Az infláció jelentése, okai és mértéke 2022-ben

Az infláció jelentése, okai és mértéke 2022-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-10 Frissítve: 2022-10-10
 

Az infláció, vagy másik nevén pénzromlás üteme napjaink egyik legtöbbet emlegetett pénzügyi mutatója. A jelentése közismertebb, mint például a BUBOR-é vagy a BIRS-é, viszont ennek ellenére is rengeteg tévhit kering róla. Úgy gondoltuk tehát, hogy most tiszta vizet öntünk a pohárba és egyetlen cikkben összegezzük, hogy mi az infláció, hogyan jön létre és mennyi az infláció mértéke.

A kifejezés eredete

Latin eredetű szó, a felfúvódást jelenti orvosi értelemben. A közgazdaságtan azt követően vette át a kifejezést, amikor az amerikai polgárháború során a papírpénzek jelentősen elértéktelenedtek a nemesfémből készült fizetőeszközökhöz képest.

Mi az infláció?

A piaci alapon működő gazdaságok velejárója, hogy az árak folyamatosan változnak. Az infláció tartós árszínvonal-emelkedést jelent egyszerre sok áru vagy szolgáltatás esetében, a pénz vásárlóértékének csökkenése mellett.

Egyszerű gyakorlati példával élve: 10 százalékos infláció mellett, ha valami tavaly 300 forintba került, idén már 330 forintot kell érte fizetni.

Általánosan elfogadott tény, hogy a hosszú távon magas infláció árt a gazdasági szereplőknek, ezért az országok jegybankjai folyamatosan küzdenek az árstabilitás fenntartásáért.

Hirdetés

Hirdetés

Az infláció okai és fajtái

A hagyományos közgazdaságtani definíció alapján akkor beszélünk inflációról, ha egy országban nagyobb mennyiségű pénz van forgalomban, mint amennyit a gazdasági növekedés indokolna.

A manapság tapasztalható pénzromlást azonban két egyszerű okra tudjuk visszavezetni:

  • Költségek által generált infláció: Drágul az alapanyag, ezért drágulnak az abból készülő termékek is.
  • Keresleti nyomás által generált infláció: többen akarnak vásárolni a termékekből és van is arra pénzük, mint amennyi termék rendelkezésre áll. A fizetőképes kereslet volumene megnő tehát a kínálatéhoz képest.

Ha pedig a mértéke szerint szeretnénk elkülöníteni az infláció fajtáit, akkor így érdemes megközelíteni a témát:

  • Alacsony infláció: évente néhány százalékkal emelkednek az árak, minden gazdasági szereplő kalkulál vele, komolyabb problémát nem okoz.
  • Magas infláció: Az árváltozás mértéke már két- vagy három számjegyű, és hatással van a mindennapokra. Nő a lakossági kereslet az ingatlanok és a nemesfémek iránt, a cégek beruházási hajlandósága pedig csökken.
  • Hiperinfláció: Akár 3-4 számjegyű pénzromlást jelent, és jellemzően valamilyen rendkívüli gazdasági helyzet következménye. A pénzvagyon napok, órák leforgása alatt válhat semmivé.

Infláció Magyarországon

Mivel bizonyos termékek, szolgáltatások árváltozása a lakosság számára fontosabbak, mások pedig kevésbé azok, a Központi Statisztikai Hivatal egy termékkosarat alakított ki, és az abban szereplő cikkek árait viszonyítják az induló árakhoz.

Hazánkban az inflációs mérőszám hivatalos megnevezése: fogyasztóiár-index.

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy igazi bevásárlókosarat, ami egy átlagos háztartás fogyasztói kosarát testesíti meg. A statisztikai hivatal minden hónap elején közzéteszi az aktuális számokat honlapján.

Infláció mértéke az elmúlt 5 évben

Az elmúlt években hazánkban átlagosan 2-3 százalék között mozgott a pénzromlás üteme, ami teljesen megszokottnak tekinthető. Az infláció mértéke 2021 nyarától kezdett el észrevehetően emelkedni, és ez a tendencia sajnos azóta is tart.

A közgazdászok előrejelzései szerint sajnos ez a trend egész évben folytatódik majd. Az Európai Bizottság 2022. júliusi előrejelzése alapján a várható infláció idénre átlagosan 11,8 százalék, míg a 2023-as infláció átlagosan 7,6 százalék lesz. A Magyar Nemzeti Bank prognózisáról az alábbi cikkben írtunk részletesen. Természetesen ezek az infláció előrejelzések nem vehetőek készpénznek, de támpontot adhatnak.

Ha pedig valakit a korábbi évek inflációs rátája érdekel, összevetve esetleg a jelenlegi számokkal, annak ajánlott kipróbálni egy inflációs kalkulátort.

Ki nyer és ki veszít a pénzromláson?

Természetesen az infláció nem egyenlő módon érinti a gazdaság különböző szereplőit, lesznek nyertesei és vesztesei is. Egy adós-hitelező viszonylatban fontos, hogyan alakul a nominál- és a reálkamat az árszínvonal alakulásához képest. Adósként általában nyerhetünk az inflációval, hiszen a felvett pénzösszeg értéke folyamatosan csökken, míg a fizetésünk (optimális esetben) nő. A hitelezők ellenben logikus módon hozamot veszítenek, amint az infláció az általuk kért kamatok fölé emelkedik.

Jelenleg hazánkban a pénzintézetek által nyújtott kamatok jóval az inflációs mutatószámok alatt vannak, tehát aki hitelfelvételt tervez, nyertese lehet a pénzromlásnak. Azt azonban semmi sem garantálja, hogy az arányok a jövőben is így maradnak, tehát nem érdemes kivárni.

Kalkulálj
Dönts időben, és kérd Bankmonitor szakértő segítségét, hogy közösen megtalálhassátok a számodra leginkább megfelelő konstrukciót!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés