AXA Bankos vagy? Akkor ezekkel jó, ha tisztában vagy

AXA Bankos vagy? Akkor ezekkel jó, ha tisztában vagy
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-01 Frissítve: 2021-08-06
 

Valószínűleg nincs olyan AXA Bankos ügyfél, akit ne foglalkoztatna a gondolat, hogy mit is kezdjen jelenlegi bankszámlájával. Mégis milyen lehetőségek vannak? Egyáltalán mire lehet számítani majd az OTP Banknál? Összeállításunkkal megpróbálunk segíteni, hogy megalapozott döntést hozhass. 1

November 1-jével az AXA Bank végleg lehúzza a rolót, nem nyújt tovább pénzügyi szolgáltatást. A bank ügyfeleként két forgatókönyv közül választhatunk

  1. megszüntetjük a bankszámlánkat, vagy
  2. OTP Bankos ügyfelek leszünk a jövőben.

A bankszámla megszüntetését személyesen bármelyik AXA régióközpontban elintézhetjük, de akár postai úton is kezdeményezhetjük. Ez utóbbinál viszont fontos, hogy felmondó nyilatkozatunk legkésőbb október 28-ig beérkezzen a bankhoz. A megszüntetéséért külön nem kell fizetni, a számlán lévő pénzünk kiutalásának díját azonban nem ússzuk meg.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy az OTP Bank ügyfelei leszünk, a bankszámla átruházása kapcsán nincs különösebb teendőnk. Ami viszont fontos, hogy az AXA Banknál nyilvántartott személyes adataink, különösen a levelezési címünk és telefonszámunk naprakészek legyenek.

Mire lehet számítani az OTP Banknál?

Az AXA Banknál elérhető négy számlacsomag helyébe kettő lép az OTP Banknál. Az OKÉ 1, OKÉ 2 bankszámlával rendelkezők az OKÉ 5 számlacsomagba kerülnek, míg az OKÉ 3, OKÉ 4 bankszámlásoknak az OKÉ 6 számlát nyitja meg az OTP Bank.

Új díj vagy költség bevezetésével nem kell számolni, viszont a díjmentes számlavezetésnek és a bankszámlákhoz kapcsolódó kedvezményeknek (eseti és rendszeres átutalások, csoportos beszedési megbízások, bankkártya, stb. kedvezmények) búcsút lehet inteni.

A kedvezményes csomagdíj feltétele az új OKÉ 5 számlacsomagnál ugyanaz lesz, mint a jelenlegi OKÉ 1-nél. Legalább havi 50 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (ez akár két részletben is érkezhet), vagy 500 ezer Ft-os megtakarítás mellett 300 Ft-ba kerül havonta a számlavezetés. Ellenkező esetben 450 Ft-ot számít fel a bank.

Az eseti és rendszeres átutalások, valamint a csoportos beszedések díja az OKÉ 1 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak, OKÉ 2 bankszámlásoknál nem módosulnak. A díj egységesen 50 Ft + 0,3%, maximum 6.000 Ft.

A netbank és a mobilbank továbbra is díjmentes lesz. Az SMS szolgáltatások közül a számlamozgásokról küldött SMS-ek díja 25 Ft-ról 19 Ft-ra csökken, a kártyaműveletek üzenetei változatlanul 19 Ft-ba kerülnek majd. Havidíja továbbra sem lesz a szolgáltatásoknak. Fontos különbség, hogy az OTP Banknál egyelőre még nincs olyan szolgáltatás, amivel az SMS-ek alkalmazás üzenetekre (ún. PUSH üzenetekre) cserélhetőek.

Hasonlóan alakul az OKÉ 3 és OKÉ 4 összevonása is. Az új OKÉ 6 számlacsomagnál a kedvezményes csomagdíj feltétele a jelenlegi OKÉ 3-éval egyezik meg. Legalább havi 200 ezer Ft-os bankon kívülről érkező jóváírás (szintén akár két részletben is érkezhet az összeg), vagy 2 millió Ft-os megtakarítás mellett 100 Ft-ba kerül a számlavezetés havonta. Ellenkező esetben 2.900 Ft-ot számít fel a bank. Az OKÉ 3 bankszámlával rendelkezők számára kedvezően változnak az átutalási díjak, OKÉ 4 bankszámlásoknál nincs változás. A díj egységesen 0,3%, maximum 6.000 Ft. Netbank, mobilbank, SMS tájékoztató szolgáltatás terén ugyanaz az a helyzet, mint az OKÉ 5 számlacsomagnál.

Minden számlacsomagnál lecserélésre kerülnek a bankkártyák, ez viszont semmilyen plusz költséggel nem jár. Nincs kártya kibocsátási díj és az első évben bankkártya díjjal sem kell számolni. Továbbra sem kell majd fizetni a kártyás vásárlásért és nem változik a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvétel díjszabása sem. A World kártyával rendelkezők viszont kénytelenek lesznek elbúcsúzni a plasztikkal elérhető díjmentes készpénzfelvételektől.

A számlavezetés tehát egyértelműen drágul, viszont a kedvezményes havidíj feltétele bizonyos esetekben enyhül. És bár bankkártyával rendelkezőknek egy évig nem kell fizetni a plasztikért, véleményünk szerint ez még azért kevés a maradásra bíráshoz. Főként, hogy a megszűnő kedvezmények miatt az OKÉ 1 bankszámla kivételével az átutalási költségek a legtöbb esetben emelkedi fognak.

Kíváncsi vagy, hogy hol bankolhatsz a legolcsóbban? Nézd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy melyik számlacsomag a legmegfelelőbb számodra.

Amennyiben úgy döntesz, hogy OTP Bankos ügyfél leszel, akkor féltétlenül szánj időt az AXA Bank oldalán található gyakran ismételt kérdésekre (GYIK) és a banktól kapott tájékoztatókra. Ezekben olyan fontos információkat találsz, amelyekkel mindenképpen tisztában kell lenned. Többek között olyan kérdésekre kapsz választ, hogy mi a teendőd, ha munkabéred a bankszámládra érkezik, mikor kapod meg az új bankkártyádat, kell-e újból nyilatkoznod a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel miatt, stb.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés