Alapismeretek napjaink legnépszerűbb megtakarítási formájáról

Alapismeretek napjaink legnépszerűbb megtakarítási formájáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-15 Frissítve: 2020-04-06
 

Már szerinted sem elég magasak betéti kamatok? Keresnél valami mást, de nem tudod, milyen irányba indulj? Már olvastál is a befektetési alapokról, de nem tudod, mire figyelj? Ezen írásunkkal segítünk eligazodni a befektetési alapok között, amelyekbe csak az idei év első két hónapjában 210 milliárd forint plusz tőke áramlott be, és ezzel a legnagyobb növekedést könyvelhette el befektetési formák közül. Ez a folyamat főként a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan csökkenő betéti kamatoknak köszönhető. A befektetők egy részének már ugyanúgy nem elég a bankbetétek által elérhető hozam. A folyamat valószínűleg tovább erősödik a jövőben. Ez a piac bővül most egy újabb befektetési alappal: a Concorde új zártvégű alapjával. Nézzük meg, hogy miről szól ez a befektetési alap! Hogyan tudod majd eldönteni egy-egy alapról, hogy neked való vagy sem?

Ha egy új (vagy csak számodra új) alappal találkozol, akkor először olvasd el az alap teljes nevét, az már sok mindent elárul az adott alapról. Az új alap teljes neve Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR). Nézzük a név jelentésétConcorde az alapkezelő teljes nevét helyettesíti (Concorde Alapkezelő Zrt.) míg Hozamfizető megnevezés arra utal, hogy nem csak árfolyamnyereségből tudunk majd profitálni, hanem az alap az élete során meghatározott időszakonként kifizetheti az általa megtermelt nyereséget. (Jelen esetben minden év novemberében.) A hozamfizetés viszonylag ritka az befektetési alapok között. Általában az alapokkal csak árfolyamnyereséget tudunk elérni, azaz abból származik a hozamunk, hogy drágábban adjuk el, mint ahogy megvettük.

De lássuk tovább, mi szerepel még az alap nevében: a Származtatott kifejezést is ott találjuk, ami az alap kategóriáján kívül elárulja nekünk, hogy ebben az alapban lehet spekulációs céllal tartott olyan ügyletek, amiknek az ára egy másik terméktől függ. Például maga a BUX index ilyen: a benne lévő részvényektől függ az értéke. Egy befektetési alap kategóriája lehet többek között a származtatott mellett az abszolút hozamú, vagy éppen részvény vagy kötvényalap. Ez meghatározza, hogy az alap befektetése között mit találhatunk, és általában már a kockázatosságára is utal.

Az utolsó tétel az alap nevében a zárójelben található (EUR). Természetesen ez az EUR a pénznemre utal, azaz ebből az alapból euróban lehet  vásárolni. Itt nem szerepelt, de sűrűn előfordul az alap nevében egy nagybetű (Pl.: A, B, N, I, stb), ami az adott alap sorozatát jelöli. Ugyanis az  lapkezelő más költségekkel és más befektetési minimumokkal kínálja a portékáját egy pár millióban gondolkodó magánbefektetőnek és egy pár  százmillióban gondolkodó intézményi befektetőnek. Ez utóbbi esetén a fajlagos költségek alacsonyabbak. Miután megtudtuk, hogy mint jelent az alap neve, nézzük meg milyen tulajdonságai vannak még ennek az alapnak!

Ez az alap határozott futamidővel rendelkezik (azaz zártvégű). Tehát egy meghatározott időpontban (2016. január 29-én) az alap megszűnik, az alap vagyonát szétosztják a befektetők között. A zártvégű alapoknak általában korlátozott a likviditás (a visszaváltási lehetősége), így azoknak ajánlható, akik a futamidő végéig meg tudják tartani a befektetést. Ha korábban szeretnék kivenni a befektetett pénzünket egy zártvégű alapból azt néha csak komoly veszteség árán tudjuk megtenni.  Ha könnyen pénzé tehető alapot keresünk,  akkor nyíltvégű befektetési alapot válasszunk, aminek nincs meghatározott záró. Ám fontos kitétel, hogy attól még, hogy egy befektetési alap bármikor eladható, minden időpillanatban érdemes is eladni. Minél kockázatosabb alapot vizsgálunk egyre nő az ajánlott befektetési időtartam (az a minimális időtartam, amire az adott befektetés kockázatát figyelembe véve érdemes az adott alapot megvásárolni).

Az új alap nyilvános kibocsátású, ami annyit tesz, hogy bárki megveheti. Ennek az ellentéte a zártkörű kibocsátás, amikor egy meghatározott kör (például akik már rendelkeznek befektetési alapkezelő valamelyik termékkel) számára elérhető az adott befektetési alap. Ez utóbbival főként a tapasztaltabb, több befektetéssel rendelkezők találkozhatnak.Az alapkezelők minden egyes alapjuknál külön-külön meghatározzák az alap befektetési politikáját, azaz, hogy az alap milyen irányelvek szerint választják ki befektetési célpontokat, és hogyan kezelik a kockázatot. Néhány alap befektetési politikája egyszerű: az alapkezelő egy bizonyos indexet (Pl a BUX) követ az alappal. Ez azt jelenti, hogy az indexben szereplő papírokat vásárolja meg az alapkezelő. Tehát kiemelkedően fontos, hogy együtt tudunk-e érteni az alap befektetési politikájával, azaz saját jövőképünkhöz igazodjon az általunk választott befektetési alap.A szóban forgó Concorde alap az összegyűjtendő vagyonának csaknem egészét (90%-át) részvényekbe fektetné. Ezek közül is főként Európa periférikus részvénypiacain (Németországon, Franciaországon, Anglián, Benelux, és Skandináv államokon kívüli piacokon), ott is általánosságban a fundamentálisan (pénzügyi mutatószámokban) erős, osztalékot fizető részvényeket keres. Ilyenek lehetnek a közmű- és telekommunikációs vállalatok.

Látható, hogy egy befektetési alap nevéből is milyen sok információt megtudhatunk. Ahhoz hogy , hogy megalapozott befektetési döntést hozzunk, – régebb óta működő alapok esetén – érdemes megnézni az alap múltbéli teljesítményét, szórását (kockázatot mérő mutató), és összehasonlítani más versenytársával. Új alap esetében az alapkezelő egyéb alapjaival kapcsolatban kell hasonlóan eljárni. Amennyiben igen akkurátusak szeretnék lenni, nézzük meg az adott alap Kiemelt Befektetői Információk (KIID) névre hallgató kis dokumentumot (2 oldal).

Ha ennek az információtartalmával sem elégedtünk meg, akkor érdemes még megnézünk az alap Kezelési szabályzatát (kb 30 oldal), és az alap Tájékoztatóját (kb 60 oldal). Ezek a dokumentumok már terjedelmükből adódóan az igen kíváncsi és türelmes befektetőknek ajánlhatóak…

Amennyiben ezek alapján kedved támadt böngészni a befektetési alapok között, akkor segítségedre leszünk a befektetési alap keresőnkkel!

Ha mégis maradnál a bankbetéteknél, akkor találd meg nálunk a legjobb bankbetéti kamatokat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés