Az egyik banknál fizetni kell, a másiknál nem a hitelfedezeti biztosítást a moratórium alatt!

Az egyik banknál fizetni kell, a másiknál nem a hitelfedezeti biztosítást a moratórium alatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-16
 

Még mindig sok kérdés érkezik a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez azzal kapcsolatban, hogy a hitelmoratórium vajon vonatkozik-e a hitelfedezeti biztosításokra. A helyzet nem egyértelmű, ezért megnéztük, hogy mi az egyes bankok gyakorlata. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Lassan egy hónapja már, hogy életbe lépett  a fizetési moratórium. Ennek lényege, hogy az adósok 2020. december 31-ig mentességet kapnak minden fennálló banki tartozásuk fizetési kötelezettsége alól. Mivel néhány részlet még nincs kellőképpen szabályozva, a bankok által alkalmazott gyakorlatban jelentős eltérések lehetnek, nincs ez másként a hitelfedezeti biztosítások esetében sem. Teszik ezt annak ellenére Magyar Nemzeti Bank hozzánk érkező állásfoglalása szerint a 47/2020. Kormányrendelet alapján a hitelmoratórium kizárólag a hitelszerződésekre terjed ki, azaz a – hitelhez kapcsolódó – biztosítási szerződések alapján fizetendő kötelezettségekre nem vonatkozik. Tehát függetlenül attól, hogy a biztosítási szerződés alapján fizetendő összeget a hitelező szedi be (jellemzően csoportos hitelfedezeti biztosításnál), vagy a fogyasztó önállóan fizeti (pl. egyéni hitelfedezeti biztosítás) a moratórium alatt is szükséges megfizetni.

Alapvetően két csoportra oszthatjuk a bankok gyakorlatát:

  1. Egy részük a biztosítási díjakra is érvényesnek tartja a moratórium hatályát, azaz nem várja el a díjfizetést a hátralévő 9 hónapban;
  2. A másik csoport azonban a biztosító kockázatviselésének előfeltételévé teszi, hogy az adós a moratórium időtartama alatt is befizesse a szolgáltatás havi díjait.

Az alábbiakban az egyes bankok gyakorlatát mutatjuk be az elérhető információk alapján.

Hirdetés

Hirdetés

OTP Bank:

Az OTP Bank közleménye leszögezi, hogy a törlesztési biztosításokat nem érinti a hitelmoratórium, ezért a biztosítás fenntartása érdekében továbbra is követelmény a díjfizetés. Hozzáteszik, hogy a biztosító is az eredeti feltételek szerint fog szolgáltatni, ha az adós életére nézve bármilyen káresemény (például munkanélküliség vagy betegállomány) következne be.

Erste Bank:

Az Erste Bank ügyfelei hasonló helyzetben vannak, a bank továbbra is be fogja szedni a törlesztésvédelmi biztosítások díjait. Ennek célja, hogy a biztosítás folytonos legyen a szerződésben rögzített káreseményekre. Külön kiemelik, hogy a koronavírus (vagy annak hatásai) által okozott káresemények elszenvedői is jogosultak a biztosító szolgáltatására, hiszen ez nincs kizárva a kondíciókban.

CIB Bank:

Akiknek a CIB Bank felé van tartozásuk, szintén arra készülhetnek, hogy nem kapnak fizetési haladékot a biztosítási díjakra, mert a jogviszony megőrzésének érdekében elengedhetetlen a díjfizetés. Fontos, hogy ez nem csak azokra vonatkozik, akik a moratórium ellenére tovább fizetik a hitelüket, hanem azokra is, akik a törlesztést illetően kihasználják a haladék lehetőségét. Mindenkitől elvárják tehát, hogy a biztosítási díjak a továbbiakban is befizetésre kerüljenek.

UniCredit Bank:

Fellélegezhetnek az UniCredit Bank ügyfelei, mivel a bank az eddigiektől eltérően értelmezi a kormány rendelkezését. Náluk a moratórium időtartama alatt elmaradt (jelzáloghitelekhez és személyi kölcsönökhöz kapcsolódó) hitelfedezeti életbiztosítási díjak megfizetését is a haladék lejárta után kell majd bepótolni, egyenlő mértékben elosztva a hitel hátralévő futamidejének hónapjaira.

K&H Bank:

A K&H Bank gyakorlatában mentesülnek a hitelfedezeti biztosítások díjfizetési kötelezettsége alól azok, akik élnek a moratórium lehetőségével. Eközben a biztosításuk tovább él: a moratórium idején bekövetkező – balesetből vagy betegségből eredő – káresemények esetén a teljes fennálló tartozást megtéríti a biztosító. Mindazoknak, akik hitelfedezettel kiegészített családi életbiztosítással rendelkeznek, továbbra is feladatuk a díjfizetés, hiszen ezek a biztosítások nem közvetlenül a hitelhez kapcsolódnak, így nem érinti őket a moratórium.

Budapest Bank:

Ennél a banknál a biztosítási védelem a moratórium ideje alatt is kiterjed minden érintett ügyfélre, függetlenül attól, hogy kihasználják-e a fizetési haladék lehetőségét. Nem vonatkozik kizárás a koronavírussal összefüggésbe hozható káreseményekre sem.

A moratórium lehetőségével élő ügyfelek számára a hitelfedezeti biztosításuk díjaira vonatkozó elvárás eltér a különböző hiteltípusoknál:

  1. Jelzáloghiteleknél és hitelkártyáknál a törlesztés szünetelése esetén is fennáll a díjfizetési kötelezettség, ezért az ilyen jellegű tartozással rendelkező ügyfelek feladata, hogy gondoskodjanak a megfelelő összegek elhelyezéséről a törlesztéshez használt számlán.
  2. Ezzel szemben mentességet élveznek a díjfizetés alól azok az ügyfelek, akiknek személyi kölcsönük, áruhitelük vagy autólízingjük van a Budapest Banknál. Az ő esetükben a felhalmozódott díjak a moratórium végeztével válnak majd esedékessé.

Raiffeisen Bank:

A Raiffeisen Bank honlapján megtalálható tájékoztatás nem tartalmaz információt a hitelfedezeti biztosításokról, ezért a bank online ügyfélszolgálatához fordultunk kérdésünkkel. Az ügyintéző készségesen állt a rendelkezésünkre, és elmondta, hogy náluk a biztosítási díjakra nem terjed ki a moratórium, mivel az egy különálló szerződés, nem pedig a hitelszerződés része. További tájékozódásra az Uniqa biztosítótársaság ügyfélszolgálatát ajánlotta.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés