hozzájárulhat majd az adósságcsökkenéshez.

Ha kíváncsi vagy a magyar gazdaságról alkotott nézeteire is, olvasd el Balásy Zsolt „Hitelminősítő szemével a világ” című bejegyzését az Alapblogon!

Hirdetés
Hirdetés