Akár 9% kamatot is kaphatunk a pénzünkre lekötés nélkül! Mutatjuk a két legjobb aktuális ajánlatot!

Akár 9% kamatot is kaphatunk a pénzünkre lekötés nélkül! Mutatjuk a két legjobb aktuális ajánlatot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-13
 

A szárnyaló infláció nem csak a nagybevásárlások során okoz komoly vérnyomásemelkedést, de a jelenlegi helyzetben bizony azok sincsenek könnyű helyzetben, akik a megtakarításaik reálértékét szeretnék megőrizni. Különösen komoly fejtörést okoz az, ha a lekötés nélküli tartalék pénzünknek keresünk menedéket, hiszen a látra szóló betétek kamata nagyítóval, vagy inkább mikroszkóppal látható csak. Éppen ezért nagy szó, hogy a Cetelem és a Gránit Bank értelmezhető kamatot kínál lekötés nélkül is. A Bankmonitor szakértői összehasonlították a feltételeket, és megnézték az apróbetűs részeket is.

Kezdjük mindjárt az inflációval, hiszen ez olyan, mint a termesz, csakhogy ez a pénzünk vásárlóerejét zabálja óriási étvággyal. 2022-ben például 14,5%-os volt az átlagos pénzromlás mértéke. De talán közelebb áll az érzetünkhöz a tavaly decemberi 24,5%-os érték, hiszen ez azt számszerűsíti, hogy az év utolsó hónapjában mennyivel kellett többet fizetni a KSH által vizsgált fogyasztói kosárban szereplő termékekért és szolgáltatásokért, mint egy évvel korábban.

Az infláció idén is csúcsra jár: a januári 25,7%-os drágulás februárra 25,4%-ra mérséklődött, ami elemzők szerint azt jelzi, hogy túl lehetünk már a csúcson. Persze megnyugodni nincs miért, hiszen az IMF 13,3%-os inflációt vár a 2023-as év egészére, de ez ennél pesszimistább Pénzügyminisztérium például 15%-os éves átlagos inflációt, míg a Magyar Nemzeti Bank 15-19,5%-ot prognosztizál.

A Cetelem Takarékszámla és a GRÁNIT Kamat Plusz Bankszámla összehasonlítása

A látra szóló, vagyis a lekötés nélküli bankbetétek ehhez képest a Bankmonitor bankbetét kalkulátora szerint 0,01-0,25% közötti éves kamatot fizetnek, ezért is figyelemre méltó, hogy a Gránit Bank és a Cetelem Bank akár 8, illetve 9%-ot is kínál a náluk elhelyezett lekötetlen pénzekre. Bár ez még mindig bőven a várható éves infláció alatt van, 1 millió forintnál mégis 80-90 ezer forinttal több a semminél. Aki például fiókban, vagy szinte nulla forint kamatot fizető bankszámlán, lekötetlenül tartja a pénzét, az pontosan ennyit veszít ezekhez képest.

Hirdetés

Hirdetés

Van különbség a két látra szóló betét között

Az éves kamat a Gránit Kamat Plusz Bankszámla esetében 8%, míg a Cetelem 9%-ot fizet a náluk parkoltatott összegre. Mindenképpen pozitívum, hogy a számlanyitásnak és a számlavezetésnek egyik esetben sincs díja, így ez nem csökkenti a bezsebelhető kamatot.

Különbség ugyanakkor, hogy míg a Cetelem Takarékszámla extra kamatát nem kötik feltételhez, a Kamat Plusz esetében viszont a Gránit legalább 200 ezer Ft nettó jövedelem jóváírását várja el, enélkül mindössze 0,01%-ot fizet. Ez azért lényeges, mert akinek egy meglévő számlára érkezik a jövedelme, ezért pedig esetleg kamatkedvezményre jogosult egy meglévő személyi hitel vagy lakáshitel után, akkor számára a Gránit számlájára történő váltás nem biztos, hogy pénzügyileg előnyös döntést jelent.

Hasonló a helyzet akkor is, ha valaki a közeljövőben igényelne hitelt, hiszen esetleg itt is szükség lehet jövedelem jóváírásra egy jobb hitelkamatért cserébe.  Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a Gránit Banknál 6 ezer Ft díja van annak, ha a számlát a nyitást követő 6 hónapon belül szüntetjük meg, a Cetelemnél azonban semmiképpen sem számolnak fel díjat ezért.

Mindenképpen szót kell ejtenünk arról is, hogy a Cetelem Takarékszámla kizárólag a félretett pénzünk fialtatására használható, vagyis nem kínál teljes körű bankszámla szolgáltatást. Nem jár hozzá például bankkártya, így sem ATM-ből, se bankfiókban nem lehet pénzt felvenni róla: a befizetés és a pénzfelvétel egyaránt utalással történhet, de ezek legalább költségmentesek.

A Gránit Kamat Plusz Bankszámlája ezzel szemben teljes körű bankszámlaként funkcionál, igaz, ha bankkártyát is szeretnénk hozzá, akkor ennek a kártya típusától függően 4 990-5 990 Ft egyszeri költsége lesz, ám az éves díjat az első évben elengedik. Vagyis ez utóbbi tulajdonképpen egy jól használható számla, ami nem mellesleg magas kamatot fizet a lekötetlen pénzünkre.

Hirdetés
Hirdetés