Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?

Abszolút hozamú alap: tuti nyerő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-13 Frissítve: 2020-04-06
 

Az elmúlt időszak kisbefektetői piaca egyértelműen az abszolút alapoktól volt hangos. Sok magánbefektető választotta ezt a befektetési alaptípust, és sok alapkezelő indított újonnan ilyen besorolású alapot. Megnéztük az elmúlt egy éves teljesítményüket és meglepő eredményre jutottunk: az abszolút alapok csak 40%-a teljesítette túl a rövid állampapírok hozamát! A számok ismét azt bizonyítják, hogy jó hozamot kizárólag körültekintő választás révén lehet elérni.

Az abszolút hozamú alapok gyakorlatilag bármibe fektethetnek, a kötvénytől kezdve a részvényeken át akár árupiaci ügyletekbe is. Ezért referenciaként nem valamelyik részvény, vagy kötvényindexet határoznak meg, hanem általában a kötvénypiaci hozamokat összesítő ZMAX és RMAX indexeket. Magyarra lefordítva a rövid magyar állampapírokat tervezik felülteljesíteni az ilyen alapok. És hogyan sikerült mindez?

abszolút hozamú alapok teljesítménye

Az élvonal

Az elmúlt egy évben a 10 legjobban teljesítő alap átlagos hozama 11,47% volt. Összehasonlításképpen, ha egy évvel ezelőtt Kamatozó Kincstárjegybe fektettük volna a pénzünket 4,75%-ot értünk volna el. Tehát elmondható, hogy a legjobban teljesítő alapoknak jelentősen sikerült túltejesíteniük a céljukat. De hogyan állnak a többiek?

Az átlagos középmezőny

Az általunk vizsgált 48 alap többsége túlteljesítette a ZMAX indexet, de mindössze 42%-uk volt az RMAX index felett. A már említett Kamatozó Kincstárjegyet, pedig már kevesebb, mint 40%-uk tudta felülmúlni. A túlteljesítők átlagban 4,06%ponttal szárnyalták túl a Kamatozó Kincstárjegy hozamát. Ha viszont leszámítjuk a 10 legjobb alap teljesítményét, máris 1,1%pontnál járunk. Tehát, ha nem vesszük figyelembe a legjobb 10 alap teljesítményét, akkor a pozitív hozamot produkáló alapok elmúlt egy éves átlagos teljesítménye mindössze 5,85% volt. És mi a helyzet az alvégen?

A lemaradók

A 10 legrosszabb elmúlt egy éves teljesítményt nyújtó abszolút hozamú alapok közül, mindössze 1 volt pozitív tartományban. Így nem meglepő, hogy átlagosan majd 8%-ot veszítettek, akik ezeket az alapokat birtokolták.

Bankmonitor.hu tanácsai jó a választáshoz

Látható, hogy milyen fontos, hogy a megfelelő alappal rendelkeznünk. Nem elég találomra kiválasztani egy abszolút hozamú alapot (a múlt évben az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye 3,1% volt). Ahhoz, hogy jól válasszunk, nem árt néhány hüvelykujj szabályt betartani:

  • Soha ne csak egy időszakot nézzünk, mindig több év teljesítményét vessük össze! Ebből következik, hogy javasolt évek óta a piacon lévő befektetési alapokat választani. Újonnan induló alapokba akkor fektessünk, ha az alap kezelője korábbi alapjaival már bizonyította rátermettségét.
  • Midig a piachoz viszonyítsunk! „10% hozam felett” Halljuk sokaktól a hozamelvárásukat. Ez alig pár éve még reális hozamcél volt.  Mára viszont egy elég optimista célkitűzés. Ilyen hozamokat hosszú távon a kockázatos részvényalapok tudnak nyújtani. Abszolút hozamú alapoknál reálisabb a 8%-os hozam elérése. Ha hozzátesszük, hogy most 3% a Kamatozó Kincstárjegy hozama máris megérthetjük, hogy mért csak ennyi a várakozás.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés