Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-18 Frissítve: 2018-10-12
 

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében megnézzük, hogy miért is lehetünk hálásak a bankoknak.

Mi történt pontosan?

Múlt heti beszámolónkból kiderült, hogy júliusra több bank is emelt a fogyasztóbarát lakáshitelének indulókamatán. A bankok 22 fogyasztóbarát hiteléből 12 esetében a kamaton felfelé módosítottak júniusról júliusra. Voltak bankok, akik nem változtattak a kondíciókon, azonban várhatóan ez náluk is hamarosan megtörténik.

Mit jelent ez magyarul?

Nézzük, mit kell tudni a lakáshitelek árazásáról! A fogyasztóbarát lakáshitelek kamata a referenciakamat és a kamatfelár összege. Az a bibi, hogy 2018 első félévében a rossz nemzetközi hangulat betett a forintnak és a hozamoknak (referenciakamat) is. Az állampapír-piaci hozamok nagy emelkedésnek indultak, ami a bankok pénzhez jutásának költségét is növelte. Ezt hárították át a bankok úgy, hogy kénytelenek voltak a hiteleik bázisát adó kamat értéket megemelni. A magasabb kamat nem nyújt a bankoknak többletnyereséget, pláne, hogy több pénzintézet az eddigi piaci folyamatok által indokoltnál kisebb mértékben nyúlt hozzá a kamathoz.

A bankok a fix hitelek kamatperiódusa során nem tudnak önkényesen változtatni a kamatokon, hanem csak a hitel igénylésekor dönthetnek arról, hogy mekkora hitelkamatot kérjenek az ügyfeleiktől. A törvény a felárat korlátozza, a bankok 3,5%-nál többet nem tehetnek rá a referenciakamatra. A pénzintézetek a legtöbb esetben nem élnek a törvény által biztosított lehetőségeikkel, annál sokkal kisebb kamatfelárat alkalmaznak. Egyszerűen azért, mert a tortából minél nagyobb részt szeretnének magukénak tudni.

Persze a végtelenségig nem feszíthetik a húrt a bankok. Ha tartósan magas a hozamszint, akkor ehhez kell alkalmazkodniuk. Ezért is gondoljuk, hogy más bankok is emelhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

A módosítások ellenére még mindig nagyon kedvező lakáshitelekhez juthatunk hozzá, mivel a kamatok csak most kezdtek el növekedni. A 2008/2009-es világgazdasági válsághoz képest a forint lakáshitelek az akkori kamatok nagyjából feléért elérhetők. A 3%-os inflációhoz képest szintén olcsónak számítanak a lakáshitelek, ezért ügyfélként még most érdemes élni a hitelfelvétel lehetőségével, mielőtt a kamatok tartósan emelkedésnek indulnának.

Nagyon nem mindegy, mert a kamatláb 1 százalékpontos emelkedése a törlesztőrészletünk 8-9 százalékos emelkedését hozná magával. Mostani szemmel nézve, 2-3 százalékpontos emelkedés is benne van a pakliban, ami 16-27%-os törlesztő megugrást okozhat. Ezért is fontos, hogy amíg a kamatok alacsony szinten vannak, addig minél hosszabb, lehetőleg a hitel futamidejének végéig fix kamatozású lakáshitelt igényeljünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés