Albérletből saját lakásba költözni költségemelkedés nélkül? Mutatjuk a lehetőségeket

Albérletből saját lakásba költözni költségemelkedés nélkül? Mutatjuk a lehetőségeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-19
 

A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos 50 négyzetméter alapterületű lakás bérleti díjából kijöhet akár egy 21,9 millió forint értékű ingatlan megvásárlásához szükséges lakáshitel havi törlesztője.

Az albérletek költsége jelentősen megemelkedett az elmúlt időszakban, a lakáshitelek kamata pedig jelentősen lecsökkent. Emiatt sok családnak érdemes elgondolkodnia azon, hogy albérletből saját lakásba költözzön. Az albérleti díjak emelkedését támasztja alá a Habitat for Humanity 2019-es Lakhatási jelentése is, amely szerint 90%-os volt a bérleti díj emelkedés mértéke 2011-hez képest. (A jövedelmek növekedését is bekalkulálva még mindig 35 százalékkal több reál értelemben egy lakás albérleti díja.) Igen ám, de időközben az ingatlanok ára is jelentősen növekedett, emiatt saját megtakarításból és az olcsónak tekinthető lakáshitelből is sokkal többet kell a vásárlásra fordítani.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen lakás vásárolható meg, ha az albérleti díjat hiteltörlesztésre költik?

Érdemes lehet minden albérletben élő családnak megnéznie azt, hogy a havi bérleti díj mekkora összegű lakáshitel törlesztésére lenne elég. Ha ez a törlesztő elégséges lehet a kiszemelt lakás megvételéhez, akkor már jobban megérheti a vásárlás mellett dönteni.

A Habitat for Humanity elemzése szerint jelenleg egy 50 m2 alapterületű átlagos lakás havi bérleti díja 90 ezer forint. Több, mint 15 millió forint piaci kamatozású lakáshitel – 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus választása esetén – havi költségeit ki lehetne fizetni ebből az összegből. Ez az országos átlag, amely azonban nem sok mindent árul el, hiszen jelentősen eltér az egyes településeken – a fővárosban egy hasonló alapterületű lakás albérleti díja 160 ezer, míg Békés megyében mindösszesen 60 ezer forint – a vételár és az albérleti díjak nagysága is.

Az átlagos albérleti díj ezek alapján egy 22 millió forint vételárú lakás vásárlására lenne elég, ha azt feltételezzük, hogy a bank maximum a vételár 70%-áig ad lakáshitelt. Ugyanakkor a budapesti albérleti árakból már egy 27,2 millió forintos hitel havi kötelezettségét is ki lehet fizetni. Ekkora hitelösszeg pedig akár egy 38,8 millió forint értékű pesti lakás megvásárlására is elég lehet. (Ebből a összegből a Duna House Barométer 2019. decemberi adatai alapján egy 53 négyzetméteres használt budapesti tégla lakás is kijöhet.)

Fontos lehet a vásárláshoz szükséges minimális saját megtakarítás összege is, mely átlagosan elérheti a 6,6 millió forintot – míg egy budapesti lakásnál meghaladhatja akár a 11 millió forintot is -, amit jelenleg nem minden család képes előteremteni Magyarországon.

Miből lehetne a vásárláshoz szükséges saját erőt előteremteni?

Több fajta lakásvásárlási célú támogatás van jelenleg, melyek egy része felhasználható önerőként is. A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú támogatás. A kapott összeget nem szükséges az igénylőknek visszafizetniük, ráadásul a bankok többsége a vásárláshoz szükséges önerő kiegészítéseként – vagy akár a helyett – is elfogadja a támogatást.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, mely az első 5 évben garantáltan kamatmentes. Ha ezen időszakban születik az igénylőknek gyermekük, akkor a kamatmentesség az egész futamidőre érvényes lesz. A második és harmadik gyermek érkezésekor pedig a fennálló tartozásból is elenged az állam. A konstrukció egy másik nagy előnye, hogy a kapott összegnek akár a 75%-a önerőként is kezelhető.

A CSOK hitel a 2 vagy annál több gyermek után igényelhető CSOK mellé felvehető kedvező, 3%-os fix kamatozású kölcsön. Ez a hitel nem pótolhatja az önerőt, ugyanakkor a kedvező törlesztőrészlete miatt növelheti az elérhető hitelösszeget, ami miatt az ingatlan vételára is magasabb lehet.

Ezekkel a támogatási lehetőségekkel akár tényleges saját megtakarítás felhasználása nélkül is meg lehet vásárolni egy 17,5-20,7 millió forint vételárú lakást úgy, hogy az igénylő család havi kiadása nem haladja meg a 90 ezer forintot. Vagyis nem kell többet fizetniük, mint egy átlagos 50 m2-es lakás bérleti díja.

Mindegyik támogatási forma esetén elvárás, hogy az igénylőknek gyermekük legyen, vagy gyermeket vállaljanak be. A támogatás összege is függ attól, hogy hány baba van/lesz a családban. A támogatások mellett pedig meg kell találnia mindenkinek a számára legolcsóbb lakáshitelt is, melyben a lent kalkulátor nyújthat segítséget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés