Alacsonyak a kamatok? Ez lesz az új nyugdíjmegoldás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-03
 

Az alacsony kamatok nehéz helyzet elé állítják a nyugdíjcélra előtakarékoskodókat is. Hiába remekeltek a nyugdíjpénztári hozamok az elmúlt 10 évben, az 1%-os kamatszint kihívást jelent a jó teljesítmény fenntartásában. Az egyik lehetséges klasszikus válasz: új pénztári portfólió indítása, mely a korábbiaktól eltérő hozamkilátással rendelkezik.

Az OTP Nyugdíjpénztár vezetése újabb választható portfolió kialakításról döntött, tovább bővítve ezzel a pénztártagok – korosztályuknak megfelelő kockázatvállalási hajlandóságuk alapján történő – befektetési lehetőségeit.

Az új portfolióról a pénztár vagyonát kezelő OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Köves Benedek adott tájékoztatást. „A jegybanki alapkamat 1% alá vágása, illetve az alacsony szintre csökkent kötvénypiaci hozamszintek miatt a pénztár alacsony kockázatú portfolióinak várható hozama is csökkent. Erre reagálva döntött a pénztár az Óvatos portfolió elindításáról, amelyet a választható portfoliós rendszerben a csak pénzpiaci eszközöket és állampapírokat tartó Klasszikus portfolió és a 32%-ban részvényeket is tartó Kiegyensúlyozott portfolió közé pozícionáltuk. Az új Óvatos portfolió 15%-os célsúllyal tart majd részvényeket, így várható hozama a nyugdíjpénztáraknál megszokott hosszabb mérési időtávokon magasabb, mint a Klasszikus portfolió várható hozama, mérsékelt kockázatvállalás mellett.

Az Óvatos portfolió 85%-ban pénzpiaci eszközökbe, hazai és külföldi kötvényekbe fektet majd, a 15% részvénysúly pedig megoszlik a fejlett és feltörekvő piacok között, illetve vállalunk hazai és közép-kelet európai részvénykitettséget is. Kötvényeinek lejárati szerkezete is eltér a Klasszikus portfoliótól, hosszabb futamidejű kötvényeket vásárolhatunk majd, amely tovább növeli a várható hozamot.”

Hirdetés
Hirdetés