Aggasztó a túlzott nyugalom a tőzsdéken – Csend után jön a vihar?

Aggasztó a túlzott nyugalom a tőzsdéken – Csend után jön a vihar?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-24 Frissítve: 2021-07-01
 

Általánosságban nem szeretjük, ha a befektetéseknél túl nagyok a kilengések, mert így bizonytalan, mennyit is kereshetünk vele. Most azonban éppen az okoz kellemetlenséget, hogy annyira kicsi a mozgása a részvénypiacoknak. Ráadásul ezt úgy teszik, hogy történetük egyik leghosszabb bikapiacán vagyunk. Nem véletlen, hogy sok elemző egy jókora eséssel számol ebben az évben. Megnézzük a CashMester következő részében, hogy mit érdemes tudni a témáról.

Mi történt pontosan?

Ha a befektetések világát követed, könnyen az lehet az érzésed, hogy jó ideje csak a riogatás megy a tőzsdék összeomlását illetően. Mindenesetre, ami sokak számára feltűnhet, az a túlzott nyugalom a piacokon, vagyis az alacsony volatilitás, ami paradox módon sok elemző szerint intő jel. El is magyarázzuk, hogy mit jelent ez, és miért lehet érdekes számodra!

Mit jelent ez magyarul?

A volatilitást nagyon egyszerűen úgy értelmezheted, mint egy részvény árfolyamának ide-oda csapkodását. Sokan éppen a félelem-indexet (VIX-index) állítják pellengérre, ami évek óta igen alacsony szinten áll. Ez pedig azt jelenti, hogy alig mozdul meg az amerikai részvénypiac (S&P500), aminek gyakorlatilag örülni is lehetne, hiszen a fokozott optimizmus jele a befektetők részéről.

Akkor válik igazán érthetővé, hogy mire fel az aggodalom, ha tekintetbe veszed, hogy a részvényindexek még sosem jártak ilyen magaslatokban. De vajon miért ilyen nyugodt a piac, ha évek óta tart az emelkedés és jó esélye van, hogy lassan jöhet egy korrekció?

A választ röviden abban találhatod meg, hogy a 2008-as válság után a világ jegybankjai (főként az amerikai) iszonyatos pénzeket pumpáltak a piacokra. Márpedig ez az elérhető hozamok szintjét leszorította, míg a kockázatos eszközök árfolyamát felhajtotta (részvények, vállalati kötvények). Mondani sem kell, hogy ebben a környezetben beindult a hozamvadászat, aminek köszönhetően a tőzsdék emelkedése is már több mint 9 éve tart.

Időközben a gazdaság is újból magához tért, ráadásul a fellendülés alatt képződő plusz lakossági illetve vállalati jövedelmek is újból a tőzsdéken találtak helyet. A kedvező körülményeknek hála mindenki elhitte, hogy az árfolyamok szárnyalása még jó sokáig tart és ez a piacokon is rég nem látott higgadtságot hozott. A szakértők szerint a befektetők talán túlságosan elbizakodottá is váltak és pont ennek az egyik jele az alacsony volatilitás is.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Egyes vélemények szerint most paradox módon egy fenntartható buboréknak lehetünk szemtanúi a tőzsdéken, ami alapján még ideig-óráig emelkedhetnek a tőzsdék. Arra azonban fel kell készülni, hogy a kedvező hátszél sem tart örökké, így a viszonylag nyugodt, kis ingadozással jellemezhető piacoknak is búcsút kell majd inteni.

Ilyen körülmények között az elmúlt időszakban a passzív alapok tudtak jól teljesíteni, ugyanakkor a változó környezet az aktív alapok malmára hajthatja a vizet.  Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a baljós jelek láttán a hazai alapkezelők egy része már korábban behúzta a féket és ez bizony a befektetési alapok (főként az abszolút hozamú alapok) teljesítményén meg is látszódik. Az biztos, hogy az egyedi meglátások, vagy az időzítés nagyon sokat fog számítani, de természetesen az alapokat kezelő szakemberek sem rendelkeznek kristálygömbbel.

Tiszta sor, hogy lehetetlenség mindig a jó oldalon állni, így befektetőként fel kell készülnöd a rosszabb időszakokra is. Mindenképp hosszú távra koncentrálj, semmiképp sem javasolnánk, hogy a most látott hozamszintek alapján dönts.

A Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő befektetői szemináriumán is hallhatsz előadásokat hasonló témákról. Alapvetően arra keressük a választ, hogy milyen befektetéseket éri meg 2018-ban választani és miért kell nagyon óvatosnak lenni a Bitcoinnal.

Hirdetés
Hirdetés