Állampapírok: megint jobban járunk

Állampapírok: megint jobban járunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-01 Frissítve: 2018-08-02
 

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében elmagyarázzuk, mi lehetett az oka az ÁKK jószívűségének.

Mi történt pontosan?

Magyarországon eddig a jelenlegi infláció értéke alatt lehetett a rövid lejáratú lakossági állampapírokból vásárolni. Azonban a Magyar Államkincstár nemrég bejelentette, hogy 0,5%pontot emel a maximum 2 éves futamidejű állampapírok kamatán. Ezáltal ugyan a féléves és az egyéves konstrukciók esetén a kamatok a várható infláció alatt maradtak, viszont a kétéves állampapír éves kamata nagyjából a várható éves pénzromlásnak megfelelőre emelkedett.

Mit jelent ez magyarul?

A magyarok minden 100 forintjukból 14-et készpénzben és látra szóló bankbetétben tartanak. A lekötött betétek aránya nagyot csökkent, és még az akciós betétekben is csak átlagosan 0,5% kamat alatt helyezhetünk el pénzt. Ehhez képest a magyar állampapírok jelentős többletkamatot biztosítanak számunkra. Az ÁKK a kamatemelésekkel még nagyobb különbséget generált az állampapírok javára.

A fenti példából jól látható, hogy 100-ból 14 forintra még az alacsony kamatot sem kapják meg a magyarok, hiszen le sincs kötve a pénzük. Arról nem is beszélve, hogy erre az összegre infláció körüli kamatot is kaphatnának, ha magyar állampapírban helyeznék el a pénzüket. Ahelyett, hogy a pénzromlás ellentételezésére zsebre tennék ezeket a pénzeket, inkább az infláció rontja pénzük értékét.

Miért kellene engem érdekelnie?

A Magyar Államkincstárnál ingyenesen tudjuk számlánkat vezetni, ezért ott kifejezetten érdemes a fenti állampapírokból vásárolnunk. Az infláció az MNB előrejelzése szerint tartósan 3% körül maradhat, így nagyon nem mindegy, hogy pénzünkre mekkora kamatot kapunk.

Legyünk észnél, és vásároljunk megtakarításunkból magyar állampapírt! Akkor érdemes, amikor a korábbi kondícióknál kedvezőbb feltételekkel tudunk hozzájuk jutni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés