Attól, hogy 0 Ft-os egy bankszámla, még fizethetsz érte. Mutatjuk, miért!

Attól, hogy 0 Ft-os egy bankszámla, még fizethetsz érte. Mutatjuk, miért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-30
 

Jól hangzik, hogy egy bankszámlának nincs számlavezetési díja, de akkor hogyan lehetséges, hogy végül mégis jelentős pénzeket fizetsz ki azért, hogy egy banknál „parkoltatod” a saját, nehezen megkeresett pénzed? Úgy, hogy a számlavezetési díj csak egy a sok költségelem közül, amelyekből végül összeáll a havi és az éves fizetnivaló. Van azonban már teljesen ingyenes bankszámla is Magyarországon, de ha ez valamiért nem érhető el számunkra, akad még pár olyan, ahol évi 2 ezer forint alatt tartható a teljes éves költség.

Sokan azt hiszik, hogy a bankszámlák egyformák, így aztán nem érdemes nagy energiákat fektetni a legjobb ajánlat megkeresésébe. Ezért aztán a magyarok alig váltanak bankot, inkább hosszú évekre „beleragadnak” az elsőként megnyitott számlájukba, és fizetnek, mint a katonatiszt. Hogy ez mennyire nem kifizetődő stratégia, az abból is látszik, hogy a Bankmonitor bankszámla kalkulátor számításai szerint ugyanazzal a bankolási gyakorlattal 0 Ft-ot és 18 ezer Ft-ot egyaránt fizethetünk éves szinten, attól függően, melyik banknál vagyunk.

A helyzet még rosszabb, ha nem egy, hanem két év kiadásait nézzük, ugyanis a második évben sokszor már kifutnak az akciók, így akár 26 ezer forint éves költség is összejöhet. Pedig mi kifejezetten spórolósan számoltunk, hiszen úgy kalkuláltunk, hogy nem lépjük át az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, illetve nem kérünk a mobiltelefonunkra SMS-üzeneteket a tranzakciókról, ehelyett inkább a mobilbanki alkalmazásba érkező úgynevezett push noti értesítésekkel tartjuk ellenőrzésünk alatt a  történéseket. (Átgondolatlan készpénzfelvétellel és SMS-értesítésekkel éves szinten könnyen 50-60 ezer Ft köröli éves kiadásba is belefuthatunk.)

Ha azt hiszed, hogy te mindent megtettél, mert körültekintően egy 0 Ft-os számlát választottál, akkor is érdemes lehet elővenni a számlakivonatod és ellenőrizni, hogy a 0 Ft a te esetedben pontosan mire is vonatkozik. A táblázatunkban láthatod, hogy bár a top10 számla közül az első hétnek nincs számlavezetési díja, ezek között mégis van olyan, aminél csaknem 8 ezer forint lesz a végső költség az első évben. 

A legolcsóbb éves díjú lakossági bankszámlák a Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint

Mi akkor a megoldás? A legjobb az, ha megnézed az elmúlt pár hónapban a bankolásai szokásadat, majd ez alapján megkeresed a számodra legolcsóbb bankszámlát egy bankoktól független bankszámla kalkulátorral. Ha a legolcsóbb ajánlatot is drágállod, akkor azonban előfordulhat, hogy változtatnod kell a szokásaidon. Például azzal, hogy igyekszel beleférni a havi kétszeri, maximum 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételbe. (Saját banki ATM-ből pénzt felvenni bizony 100-800 Ft-ba is kerülhet, bankfiókban tenni ugyanezt pedig még költségesebb!)

Az is segít, ha áttérsz a mobilbank és netbank használatára, hiszen így olcsóbb az utalás,  a tranzakciókról érkező push noti üzenetek pedig ingyenesek. Azzal is sokat nyerhetsz, ha vállalod, hogy a jövedelmed a kiválasztott bankszámlára érkezzen. (Például az első két évben teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla egyik feltétele, hogy havonta legalább a minimálbérnek megfelelő összeg kerüljön a számlára.)

Persze előfordulhat, hogy nem tudsz bankszámlát (bankot) váltani, mert például lakáshitelt vettél fel korábban, és azért, hogy az adott banknál nyitottál számlát, kamatkedvezményt jár, amit kár volna elveszíteni. Ezt mindenképpen mérlegelni kell, illetve utánaszámolni, hogy mivel jársz a legjobban.

Viszont, ha végül váltanál, akkor ezt viszonylag egyszerűen lezongorázhatod, attól sem kell megijedned, ha például több csoportos beszedési vagy állandó átutalási megbízás is be van állítva a számlára. Ugyanis az új banknál kérheted az úgynevezett egyszerűsített bankváltást, amikor a régi és az új pénzintézet egymás között levezényli az adatok átvitelét, és ha minden jól megy, a régi számla végül automatikusan meg is szűnik.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés