Autóvásárlás: hitel vagy lízing a jó megoldás?

Autóvásárlás: hitel vagy lízing a jó megoldás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-20
 

Az autópiac hihetetlen dráguláson megy keresztül. Ezzel együtt az autóvásárlásra fordítható finanszírozási lehetőségek szerepe felértékelődik, hiszen egyre kevesebben vannak, akik saját zsebből ki tudják fizetni a borsos vételárat. Cikkünkben körüljárjuk a lehetőségeket: autóhitel vagy lízing a jobb megoldás?

A háborús helyzet az autópiacon is egyre komolyabb károkat okoz. A gyártói alkatrészhiány és az emiatt kialakult várólisták miatt az új autót vásárlók száma mérséklődött (Magyarországon idén 11,6 százalékkal kevesebb új autó talált gazdát, mint tavaly). Ezzel szemben a használtautó-piac soha nem látott forgalmat generál (hazánkban az idei első negyedévében már 12 százalékos a növekedés).

A legolcsóbb új autó ma közel 40 százalékkal drágább, mint 2021 elején, a teljes piac egészén tapasztalható drágulás is 30 százalék körülre tehető. Az áremelkedés az elérhetőbb kategóriájú autók árát is jelentősen felvitte. Az autóvásárlók így kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha pedig nincs elég saját megtakarítás, akkor más megoldás után kell nézniük.

Hirdetés

Hirdetés

Miből finanszírozzuk az autóvásárlást?

Ha magánszemélyként új személygépkocsit vásárolnál, de a vételár egésze nem áll rendelkezésedre, akkor két banki konstrukció is a segítségedre lehet. Az egyik az autólízing, a másik az autóhitel. Nézzük, mit kell tudni az egyes finanszírozási formákról, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal bírnak.

A lízing

Autólízing esetében a finanszírozásban közreműködő bank vásárolja meg az előző tulajdonostól a kiszemelt gépjárművet, amelyet aztán a használatodba ad. Így amíg törlesztesz a banknak, addig nem is lehetsz tulajdonos, az autó csak akkor kerülhet a nevedre, ha teljes egészében kifizetted a tartozást, sőt emellett még sok esetben a maradványértéket is rendezned kell.

A lízing az autóhitel konstrukciókkal összehasonlítva egyes esetekben kedvezőbb havi törlesztési kötelezettséggel vehető igénybe, de emellett néhány hátránya is felsorolható:

  • csak a lízing lejárata után kerülhet a nevedre az autó,
  • magánszemélyként kedvezőtlenebb feltételekkel vásárolhatsz lízinggel, mint cégként,
  • lízing esetén 20-40 % önerővel kell rendelkezned,
  • meg van szabva, hogy milyen paraméterekkel rendelkező autót vásárolhatsz meg, például 12 évnél idősebb autó nem jöhet szóba,
  • ha magánszemélytől lízingelsz, akkor a bank szigorúbb feltételeket fog kikötni, mintha kereskedéstől vásárolnál. Magánszemélytől történő vásárlás esetén állapotfelmérésre is készülni kell, ez pedig külön költség és idő,
  • a lízingszerződés a legtöbb esetben előírja a casco kötését, amelynek díja rendszerint a törlesztőrészletekbe épül,
  • a teljes eljárás jóval hosszadalmasabb lehet, mint egy autóhitel esetében.

Lízing esetében tehát az autó végig a finanszírozó tulajdonában marad, a jármű ez idő alatt nem adható el. Magánszemélyként történő vásárlásnál kizárólag zárt végű lízingre van lehetőség, ilyenkor a futamidő végén automatikusan a tulajdonodba kerül az autó. Cégként nyílt végű lízingre is sor kerülhet, amikor is az ügyfél a teljes kifizetést követően dönthet, hogy az előre rögzített maradványértéken megvásárolja a járművet, vagy nem tart rá igényt. 

Az autóhitel

Az autóhitelként emlegetett konstrukció tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amely szabad felhasználású, így autóvásárlásra is igénybe vehető. Ebből kifolyólag, ha a felvett hitelösszeget a személygépjármű árán felül másra is szeretnéd fordítani, bátran megteheted.

Legfőbb előnye a gyorsaság, hiszen az igénylési folyamat maximum pár nap alatt lezajlik. Ez pedig egy autóvásárlásnál jelentős előny lehet (a lízinggel szemben is), hiszen egy-egy jó ajánlatra a vevők azonnal ugranak.

A lízinghez képest itt a vásárlás megtörténtével egyidejűleg, azonnal saját tulajdonodba kerül a gépjármű. Ami pedig szintén hatalmas előny – nem szükséges hozzá fedezet, vagy önerő. Mindemellett a casco-t sem vagy köteles kötni.

Autóvásárlási célú személyi kölcsönt számos bank kínál, rendkívül rugalmas feltételekkel. Az igényelhető összeg maximuma 10 millió forint, amely akár online igényléssel, 2-3 napon belül a számládra kerülhet.

Jó tudni
A személyi hitelt érdemes már a konkrét autó kiválasztása és lefoglalózása előtt felvenni, hiszen így óriási időelőnybe kerülhetsz a nem készpénzes vevőjelöltekkel szemben. Így a foglaló sem kerül veszélybe és azonnal lecsaphatsz egy jó ajánlatra.

A hitel fedezetéül a jövedelmed fog szolgálni, így annak mértékétől jelentősen függ, hogy mennyi hitelt igényelhetsz. A Bankmonitor autóhitel kalkulátora segít összehasonlítani a legjobb banki ajánlatokat. Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen a konstrukciók között több tízezer forintos eltérés is lehet a törlesztőrészletekben.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés