Aggasztó előjelek, vigyázzon mindenki, akinek befektetése van!

Aggasztó előjelek, vigyázzon mindenki, akinek befektetése van!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-26 Frissítve: 2021-08-06
 

A tőzsdeindexek mindenkori csúcsokat döntögetnek, ami sokaknál vetheti fel a kérdés, hogy meddig tart még a jó széria. Érdemes figyelni az intő jeleket, mint amilyenek gazdaságok helyzetét megragadó mutatók is. Márpedig ezek most kifejezetten jó helyzetről árulkodnak, ami a befektetési piacok logikája szerint a lejtmenetre is felhívhatja a figyelmet, hiszen ilyenkor lehet eladással nyereségre szert tenni. Az Alapblog írásában éppen azt vesézgeti, hogy miért lehet esélyes a zuhanás a tőzsdéken.

A tőzsdén senki sem szeretne drágán venni, pont az a lényeg, hogy a lehető legolcsóbban jussunk a befektetéshez, hogy utána nyereséggel válhassunk meg tőle. Éppen ezért vásároltak be sokan a 2008-as válság után, amikor alacsonyan voltak az árfolyamok, viszont mára a tőzsdék is hihetetlenül magas szintre kerültek.

Zsiday Viktor befektetési szakember szerint kitüntetett figyelmet kell fordítani a gazdaság hosszú távú egészségi állapotát jelző mutatókra. Ezek közül különösen fontosak, ahol a gazdaság szereplői ítélik meg, hogy szerintük milyenek a gazdasági kilátások (például a beszerzési menedzser indexek). Most ezek a mutatók különösen jó helyzetről árulkodnak, azonban befektetői szemmel a kedvező értékek is gyanúsak lehetnek (például a német, amerikai hangulatindexek is mindenkori csúcson vannak). Persze a múltból nem lehet egy az egyben következtetni a jövőre, de gyakran a kifejezetten jó gazdasági helyzet után jött az összeomlás.

Éppen ezért célszerű lehet most is résen lenni, mert a részvénypiacok is tetőznek, és egyre fogy a tér az emelkedésre. Ugyanakkor azt senki nem tudja mikor jön el a következő lejtmenet, de a jelek arról árulkodnak, hogy az benne van a pakliban. Az Alapblog „A vég kezdete” című írásából részletesebben is olvashatunk a témáról.

Hirdetés
Hirdetés