A Zöld hitel lehet 2022 slágerterméke

A Zöld hitel lehet 2022 slágerterméke
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-30
 

A 2021. októberétől elérhető Zöld hitel rendesen felforgatta az ingatlanpiacot. A futamidő végéig fix, 2,5 százalékos kamatú, szuperolcsó Zöld Otthon Programmal az energiahatékony új lakóingatlant vásárló és építtető magánszemélyek igényelhetnek minden eddiginél kedvezőbben lakáshitelt.

Az új, zöld konstrukció már az első hónapban hatalmas népszerűségre tett szert, 4 banknál a befogadott igénylések összege elérte a 20 milliárd forintot, ami a rendelkezésre álló keretösszeg 10%-a. A lendület azóta is folyamatos, így nem árt gőzerőre kapcsolnia annak, aki még ki szeretné használni. A Bankmonitor szakértői szerint ebben az ütemben 2022 nyarára elfogyhat a 200 milliárdos keret.

Az érdeklődés tehát visszaigazolta a várakozásokat, amely a keresleti és a kínálati oldalra is ösztönzőleg hat. A jelenlegi pénzpiaci környezetben megfigyelhető hitelkamat-drágulás pedig tovább erősíti a Zöld hitel előnyét.

Hirdetés

Hirdetés

Miért olyan népszerű a Zöld hitel?

Az ingatlanpiac csúcsokat döntött 2021-ben, amihez a lakáscélú állami támogatások jelentősen hozzájárultak, többek között az NHP Zöld Otthon Program is. Az igénylési kedv pedig nem is meglepő, ha sorra vesszük a zöld hitelkonstrukció főbb ismérveit:

  • alacsony energiafelhasználású ingatlan vásárlásra vagy építésére igényelhető
  • akár 70 millió forint hitelösszeg
  • fix, 2,5 %-os kamattal
  • akár 25 éves futamidőre
  • mellé a 0 %-os kamatozású Zöld CSOK hitel is felvehető
  • építkezés esetén a rendelkezésre tartási idő akár 4 év is lehet
  • egyedülállók és gyermektelenek is igényelhetik.

Vagyis az MNB egy olyan konstrukciót tett elérhetővé a keretösszeg erejéig, amellyel eddig soha nem látott kedvezménnyel érhető el lakáscélú jelzáloghitel.

Jelenleg a Bankmonitor kalkulátorának legjobb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel ajánlata új ingatlan vásárlására, 40 millió forint igénylésére, 500 ezer forint jövedelem beállítása esetén, 25 évre 4,90%-os THM érték mellett érhető el. 

Az alábbi táblázatban megmutatjuk, hogy mekkora különbséget jelent ez a törlesztőrészletek és a teljes visszafizetendő összeg tekintetében.

Legjobb zöld és piaci lakáshitel összehasonlítása 2022-ben

A különbség szembetűnő, a kalkulátor szerinti legjobb Zöld ajánlat a Raiffeisen Banké, amellyel a legjobb CIB Bank-os piaci lakáshitelhez képest havonta majdnem 50 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni. A teljes visszafizetendő összegek között pedig szintén számottevő, közel 15 millió forintos különbség mutatkozik.

Megéri a drágább, de energiatakarékos új otthon?

Egy új, Zöld hitellel vásárolt ingatlannak már minimum 25%-ban megújuló energiaforrásból kell biztosítania az energiaellátását, illetve meg kell felelnie a BB (közel nulla energiaigényű) energetikai besorolásnak. 

Az eggyel rosszabb minősítésű, de még korszerűnek mondható CC ingatlanok 30%-kal több energiaigényűek, így például egy 100 négyzetméteres, CC minősítésű otthon éves energiaköltsége (a fűtést és vízmelegítést is beleértve) átlagosan 161 ezer forint, addig egy hasonló paraméterekkel rendelkező BB besorolású lakás éves energiaigénye körülbelül 126 ezer forint.

Az MNB lakáspiaci jelentéséből kiderül, hogy a szakértők becslése szerint egy BB tanúsítvánnyal rendelkező új társasházi otthon négyzetméterára legalább 3,5 %-kal drágább, mint egy CC minősítésű ingatlané, családi házak esetében pedig ennél is nagyobb a különbség.

Ha tehát arra keressük a választ, hogy a drágább Zöld ingatlan megvásárlása hogyan kompenzálhatja az árkülönbséget a jelentősen olcsóbb fenntartásnak és a nagyobb értékállóságnak köszönhetően, akkor kedvező hírrel szolgálhatunk a Zöld otthonok iránt érdeklődőknek:

A jelenlegi piaci környezetet figyelembe véve a Zöld otthon megvásárlásához a magasabb vételár miatt több önerő szükséges, ugyanakkor több tízezer forintot lehet spórolni havonta a fenntartási költségeken. A vételárak függvényében akár 1-2 év alatt visszajöhet az önrészként megfizetett extra kiadás.

Ugyanakkor figyelembe kell vennünk a piaci változásokat is, amelyek napjainkban – és várhatóan 2022-ben is – jelentősek, mégpedig a jelzáloghitelek kamatának folyamatos emelkedése miatt. Ez pedig rosszul érintheti mind a változó, mind a néhány évig fix kamatperiódusú lakáshiteleseket, kivételt pedig csak a futamidő végéig fix konstrukcióra szerződött ügyfelek élvezhetnek, amilyen a zöld hitel is. 

Zöld hitel feltételek és igénylés 2022-ben

A kedvezményes lakáshitellel tehát kiemelkedő előnyökre tehetünk szert, ugyanakkor – mint minden támogatott hitelnél – a Zöld hitelnél is több speciális feltételnek kell eleget tennünk szemben egy piaci lakáshitellel.

2022-ben az alapvető jelzálog-hitelképességi feltételeken túl (például megfelelő jövedelem, munkaviszony, fedezet) a jegybanki hitel igényléséhez az alábbi, igénylőkkel szembeni és ingatlannal kapcsolatos kritériumokat kell figyelembe vennünk.

Igénylőkre vonatkozó elvárások

1. A Zöld hitelnek maximum 4 adósa lehet, az igénylő házastársa vagy élettársa és az új ingatlanban tulajdonszerzők általában társigénylőként szerepelnek a kölcsönszerződésben.

2. Tulajdonjogot kizárólag a kölcsönügylet adósai szerezhetnek az új otthonban.

3. Kizárólag magánszemélyek lehetnek igénylők.

4. Egy magánszemély csak egy Zöld hitelnek lehet az adósa.

5. A tulajdonszerzőknek legalább 10 évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell élniük.

Ingatlanhoz kapcsolódó feltételek

1. A Zöld Otthon Programmal kizárólag új lakást, vagy lakóházat lehet megvásárolni, vagy építtetni.

2. Az ingatlannak meg kell felelnie az alacsony energiaigényeknek, vagyis az épület éves primer energiafelhasználása nem lehet nagyobb 90 kWh/m2-nél, emellett pedig meg kell felelnie a legalább BB energetikai minősítésnek. A BB besorolás szerint a lakóépületnek legalább 25%-ban megújuló energiaforrásokat is felhasználónak kell lennie.

3. Jelzálogkölcsön lévén az igényléséhez is szükség van fedezetre, amelyre a kedvezményes kölcsön esetében a támogatott ingatlan szolgál.

Zöld hitel oldalunkon további részleteket is megtudhatsz a feltételek és az igénylés kapcsán, valamint tájékozódhatsz a leggyakoribb kérdésekről is. 

Hogyan indítsuk el az igénylést?

A kedvezményes hitelprogram számos bank kínálatában elérhető, ilyenek például a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, Az MKB Bank, a Gránit Bank, a Takarékbank, az UniCredit Bank és a K&H Bank és a MagNet Bank.

A bankoknál ugyanakkor jócskán találkozhatunk eltérő feltételekkel, így az alapvető elvárások tisztázása után érdemes arról is tájékozódni, hogy az egyéni paraméterek ismeretében hol felelünk meg leginkább a hiteligénylés követelményeinek.

Emellett pedig egyáltalán nem biztos, hogy például a számlavezető bankunk kínálja az anyagilag is legkedvezőbb feltételeket, emiatt szintén nagyon fontos, hogy hol indítjuk el az igénylést. 

Mindezekben a Bankmonitor hitelszakértői adhatnak gyors és biztos válaszokat, akik a pénzintézetek gyakorlatával is naprakész információkkal rendelkeznek, segítenek a gördülékeny igénylésben. A szakértői segítség igénybevétele természetesen díj- és kötelezettségmentes.

Bankmonitor tipp: A hatalmas érdeklődés miatt nagyon fontos az időzítés, hiszen a 200 milliárd keretösszeg rohamos ütemben fogy. Derítsd ki máris kalkulátorunkkal, hogy jogosult vagy-e a Zöld hitelre, tudd meg, hogy mennyi kölcsönt igényelhetsz és csapj le a legjobb ajánlatra!

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés