Autóvásárlás: hitel vagy lízing a jó megoldás?

Autóvásárlás: hitel vagy lízing a jó megoldás?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-20
 

Az autópiac hihetetlen dráguláson megy keresztül. Ezzel együtt az autóvásárlásra fordítható finanszírozási lehetőségek szerepe felértékelődik, hiszen egyre kevesebben vannak, akik saját zsebből ki tudják fizetni a borsos vételárat. Cikkünkben körüljárjuk a lehetőségeket: autóhitel vagy lízing a jobb megoldás?

A háborús helyzet az autópiacon is egyre komolyabb károkat okoz. A gyártói alkatrészhiány és az emiatt kialakult várólisták miatt az új autót vásárlók száma mérséklődött (Magyarországon idén 11,6 százalékkal kevesebb új autó talált gazdát, mint tavaly). Ezzel szemben a használtautó-piac soha nem látott forgalmat generál (hazánkban az idei első negyedévében már 12 százalékos a növekedés).

A legolcsóbb új autó ma közel 40 százalékkal drágább, mint 2021 elején, a teljes piac egészén tapasztalható drágulás is 30 százalék körülre tehető. Az áremelkedés az elérhetőbb kategóriájú autók árát is jelentősen felvitte. Az autóvásárlók így kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha pedig nincs elég saját megtakarítás, akkor más megoldás után kell nézniük.

Hirdetés

Hirdetés

Miből finanszírozzuk az autóvásárlást?

Ha magánszemélyként új személygépkocsit vásárolnál, de a vételár egésze nem áll rendelkezésedre, akkor két banki konstrukció is a segítségedre lehet. Az egyik az autólízing, a másik az autóhitel. Nézzük, mit kell tudni az egyes finanszírozási formákról, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal bírnak.

A lízing

Autólízing esetében a finanszírozásban közreműködő bank vásárolja meg az előző tulajdonostól a kiszemelt gépjárművet, amelyet aztán a használatodba ad. Így amíg törlesztesz a banknak, addig nem is lehetsz tulajdonos, az autó csak akkor kerülhet a nevedre, ha teljes egészében kifizetted a tartozást, sőt emellett még sok esetben a maradványértéket is rendezned kell.

A lízing az autóhitel konstrukciókkal összehasonlítva egyes esetekben kedvezőbb havi törlesztési kötelezettséggel vehető igénybe, de emellett néhány hátránya is felsorolható:

  • csak a lízing lejárata után kerülhet a nevedre az autó,
  • magánszemélyként kedvezőtlenebb feltételekkel vásárolhatsz lízinggel, mint cégként,
  • lízing esetén 20-40 % önerővel kell rendelkezned,
  • meg van szabva, hogy milyen paraméterekkel rendelkező autót vásárolhatsz meg, például 12 évnél idősebb autó nem jöhet szóba,
  • ha magánszemélytől lízingelsz, akkor a bank szigorúbb feltételeket fog kikötni, mintha kereskedéstől vásárolnál. Magánszemélytől történő vásárlás esetén állapotfelmérésre is készülni kell, ez pedig külön költség és idő,
  • a lízingszerződés a legtöbb esetben előírja a casco kötését, amelynek díja rendszerint a törlesztőrészletekbe épül,
  • a teljes eljárás jóval hosszadalmasabb lehet, mint egy autóhitel esetében.

Lízing esetében tehát az autó végig a finanszírozó tulajdonában marad, a jármű ez idő alatt nem adható el. Magánszemélyként történő vásárlásnál kizárólag zárt végű lízingre van lehetőség, ilyenkor a futamidő végén automatikusan a tulajdonodba kerül az autó. Cégként nyílt végű lízingre is sor kerülhet, amikor is az ügyfél a teljes kifizetést követően dönthet, hogy az előre rögzített maradványértéken megvásárolja a járművet, vagy nem tart rá igényt. 

Az autóhitel

Az autóhitelként emlegetett konstrukció tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amely szabad felhasználású, így autóvásárlásra is igénybe vehető. Ebből kifolyólag, ha a felvett hitelösszeget a személygépjármű árán felül másra is szeretnéd fordítani, bátran megteheted.

Legfőbb előnye a gyorsaság, hiszen az igénylési folyamat maximum pár nap alatt lezajlik. Ez pedig egy autóvásárlásnál jelentős előny lehet (a lízinggel szemben is), hiszen egy-egy jó ajánlatra a vevők azonnal ugranak.

A lízinghez képest itt a vásárlás megtörténtével egyidejűleg, azonnal saját tulajdonodba kerül a gépjármű. Ami pedig szintén hatalmas előny – nem szükséges hozzá fedezet, vagy önerő. Mindemellett a casco-t sem vagy köteles kötni.

Autóvásárlási célú személyi kölcsönt számos bank kínál, rendkívül rugalmas feltételekkel. Az igényelhető összeg maximuma 10 millió forint, amely akár online igényléssel, 2-3 napon belül a számládra kerülhet.

Jó tudni
A személyi hitelt érdemes már a konkrét autó kiválasztása és lefoglalózása előtt felvenni, hiszen így óriási időelőnybe kerülhetsz a nem készpénzes vevőjelöltekkel szemben. Így a foglaló sem kerül veszélybe és azonnal lecsaphatsz egy jó ajánlatra.

A hitel fedezetéül a jövedelmed fog szolgálni, így annak mértékétől jelentősen függ, hogy mennyi hitelt igényelhetsz. A Bankmonitor autóhitel kalkulátora segít összehasonlítani a legjobb banki ajánlatokat. Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen a konstrukciók között több tízezer forintos eltérés is lehet a törlesztőrészletekben.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés