Alapkamat emelés a kamatstop tükrében: mit tegyenek az adósok?

Alapkamat emelés a kamatstop tükrében: mit tegyenek az adósok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-22
 

A jegybanki alapkamat 2022.02.23-tól 3,4 lesz, vagyis a mai napon 0,5 százalékpontos emelésről döntött az MNB. Várhatóan csütörtökön az irányadó kamatnak tekinthető egyhetes betét kamatát is tovább fogja emelni a jegybank. A pénzpiaci hozamok változására leginkább érzékeny, változó kamatozású lakáshiteleket és lakáscélú lízingszerződéseket a kamatstop megvédi a drágulástól. De mi a helyes lépés ebben a helyzetben az érintett adósok részéről? A Bankmonitor szakértői erre a kérdésre keresik a választ.

Mi történt az irányadó kamatokkal az elmúlt időszakban?

Nagyot fordult a világ 2021 nyara óta, a magas infláció miatt ugyanis a jegybank több lépésben megemelte az irányadó kamatokat. Ennek keretében a jegybanki alapkamat 0,6 százalékról 3,4 százalékra emelkedett. Az egyhetes betéti kamatot – jelenleg igazából ez tekinthető a piacon irányadónak – még nagyobb mértékben emelte az MNB: 0,75 százalékról 4,30 százalékra emelkedett a konstrukció kamata.

Az irányadó kamatok alakulása 2021. júniusától napjainkig

A változások miatt a pénzpiaci hozamok is emelkedésnek indultak – ilyen például a BUBOR, ami azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett hajlandók egymásnak hitelt nyújtani rövid futamidőre -, ami komoly hatással lehet a kölcsönök kamatára is.

Különösen igaz ez a változó kamatozású lakáshitelekre, melyek kamata a BUBOR mutató értékének változása alapján módosulhat. Jelenleg közel 500 ezer család rendelkezik ilyen hitellel, szerencsére a Kormány átmenetileg megvédi őket az emelkedő hozamok negatív hatásától.

Hirdetés

Hirdetés

A kamatstop ideje alatt a kölcsönök kamata nem emelkedhet korlátlanul

A Kormány ugyanis kamatstopot hirdetett az érintett lakáshitelekre, melyet később a lakáscélú lízingszerződésekre is kiterjesztett. Ennek értelmében az érintett szerződésekre bevezettek egy kamatplafont: kamatfordulókor ugyanis az október 27-én érvényes BUBOR értéke alapján kell meghatározni az ügyleti kamatot. (Ha az október 27-ei értéknél az aktuális BUBOR érték kedvezőbb, akkor természetesen nem kell alkalmazni a speciális szabályt.)

Ez jelenleg egy 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön esetében 2,61 százalékpontos kamatcsökkenést eredményez. Ez egy 10 millió Ft összegű, 10 éves futamidejű hitel esetében havi 13 ezer forint spórolást jelent. (2,5 százalékos kamatfelárt feltételezve a törlesztőrészlet 116 ezer Ft helyett 103 ezer Ft lesz.)

Jelen esetben nincs kiskapu, negatív záradék: a különbözet tényleg az adósok nyeresége. Ellentétben például a moratóriummal, melynél a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell megfizetnie az érintetteknek.

A kamatstop jelen ismereteink szerint 2022. első félévében lesz érvényes. Vagyis júliustól a normál feltételekkel kell tovább fizetni a kölcsönök törlesztőrészletét.

Mit tegyenek az adósok a kamatstop védelme alatt?

Látszólag a változó kamatozású kölcsönök adósait nem érinti az alapkamat február 23-ai emelése. A helyzet azonban csalóka, az alapkamat emelése ugyanis gyorsan beépülhet a BUBOR értékébe, ami bizony júliustól már a törlesztőrészletekben is megjelenhet. Akkor mi lenne a helyes lépés?

A Bankmonitor szakértői szerint érdemes lehet a kölcsönök kiváltásán elgondolkodni, vagyis a meglévő, változó kamatozású hitelt egy új kölcsönre cserélni. Az új hitel pedig lehet biztonságosabb is: választható ma már futamidő végéig fix kamatozású konstrukció is. Egy megfelelő, hitelkiváltási célú, 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelt jelenleg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint nagyságrendileg 5,1%-os THM értéktől találhatnak az adósok. Ez azt is jelenti, hogy a törlesztőrészlet valamelyest – nagyságrendileg 3 ezer forinttal – emelkedni fog a kamatstop alatti részletekhez képest.

Akkor miért érné meg a kiváltás az érintett adósoknak? Illetve miért érné meg nekik most, a kamatstop ideje alatt? Azért, mert az irányadó kamatok és a pénzpiaci hozamok emelkedése az új hitelek kamatára is hatással van. Az elmúlt 4-5 hónapban nagyságrendileg 1,4 százalékponttal emelkedtek a 10 éven át fix kamatozású lakáshitelek kamatai.

Milyen kamat mellett lehetett lakáshitelt igényelni az elmúlt időszakban?

A kivárással az adósok nem a kiváltás lehetőségét veszítik el, hanem azt, hogy a jelenlegi, nagy valószínűséggel kedvezőbb feltételekkel tudják lecserélni meglévő hitelüket. A kamatstop végéig még nagyságrendileg 4-5 hónap van hátra. Ha ezen időszak alatt az új hitelek kamata újabb 1,4 százalékponttal emelkedne, akkor a korábban említett 10 millió Ft összegű, 10 éves futamidejű kölcsön kiváltásával  a törlesztőrészlet 113 ezer forint lenne. Ez pedig 7 ezer forinttal magasabb, mint ha a kölcsönt az adós most cserélné le.

Mennyire reális lehetőség az új hitelek további drágulása?

Erre sajnos minden esély megvan. Ezt nagyon jól  mutatja az MNB február 22-ei döntése is, melynek értelmében megemelték az alapkamatot 3,4 százalékra. A döntést követő bejelentés pedig tovább erősítette a várakozásokat:

  • Virág Barnabás szerint az infláció februárban tovább emelkedhet, mértéke elérheti a 8,0-8,5 százalékot.
  • Az alapkamat mellett az egyhetes betéti kamatot is növelheti a héten a jegybank.
  • Az elmúlt időszakban tovább erősödött az inflációs kockázat.
  • A jegybank mindaddig folytatja a kamatok emelését, amíg az áremelkedés vissza nem tér az MNB által elvárt szintre.

Vagyis az infláció elleni harc várhatóan a következő hónapokban is folytatódik, ami további kamatemeléseket jelenthet. Az emelkedő pénzpiaci hozamok miatt pedig a bankok tovább fogják növelni az új kölcsönök kamatát is. Vagyis nem éri meg várni a hitelkiváltással, mert a kamatstop végére jó eséllyel csak jóval kedvezőtlenebb feltételekkel lehet majd a kamatokat fixálni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés