Aggasztó hírek a cégvilágból – Így készítsd fel a vállalkozásod a nehéz időkre

Aggasztó hírek a cégvilágból – Így készítsd fel a vállalkozásod a nehéz időkre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-26
 

Adatok sora jelzi a magyar gazdaságban jelentkező problémákat. Ennek nyomai már a cégvilágban is durván megmutatkoznak: aggasztóan magasra ugrott a felszámolási eljárások száma az Opten friss összefoglalója szerint. Hogyan védjük ilyen helyzetben vállalkozásunk pénzügyi stabilitását? Mutatjuk!

Szakad a kiskereskedelmi forgalom, negyedik negyedéve technikai recesszióban a magyar gazdaság, az ipari termelés zsugorodik, az építőipar helyzete még nyugtalanítóbb – csak néhány kiemelt jelentés az elmúlt hetekből. Ezek fényében persze nem meglepő, hogy a cégvilágban lezajló folyamatokat is aggasztónak értékelte az Opten friss elemzésében.

A kata hatása érezhető, de az új trendek is kirajzolódnak

A cégtérkép tükrözi a gazdasági jelentésekben korábban is jelzett folyamatokat. A kata szabályok tavalyi változtatásával összefüggő cégmegszűnések mellett az üzleti környezet drasztikus romlása is látszik az adatokon.

Az idén a II. negyedévében a magyar gazdaság 2,4 százalékos éves visszaesésében a legnagyobb szerepe az iparnak, a szállításnak és a kereskedelemnek volt. Az Opten adatai szerint, a cégszám teljes csökkenésének 50 százaléka két nemzetgazdasági ághoz köthető – szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; információ, kommunikáció –, amit nagymértékben alakított a tavaly bekövetkezett kata változás. Emellett az ötös rangsorban a kereskedelem és a feldolgozóipar is képviselteti magát, ami nem meglepő a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Idén a cégek számának csökkenése eddig töretlen volt, és ez várhatóan augusztusban sem változik majd amennyiben a cégalapítások továbbra is hasonlóan alacsony szinten maradnak mint, ami az év eddig eltelt részében jellemző volt. (A megszűnések számát a végelszámolással megszűnt cégek számának csökkenő tendenciája befolyásolta leginkább, ami várható volt, hiszen lassan, de elfogynak a kata változás miatt tavaly elindított nagyszámú végelszámolási eljárások.)

Az adatokhoz érdemes hozzátenni, hogy a cégmegszűnések júliusi száma nem kiugróan magas, az elmúlt 7 év szezonális átlagát kis mértékben haladja meg, azonban a júliusi alapítások már 20 százalékkal elmaradnak a hétéves átlagtól. Ugyan tömeges megszűnéseket várnánk a jelenlegi gazdasági körülmények között, azonban a tényleges visszajelzést mégis az alapítások visszafogottságában látható. Az Opten céginformációs szakértője, Alföldi Csaba értékeléséhez hozzátette azt is, hogy az alapítási kedv növekedését támogató jelentős gazdasági környezet javulást rövid időn belül nem látunk, ezért várhatóan a cégtrendben sem valószínűsíthető fordulat.

Hirdetés

Hirdetés

A felszámolások száma az év végéig a húszezret is elérheti

Az elmúlt hónaphoz hasonlóan alakultak a friss cégbírósági eljárások. Bár a felszámolások száma továbbra is magasnak számít, 1818 új eljárással mégis jelentős csökkenést mutatnak az előző két hónap 2500 körüli értékéhez képest. Ennek ellenére a céginformációs társaság szakértője arra figyelmeztet, hogy az idén regisztrált közel 13 ezer eset az elmúlt hat év csúcsát jelenti, és az év végére akár 20 ezer eljárás is beindulhat. Kiemelten a 3-5 év közötti vállalkozásokat érinti ez a helyzet, ők teszik ki az esetek 44 százalékát.

Az elemzéshez Alföldi Csaba értékelésében hozzátette azt is: még mindig több mint 75 százalékban azok a cégek uralják az új felszámolási eljárásokat, akiknek a hatályos adószámának a törlése 365 nappal ezelőtt már megkezdődött. Ez arra enged következtetni, hogy a felszámolási eljárás alá eső cégek többsége még érintett a járvány miatti moratórium hatásával. Ez nagymértékben elhomályosítja a mai gazdasági helyzet által kiváltott cégtrend mozgást.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) júliusi értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Tolna, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Mire figyeljünk az adatok ismeretében?

A kirajzolódó folyamatokat a céginformációs cég elemzése aggasztónak értékelte annak ellenére, hogy nem kiugróan rosszak az adatok. A korábbi időszak erős hatásai – például a kata-szabályok érdemi átalakítása – nehezítik is a tisztán látást. Mindezzel együtt indokolt az óvatosság – ezt jól mutatja az is, hogy durván visszaesett a cégalapítások száma.

A vállalkozások fizetőképességével összefüggően is elmondható, hogy drasztikus romlásról még nem beszélhetünk, ám az óvatosság nagyon is indokolt. (A témáról innen és innen elérhető korábbi cikkeinkben részletesen is foglalkoztunk.)

Ezekhez az adatokhoz érdemes ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy az üzleti környezet romlásának hatása ellen jelenleg számos kormányzati intézkedés véd. Ezek közül elsősorban a kamatstopot érdemes kiemelni, ami gazdaságfejlesztési minisztérium napokban publikált adatai szerin 60 ezer kis- és középvállalkozásnak nyújtott segítséget, és jelenleg is 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól.

Az életképes cégek helyzetét javították továbbá a korábbi és még futó kedvezményes hitelprogramok. Gondolva itt elsősorban a Baross Gábor Újraiparositási Hitelprogramra és a Széchenyi Kártya Programra.

Egyelőre azonban még nem látszik az alagút vége. Egy hosszabban elnyúló nehéz gazdasági helyzetben – és a mostani a jelenleg rendelkezésre álló információk birtokában ilyennek látszik – kulcskérdés a pénzügyi stabilitás és a kockázatok feszes nyomonkövetése.

Nézzük mit jelent ez!

Hogyan biztosíthatod céged pénzügyi stabilitását?

Az alábbiakban ezek közül a három területre hívjuk fel a figyelmet:

  • a fizetőképesség fenntartására
  • a hitelszerkezet optimalizálására és
  • a banki költségek kordában tartására

Fizetőképesség

A fizetőképesség megőrzése ilyen helyzetben kulcskérdés. Az ezzel összefüggő kockázatok kezeléséhez kiváló eszköz egy jó cash flow terv. Részletezése cégmérettől, a szervezet, illetve a tevékenység bonyolultságától függően nagyon eltérő lehet. Egy kis cégnél akár egy excel tábla is elegendő, amelyben világosan, egymás mellett látszanak a bevételek és a kiadások esedékességükkel együtt – már ez óriási segítség ahhoz, hogy előre készüljünk a kritikus időszakokra.

Ha az látszik, hogy a cégnek lehetnek olyan időszakai, amikor pénzügyi helyzete nagyon kifeszített készüljünk előre. Ez még akkor is az egyszerűbb és olcsóbb megoldás, ha előretekintve nem annak látszik. A legdrágább mindig az, amikor vészhelyzetben kell megoldást találni.

A likviditás javítását segítheti egy jó folyószámlahitel vagy adott esetben a faktoring (azaz még le nem járt tartozásaink eladása egy faktorcégnek). Folyószámlahitelt pedig akár kedvezményes kamatozással is találunk a Széchenyi Kártya Programban.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hitelek, hitelkeretek

    Egy cég fejlődése során jellemzően az adott célokhoz választja ki (jó esetben az ideális) finanszírozási formát. Ennek eredménye sokszor bonyolult, nehezen áttekinthető hitelszerkezet adott esetben akár több banknál vezetett számlákkal. Vannak pillanatok, amikor célszerű racionalizálni ezt a történetileg alakult sokszor bonyolult struktúrát. Alapesetben nagyobb tervek (és ezzel együtt járó finanszírozás megoldások) vizsgálata során, illetve akkor nyúlunk ehhez a lehetőséghez, amikor a pénzpiacok jobb lehetőség érhetőek el, mint amilyenek akkor voltak, amikor egy-egy hitelt felvettünk.

    Bár a mostani helyzetre egyik előbbi megjelölés igaz, adott esetben mégis járható út lehet ez a mostani időszakban is. Sokszor ugyanis a kényelem miatt ragadnak benne a vállalkozások egy-egy már nem optimális megoldásban. Ez akkor, amikor kiváló üzleti lehetőségek kínálkoznak, amelyeket nem akar egy cégvezető elszalasztani, érthető. Most viszont azért érdemes erre sort keríteni, mert lehet, hogy épp azok a tartalékok adnak majd alapot a vállalkozásnak a nehezebb időszakok átvészelésére, amelyek így feltárhatók.

    Ezt a munkát érdemben tudja segíteni egy felkészült, a banki gyakorlatot ismerő szakértő. Arról, hogy milyen segítséget jelenthet a vállalkozás számára a szolgáltatás igénybevétele, részletesen tájékozódhatsz korábbi cikkünkből.

    Érdeklődj szakértőnknél
    Bankmonitor logo
    • vállalatfinanszírozási szakértők
    • 10+ év szakmai tapasztalat
    • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
    • mély piacismeret
    • erős finanszírozói kapcsolatok
    Bankmonitor
    Ft
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A meglévő hitelekhez kapcsolódóan fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a kamatstop a folyószámlahitelekre nem érvényes. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tavaly az év elején vagy a megelőző év végén szerződtek ilyen konstrukcióra, érdemes felülvizsgálniuk ennek használatát. (Ha érint a kérdés, érdemes elolvasnod az erről szóló korábbi cikkünket.)

    Banki költségek

    Egy vállalkozásnál az alap banki költségek általában nem érik el azt a mértéket, amely miatt ez a terület a költségtakarékossági vizsgálatok fókuszába kerülhetne. Alapesetben ez teljesen rendben is van, hiszen sokkal többet veszíthet a vállalkozás adott esetben azon, ha nincs a közelébe bankfiók, vagy a banki kapcsolattartóval nem harmonikus a partneri kapcsolat.

    Itt is igaz ugyanakkor az, hogy minél összetettebb szolgáltatásokat vesz igénybe egy vállalkozás, annál több múlhat azon, hogy milyen bankszámlája van. Sok vállalatvezető lepődik meg azon, hogy milyen tartalékok rejlenek ezen a területen. Amennyiben a részletek is érdekelnek, az innen elérhető korábbi cikkünk neked szól.

    Az odafigyelés már fél siker

    A fegyelmezett gazdálkodás, vállalkozásunk pénzügyeinek szoros kontroll alatt tartása mindig kiemelten fontos kell, hogy legyen. A jelenlegi, sok bizonytalansággal és ezzel összefüggő kockázatokkal terhelt gazdasági környezetben hatalmas előnyt szerezhetnek azok a cégek, amelyek finanszírozása stabil. Érdemes erre időt szánni!

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés