Aggodalomra nincs ok, nem veszi el az állam a megtakarításainkat

Aggodalomra nincs ok, nem veszi el az állam a megtakarításainkat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-10
 

Elveheti az állam a megtakarításainkat? – sokan tették fel a héten a Bankmonitor szakértőinek ezt a kérdést Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a parlamenti beszámolóját követően. Elöljáróban annyit szögezzünk le: ez így nem hangzott el a beszédben. De jöjjenek a részletek!

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke december 5-én parlamenti meghallgatáson vett részt, ahol értékelte a 2021-es évet, illetve számos a jövőbe tekintő javaslatot is megfogalmazott. Az eseményt követően a Bankmonitor szakértői rengeteg aggódó kérdést kaptak: mi lesz a lakossági megtakarításokkal? A jegybank elnöke azt javasolja, hogy vegyék el a lakossági megtakarításokat?

Elsőként ki kell hangsúlyoznunk azt, hogy ilyen kijelentés nem hangzott el a meghallgatáson!

Mit mondott pontosan az MNB elnöke a lakossági megtakarításokról?

Az interneten is megtalálható a kérdéses meghallgatásról egy felvétel. A jegybank elnöke mintegy 20 ezermilliárd forintra teszi a lakossági megtakarítások nagyságát, amelyből 8 ezermilliárdot otthon tartanak a háztartások és mintegy 12 ezermilliárd forint látra szóló betétben van elhelyezve a bankoknál.

A beszédben egészen pontosan ez hangzik el a megtakarításokkal kapcsolatban:

Ezt a 20 ezer milliárd forintot – ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció – fel lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezermilliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, például élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megmozdítanánk ezt a pénzt.

Valóban szóba kerültek tehát a lakossági megtakarítások, illetve ezek felhasználása. De azt elvenni és a megmozdítani kifejezés között jelentős különbség van. Megjelenhetnek olyan zöld beruházást ösztönző programok – alacsony kamatozású hitelek, támogatások, más megoldások -, amelyek miatt a lakosság a megtakarítás „befekteti” az energiatakarékosságba.

Ez egyébként a megtakarítók számára is jó megoldás lehet, ugyanis a magas infláció miatt – novemberben az áremelkedés mértéke 22,5 százalék volt – a lekötetlen megtakarítások értéke, vásárlóereje folyamatosan csökken. Egy ilyen program – természetesen a megoldás módjától függően – jó hozamokat ígérhet.

Hirdetés

Hirdetés

Továbbra sem várható államcsőd

A másik kérdés, amivel a Bankmonitor szakértőihez sokan fordultak az államcsőd, nevezetesen az, hogy lesz-e államcsőd Magyarországon?

Ezzel kérdésről a Bankmonitor szakértőinek véleménye nem változott: továbbra sincs érdemi esély hazánkban államcsődre. Ez a hazai szakértők egybehangzó véleménye is egyébként pártállástól függetlenül.

Hozzá kell tenni, hogy egy állam a saját fizetőeszközében elvileg korlátlanul fizetőképes. Problémát jellemzően az jelenti, ha az állam valamilyen idegen devizanemben fennálló kötelezettségét nem tudja határidőre teljesíteni.

Összegzés

A magyar állampapírban lévő befektetések visszafizetési kockázata minimális, és a bankban tartott magán megtakarításokat sem kell félteni az államtól – az MNB elnökének nyilatkozatában a pénzek megmozdítására vonatkozó utalás nem erről szólt.

A magyar bankszektor helyzete stabil, a legutóbbi MNB jelentés alapján még válságos helyzetben is helytállnának a hazai pénzintézetek. A megtakarításunk helyét annak alapján célszerű kiválasztani, hogy hol kaphatunk magasabb hozamot, vagy épp melyik banknál vezethetünk olcsóbban, adott esetben teljesen ingyenesen bankszámlát, illetve mennyi költséget jelent befektetésünk kezelése egy-egy szolgáltatónál.

Hirdetés
Hirdetés