Az MNB állásfoglalása alapján érdemes a hitel moratórium alatt is fizetnünk korábbi mulasztásaink

Az MNB állásfoglalása alapján érdemes a hitel moratórium alatt is fizetnünk korábbi mulasztásaink
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-02 Frissítve: 2020-04-08
 

Az MNB közleményéből kiderül, hogy mi történik majd  a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett törlesztéseinkkel. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a szüneteltetés miatt rossz adósként felkerülhetünk-e a KHR listára, régi nevén a BAR listára.

Az MNB április 2-án kiadott közleménye alapján a 2020. december végéig érvényes hitel moratórium miatt meg nem fizetett törlesztőrészleteink nem kerülnek elengedésre. Azokat utólagosan rendeznünk kell a hátralévő futamidő alatt bankunk felé.

A törlesztési moratórium automatikusan életbe lépett minden 2020.03.18-ig folyósított hitel esetében. Amennyiben nem szeretnénk élni a fizetési haladékkal, akkor azt jeleznünk kell a hitelt nyújtó banknál – a legtöbb esetben ezt telefonon, netbankon keresztül is meg lehet tenni, nem szükséges személyesen bemenni a fiókba. Bárhogy is döntünk, jogunkban áll azt az év végéig megváltoztatni.

Érdemes alaposan átgondolni a helyzetet, az MNB számítása szerint ugyanis akár 70 ezer forint pénzügyi előnyt jelenthet a fizetési moratórium – ha lakáshitelünk fennálló tartozása 10 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év és a hitel THM értéke 4,5% -, ez az előny abból ered, hogy fizetési kötelezettségeinket később szükséges megfizetnünk, ráadásul a szüneteltetés alatt felhalmozott kamat és díjtartozásra a bank a hátralévő futamidőre nem számíthat fel kamatot.

Hirdetés

Hirdetés

Felkerülhetünk a rossz adósok listájára (KHR), mert törlesztésünk szüneteltetjük?

A jegybank állásfoglalása alapján nem kerülhetünk fel a rossz adósokat tartalmazó negatív KHR listára azért, mert a törlesztési moratórium alatt nem fizettük meg havi fizetési kötelezettségeink.

A negatív KHR listára azok az adósok kerülnek fel, akik a minimálbért meghaladó elmaradással rendelkeznek és ez az elmaradásuk már legalább 90 napja fennáll.

Ugyanis a hitel moratórium ideje alatt nincsen fizetési kötelezettségünk, az eredeti szerződésünk szerint a moratórium idejére érvényes törlesztőrészleteink későbbre tolódnak, vagyis nem kerülünk késedelembe. Emiatt nem kell félni attól, hogy a szüneteltetés választása miatt felkerülnénk a rossz adósok listájára.

Ugyanakkor a korábbi elmaradásaink, késedelmeink nem évülnek el. Azokat a törlesztési moratórium alatt érdemes lehet a bankunknak megfizetni. Ha a fizetési moratórium ideje előtt felhalmozott késedelmes tartozásunk eléri a negatív KHR listára kerülés feltételeit – minimálbért meghaladja, és legalább 90 napja fennáll – akkor bizony felkerülhetünk a moratórium ideje alatt is a rossz adósok listájára. 

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés