Az igazgatási szünet miatt még jobban sietnünk kell, ha idén igényelnénk CSOK-ot vagy Babavárót

Az igazgatási szünet miatt még jobban sietnünk kell, ha idén igényelnénk CSOK-ot vagy Babavárót
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-04 Frissítve: 2024-06-24
 

A 407\2023. (VIII.30.) Korm. rendelet értelmében a Kormány kormányzati igazgatási szünetet rendelt 2023. december 27-től 2024. január 01-ig. Az igazgatási szünet a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatósági feladatait ellátó földhivatali szervezeti egységeire is vonatkozik. Az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szervek feladataikat nem látják el és az ügyfélfogadás is szünetel. Ez pedig bizony komolyan érinti azokat, akik még idén szeretnének lakáshitelt, Babaváró hitelt vagy éppen CSOK-ot igényelni.

Hogyan érinti az igazgatási szünet a jelzáloghitel-igénylést?

A lakáshitelek esetében a bank 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot kér a bírálathoz, de ez kell majd a kirendelt értékbecslőnek is, hogy el tudja végezni a munkáját. Mivel az elektronikus tulajdoni lap tölthető a Takarnet rendszerből is, ezt az igazgatási szünet nem feltétlenül érinti. Természetesen személyes ügyintézésre ebben az időszakban nem lesz lehetőség.

Amennyiben a bank rábólint a hiteligénylésre, vagyis a bírálat sikeres, akkor alá kell írni a szerződést, amit egy közjegyző ellenjegyez. (A szerződéskötés és a közjegyzői ellenjegyzés akár egy időben is történhet.) A közjegyzői okiratot ezt követően be kell nyújtani a Földhivatalba. Az okiratot érkeztetik, illetve a tulajdoni lapra széljegyet tesznek a banki jelzálog bejegyzés megkezdéséről.

Bár a széljegy a kérelem benyújtását követő napon megjelenik, mivel bejegyzési kérelem az igazgatási szünet alatt nem adható be, ezt célszerű december 25-ig mindenképpen elintézni, ha azt szeretnénk, hogy a széljegy még idén felkerüljön a tulajdoni lapra. Ezt követően vissza kell vinni a bankba az érkeztetett közjegyzői okiratot és a széljegyzett tulajdoni lapot, majd a bank elutalja a hitel összegét. (Ezt a tulajdoni lapot is lekérheti a bank a központi rendszerből.) Ez idén még akár december 29-én is megtörténhet.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel jogosultsági feltételei két lényeges pontban változnak 2024-től. Egyrészt 10 millió forintról 11 millió forintra nő a felvehető hitel maximális összege, másrészt a feleségre érvényes korhatár a jelenlegi 40 évről 29-re csökken.

Ezzel jelentősen leszűkül a támogatásra jogosultak köre, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben a Babaváró hitelt igénylő párok 60 százalékánál a feleség életkora meghaladta a 30 évet, míg Budapesten 70 százalék volt ez az arány. Annyi könnyítés van, hogy amennyiben igényléskor már igazoltan útban van a baba, akkor a feleségre 2024-ben még a jelenleg érvényes felső korhatár lesz érvényes, vagyis nem töltheti be a 41. életévét.

Ahhoz, hogy a mostani feltételekkel igényelhesse valaki a Babavárót az kell, hogy a hitelszerződést a bank még ebben az évben aláírja. Mivel a bankok utolsó munkanapja december 29-én lesz, legkésőbb aznap meg kell történnie az aláírásnak. Az igazgatási szünet annyiban érinti ezt, hogy legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia, ezt a dokumentumot pedig a kormányhivatal állítja ki. Az igazolást kérhetjük személyesen, postai úton vagy e-Papír szolgáltatáson keresztül, ám mivel december 27-től a kormányhivatalok zárva lesznek, célszerű minél hamarabb elindítani a folyamatot, nehogy kifussunk az időből.

Sietnünk kell, ha még idei feltételekkel szeretnénk CSOK támogatás!

A CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) igénylésének ugyancsak feltétele, hogy legalább az egyik igénylő meghatározott idejű TB jogviszonyt igazoljon. A használt lakásra, valamint a 2 gyermekig új lakásra igényelt CSOK-nál 180 nap a minimális elvárás, míg a 10 millió forint összegű CSOK-nál és Falusi CSOK-nál 2 év, a kisebb összegű Falusi CSOK-nál pedig 1 év az előírás. A TB jogviszonyról szóló igazolást a Babaváróhoz hasonlóan ugyancsak a kormányablakok állítják ki, így ha a jelenlegi feltételekkel vennénk igénybe a támogatást, mindenképpen sietnünk kell. Ha kicsúszunk az időből, és a szerződéskötés idén már nem tud megtörténni, akkor mindenképpen elutasításra számíthatunk. 2024-től persze van lehetőség CSOK Pluszt, vagy a preferált kistelepüléseken Falusi CSOK-ot igényelnünk, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezek feltételeinek meg fogunk felelni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés