Új veszélyforrás miatt aggódnak a hazai vállalkozások

Új veszélyforrás miatt aggódnak a hazai vállalkozások

Hirdetés
Hirdetés

2023-07-14
 

Az infláció és a kiszámíthatatlan üzleti környezet mellett meredeken nő a fizetési morál miatt aggódó a hazai vállalkozások aránya a VOSZ Barométer második negyedéves elemzése alapján. Háromból két cégvezető arra számít, hogy a harmadik negyedévben az üzleti helyzet veszélyessé válik. A vállalkozói szervezet szerint minél nagyobb körben célzott, hatékonyságot növelő támogatásokra van szükség, elsősorban a munkaerő megtartása érdekében. 

A kivárás éve az idei a hazai vállalkozások számára a VOSZ Barométer második negyedéves elemzésének megállapításai alapján, amely az Egyensúly Intézet közreműködésével készült. Az index fő mutatója az előző negyedévihez képest 5 ponttal, 56 pontra esett, de minden alindex a hangulat hasonló mértékű romlását jelzi: az üzleti alindex 62-ről 59-re, a beruházásoké 49-ről 41-re, a pénzügyi helyzeté pedig 74-ről 70-re csökkent.

Hirdetés

Hirdetés

Romlik a fizetési morál

Bár az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos legfontosabb problémák között még mindig az inflációt és a kiszámíthatatlanságot említették a cégvezetők, egyre többen érzik a fizetési morál romlását – a második negyedévben háromszor többen jelezték ezzel kapcsolatos aggályaikat, mint korábban. Figyelemfelkeltő továbbá az is, hogy a korábbi 2 százalékról 10-re nőtt azok aránya, akik a körbetartozással összefüggő gondokat jeleztek.

Fontos
A partnerkockázatok növekedésére, a fizetési fegyelem romlására utaló jelekre az elmúlt hetekben már több elemzés is rámutatott. A Bankmonitor szakértői szerint ilyen helyzetben különösen fontos a cég stabil likviditásának biztosítása. Ehhez jelenleg még rendelkezésre állnak kedvezményes hitelek a Széchenyi Kártya Program keretében, amelyek a jelenlegi feltételekkel az év végéig igényelhetők.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  A megrendelések elmaradása is egyre több helyen jelentkezik (a válaszadó 9 százaléka jelezte ezt az előző negyedévi 4 százalék után), és továbbra is nehéz jó munkaerőt találni (7 százalékról 12 százalékra nőtt a munkaerőhiányt érzékelők aránya).

  Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban a cégvezetők az EU-s források elmaradását a második negyedévben immár markáns problémának nevezték (az előző negyedévi 2 százalékról 8 százalékra nőt az arány). Ennek már érezhető hatása van a cégek működésére is.

  Veszélyesebbé válik az üzleti helyzet

  Az üzleti hangulat alindexben valamennyi összetevő értéke kis mértékben csökkent – a mutató az előző negyedévi 62 százalékról 59 százalékra csökkent. A következő egy évre vonatkozóan az üzleti kilátásokat tekintve kevesebben optimisták (a válaszadók 65 százaléka az előző negyedévi 68 százalék után). Az árbevétel alakulást illetően nem változtak érdemben a várakozások (a cégvezetők 73 százaléka a megelőző évvel azonos forgalommal számol) mindezzel együtt is háromból két cégvezető szerint veszélyesebbé válik az üzleti helyzet a harmadik negyedévben.

  Visszafogott beruházási tervek

  A második negyedévben a legnagyobb visszaesés a beruházások alindex mutatta (49-ről 41 százalékra csökkent). Az első negyedévben még a vállalkozások felénél terveztek új beruházást, a második negyedévben már csak a válaszadók harmada (34 százaléka) számolt be fejlesztési tervekről. Hasonlóképp számottevően esett az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya (az első negyedévben még a válaszadók 44, a másodikba 28 százaléka jelzett létszámbővítési szándékot). A tervezett beruházásokat ugyanakkor az előző negyedévi 69 helyett 74 százaléknak sikerült végrehajtania.

  Feszített a munkaerőpiac

  Bár a második negyedévben 9 százalékról 17 százalékra nőtt azon válaszadók aránya, akik szerint elbocsátásra lehet szükség a bevételek elmaradása miatt – ennek gátja lehet, hogy a feszített munkaerőpiacon nagyon nehéz pótolni az embereket.

  Kulcskérdés ezen a területen a fizetések alakulása – sokan váltanak a magasabb bér reményében. Noha nagy a nyomás, felmérésben megkérdezett cégek 61 százaléka nem tervez fizetésemelést a következő egy évben. Igen csekély, mindössze 7 százalék azoknak a cégeknek a száma, ahol viszont 20 százalékot meghaladó bérfejlesztésben gondolkodnak.

  Kevés a tartaléka a vállalkozásoknak

  A pénzügyi helyzet alindex az első negyedévhez képest nem változott jelentősen: 74-ről 70 százalékra mérséklődött. A felmérésben megkérdezett cégvezetők döntő többség úgy nyilatkozott, hogy nincs adótartozása (96 százalék) és nincs fizetési problémája (85 százalék). A tartalékokkal azonban már messze nem ilyen megnyugtató a helyzet.

  A cégek 17 százaléka egyik napról a másikra él, egy-két hónapra sincs elegendő tartalékuk, ez az arány az első negyedévben még 12 százalék volt. Az sem igazán megnyugtató, hogy fél évnél hosszabb időre tart ki a vállalkozások 20 százalékának tartaléka az első negyedévi 18 százalékkal szemben.

  Kritikus magasságban az energiaárak

  A második negyedévben a felmérés készítői az energiaáraknak a vállalkozásokra gyakorolt hatásáról kérdezték a cégvezetőket. A jelenlegi árszintet a cégvezetők 51 százaléka már most is kritikusnak tartja. Az energiaárak emelkedése miatt a vállalkozások döntő többsége nem gondolkodik abban, hogy szünetelteti a cég működést vagy bezárja azt, ám a termékek és szolgáltatások árának emelése szóba kerül, többen pedig már meg is lépték azt.

  Célzott, hatékonyságot növelő támogatásokra van szükség

  A felmérés eredményeihez Perlusz László, a VOSZ főtitkára összegzésként kiemelte, hogy a szervezet álláspontja szerint minél nagyobb körben célzott, hatékonyságot növelő támogatásokra van szükség, elsősorban a munkaerő megtartása érdekében.

  Hirdetés
  Hirdetés