Akár 1 millió forint kauciót is elkérhetnek egy Budapesti albérletért. Mit tehet az, akinek nincs ennyi megtakarítása?

Akár 1 millió forint kauciót is elkérhetnek egy Budapesti albérletért. Mit tehet az, akinek nincs ennyi megtakarítása?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-17 Frissítve: 2022-11-22
 

Egy Budapest belvárosi albérlet három havi foglalójának összege meghaladhatja az 1 millió forintot, de a nagyobb vidéki városokban is 600 ezer forint feletti egyszeri kiadásra számíthat az, aki többszobás lakást venne ki. Ha bútorozatlan az ingatlan, akkor a berendezések megvásárlása is komoly költség lehet, amit nem mindenki tud a megtakarításaiból megfinanszírozni. Ebben az esetben lehet megoldás egy nem túl nagy összegű kölcsön. A kérdés az, hogy ez mennyi idő alatt érkezhet meg a pénz, illetve milyen költséggel jár a finanszírozás.

Sokan fiatal kezdi albérletben az életét, hiszen saját erőből lakást vásárolni óriási kihívás, a szülők pedig nem mindenkinek tudnak ebben segíteni. De sok család is albérletben él, vagy azért, mert nincs pénzük saját otthont vásárolni, vagy azért, mert emiatt nem szeretnének több évtizedre eladósodni. De bármilyen oka is legyen az elbérletbe költözésnek, az minden esetben közös, hogy általában 3 hónapot egy összegben, előre ki kell tudni fizetni. Ez pedig mind nagyobb tétel, hiszen az Ingatlan.com elemzése szerint országosan 22, míg Budapesten 24 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak 2022. és 2021. szeptembere között.

A Numbeo adatai szerint a kaució egy nagyobb alapterületű Budapest belvárosi lakás esetében 1 millió forint fölötti kiadást jelent, de szinte minden nagyvárosban legalább 600 ezer forintra van szüksége egy bérlőnek ahhoz, hogy ki tudja fizetni a kauciót.

Átlagos albérleti díjak Budapesten és a nagyobb városokban

Ezen felül egy bútorozatlan albérlet bebútorozása is akár milliós tétel lehet, de az ár persze függ a lakás méretétől és a lakók igényeitől egyaránt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy valamikor a bérlőnek kell beköltözéskor a tisztasági festésről is gondoskodnia, ami saját kivitelezésben, csak anyagköltséggel számolva is több százezer forintos tétel lehet, nem beszélve arról, ha mesterembert fogadunk.

Az új albérlet kauciójának, az esetleges festésnek és bútorozásnak a költségét nem mindenki tudja saját megtakarításól előteremteni, ebben az esetben hitelre lehet szükség. 1-2 millió forint összegnél a személyi hitel lehet megoldást, ami szabad felhasználású konstrukció, vagyis a bank nem köti meg az igénylő kezét a pénz elköltését illetően. A jelenleg elérhető személyi kölcsönök kamata szinte minden esetben a futamidő végéig rögzített, ami azt jelenti, hogy a kamat és a havi törlesztő nem változhat. Ennél a hiteltípusnál az átlagos átfutási idő jellemzően 2-6 munkanap attól számítva, hogy az igényléshez szükséges dokumentumokat eljuttattuk a bankhoz.

A személyi hitelek költsége a felvett összeg és a teljes visszafizetés különbözete, ami 2 millió forint hitelösszeg és 2 éves futamidő esetén (300 ezer forint jövedelemmel) banktól függően 445 000 és 776 000 forint között lehet. A 2 millió forintnak ebben az esetben 68 000 és 77 000 forint között lehet a havi törlesztője, ami a futamidő meghosszabbításával lefaragható, ám ha így teszünk, akkor tovább használjuk a bank pénzét, emiatt végül nagyobb összeget kell visszafizetni a banknak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés