Augusztusra jelentősen megugrott a személyi kölcsön kamata

Augusztusra jelentősen megugrott a személyi kölcsön kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-19 Frissítve: 2022-08-22
 

Egy hónap alatt a Bankmonitor által vizsgált kilenc bank közül nyolc kamatot emelt. Jelenleg 1,69 százalékponttal magasabb THM érték mellett lehet kölcsönt felvenni, mint egy hónappal ezelőtt. Ha egy éves időtávra tekintünk vissza, akkor a változás még szembeszökőbb: az átlagos teljes hiteldíj mutató értéke 9,03 százalékról 14,79 százalékra emelkedett. De hol a vége a drágulásnak? Ha az infláció értékének alakulására tekintünk, akkor még nehéz hónapok jöhetnek.

A magas inflációs és az emelkedő jegybanki alapkamat kifejtette hatását a személyi kölcsönök piacára is. Némi késlekedéssel ugyan, de a fedezetlen hitelek is drágulni kezdtek, augusztus hónapban aztán a bankok jelentősen belehúztak az áremelésbe.

Kilenc bank közül nyolcnál drágult a személyi hitel

Ráadásul a kamatemelés szinte teljesen általánosnak tekinthető, a Bankmonitor által vizsgált 9 bank közül egyedül az OTP Bank nem változtatott a kamatokon. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján jelenleg egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi hitelt 500 ezer forintos fizetéssel 14,79 százalékos átlagos THM érték mellett lehet igényelni, ez 1,69 százalékkal magasabb, mint egy hónappal ezelőtt volt.

Mennyit drágultak a személyi kölcsönök az elmúlt hónapban?

A kamatemelés miatt havonta 2800 forinttal kell többet fizetni egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsönre, mint ha egy hónapja vették volna fel. Ez összességében 235 ezer forint többletkiadást eredményez.

Fontos
Az átlag azonban nem árul mindent, az egyes bankok ugyanis eltérő mértékben változtatták a kamatokat. Van olyan pénzintézet, ahol az emelkedés 0,81 százalékpont volt csupán, de akadt olyan bank is, amelyik 3,58 százalékponttal tolta feljebb a személyi kölcsönének a kamatát.

Ha hosszabb időtávra tekintünk vissza, akkor a különbség még nagyobb. Egy évvel ezelőtt még 9,03 százalék volt egy átlagos személyi hitel THM értéke, jelenleg 14,79 százalék ugyanez az érték. Vagyis majd 10 ezer forinttal emelkedett a törlesztője egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű személyi kölcsönnek csak azért, mert egy évet vártunk az igényléssel.

Hirdetés

Hirdetés

Kergeti a hitelkamat az inflációt

De mi várható a jövőben? Biztosat senki sem tud mondani, de jó eséllyel a kamatemelkedés tovább folytatódik. Elég csak az infláció és a kamatok elmúlt évi alakulására tekinteni. Jól látható, hogy kezdetben az infláció 2,0-2,5 százalékponttal elmaradt a hitelkamatoktól. (Több évre visszatekintve ez a természetes állapot személyi hitelek esetében.)

Az infláció és a személyi kölcsön THM értékének alakulása az elmúlt évben

Kezdetben a drágulás gyorsulását a bankok nem reagálták le, azonban 2022. februárjától már a pénzintézetek kamatemelkedése is megkezdődött. Ezt követően a banki kamatemelés és az infláció kéz a kézben jártak. Viszont a különbség megfordult, már az infláció magasabb 05,-1,0 százalékponttal, mint a hitelkamat.

Rövid távon ez az együttmozgás várhatóan fennmarad – márpedig az infláció előreláthatóan tovább gyorsul -, hosszabb távon pedig a két mutató közötti különbség is rendeződni fog. Vagyis a közeljövőben mindenképpen a személyi hitelek további drágulására lehet számítani.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés