Akár 170 000 Ft támogatás a gyermekes családoknak

Akár 170 000 Ft támogatás a gyermekes családoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-11 Frissítve: 2020-03-25
 

Kis gyerek kis kiadás, nagy gyerek nagy kiadás. Lehet, hogy most még egy jégvarázsos kirakó vagy a legújabb szuperverda miatt nyaggat a gyermeked a játékboltban, de ahogy telnek-múlnak az évek egyre komolyabbá, ezzel együtt egyre költségesebbé válnak az igények. A felnőtté válás kapujában pedig sokan úgy érezhetik, hogy szinte nincs az a pénz, amit rá ne lehetne költeni a gyerekre. Gondoljunk csak a tanulmányi költségekre (nyelvtanulás, tandíj, jogosítvány, vizsgák, könyvek), a lakhatási kiadásokra (albérlet vagy saját lakás), a pályakezdéshez vagy a családalapításhoz kapcsolódó ráfordításokra. A pénzügyi fedezet egyik forrása lehet az államilag támogatott Babakötvény, aminek gyarapításához az önkormányzatok is csatlakozhatnak. A fővárosban van olyan kerület, amely az állami kezdőtőkét (42 500 Ft) megnégyszerezve 170 000 Ft-os helyi életkezdési támogatást biztosít.

A 2015-ös babák negyede kapott eddig start számlát

A Magyar Államkincstár közzétette az életkezdési támogatásokhoz kapcsolódó legfrissebb adatokat. Az év első nyolc hónapjában 64 047 gyermeknek nyitottak kincstári számlát és helyezték el rajta a 42 500 forintos állami támogatást. Augusztus végéig 16 399 gyermeknek nyitottak kincstári start számlát a szülők, ami 25,60%-nak felel meg. (Ha még nem tudod, hogyan működik a Start számla és a Babakötvény, ajáljuk korábbi cikkünket: Babakötvény újratöltve.)

Babakötvény tábla 01

A start számlán lévő induló összeget akár havi rendszeres befizetésekkel, akár egyösszegű befizetéssel is gyarapíthatjuk. Az éves befizetéseknél korábban alkalmazott korlátot már megszüntették, határ a csillagos ég, de az éves állami támogatás továbbra is 10%, maximum 6 000 Ft-ban van limitálva. Tehát aki ennek a támogatásnak a maximalizálásban érdekelt, éves szinten 60 ezer forintot (havi 5 000 Ft) utaljon gyermeke számlájára.

Közel negyedmillió start számla

A termék bevezetése óta eltelt közel tíz évben már 918 ezer gyermek kapta meg az állami életkezdési támogatást. A kincstári számlákon tartott megtakarítások összege meghaladta a 48 milliárd forintot, a start számlákra áthelyezett támogatások összege 11,5 milliárd forintot tesz ki.

Babakötvény tábla 02

Start számlával a jogosultak 26,57%-a, vagyis közel 244 ezer gyermek rendelkezik. Az áthelyezett összegeket a Babakötvény elnevezésű, a gyermek születési idejéhez igazodó állampapír sorozatba fektetik. A szülőknek nem kell az értékpapírok vásárlásával, illetve a kamatok újra befektetésével bajlódni, mivel a befizetett tőkének és a jóváírt kamatoknak megfelelő mennyiségű Babakötvényt azonnal jóváírják az értékpapírszámlán.

Az önkormányzatok is gyarapíthatják a megtakarítást

Az állami életkezdési támogatás mellett lehetőségeikhez mérten számos önkormányzat is támogatja a kisgyermekes családokat. A helyi életkezdési támogatások összege kerületenként, városonként, településenként eltérő lehet. Az önkormányzatok egy része pénzbeli hozzájárulás formájában, mások utalványokkal, de a jó részük a megnyitott start számlára történő átutalással támogatja a legkisebbeket.
Van olyan fővárosi kerület, ahol nem került bevezetésre a támogatás, a legtöbb helyen 10-40 ezer forint közötti összegre számíthatnak az igénylők. Ugyanakkor például az V. kerület 170 ezer forint összegű helyi életkezdési támogatással segíti a jogosultakat, ráadásul bizonyos feltételek teljesülése esetén a rászorulók a 7. és a 14. évben további támogatásban részesülhetnek.

Babakötvény tábla 03

Az igénylési feltételek hasonlóan széles skálán mozognak. Bizonyos kerületekben alanyi jogon jár a támogatás, csak a lakcímkártyát, a születési anyakönyvi kivonatot és a start számla számát kell bemutatni. Ahol egyéb feltételekhez kötött az összeg megállapítása, ott általában munkáltatói jövedelemigazolással, ez alapján az egy főre eső jövedelem limitálásával szűkítik jogosultak körét.

Vannak olyan kerületek, ahol szerencsés esetben még magasabb összeghez juthatnak az igénylők. Aki a VI. kerületben VI. hó 06-án született az 60 ezer forintos, aki a XI. kerületben XI. hó 11-én születik, az 111 111 Ft-os többlettámogatást igényelhet.

Mennyi a kamata a kincstári babakötvénynek?

A start számlákat központosító közel három évvel ezelőtti döntés értelmében új számla nyitása csak a Magyar Államkincstárnál kezdeményezhető. A kincstári értékpapírszámlákra vásárolható Babakötvények kamatozását a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke (infláció), valamint a 3%-os kamatprémium összege határozza meg.

Babakötvény tábla 04

A 2014. január 31-ig született gyermekek részére kizárólag a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvény (ennek kamata decemberig még magasabb, de később ugyanarra a szintre esik, mint a többi) a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükben kibocsátott Babakötvény vásárolható.

Nem csak a gyermekünknek szánt megtakarítást helyezhetjük el állampapírba! Tekintsd meg a Bankmonitoron az általad is elérhető magyar állampapír kamatokat. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés