Az MNB inflációs várakozásai alapján már lehet a MÁP Plusznál jobb befektetés

Az MNB inflációs várakozásai alapján már lehet a MÁP Plusznál jobb befektetés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-24
 

A jegybank inflációs előrejelzése alapján 3 éves futamidőre már létezik olyan alacsony kockázatú kötvény, amelynek a hozama meghaladja a Magyar Állampapír Pluszon elérhető nyereséget. 5 éves időtávon azonban várhatóan még mindig a Szuperállampapírt érdemes választani.

A járványhelyzet és a gazdasági visszaesés miatt az MNB módosította a gazdasági növekedésre és az inflációra vonatkozó várakozásait. Az elkövetkező években várható áremelkedés pedig nem csak a vásárláskor elköltött összeget, hanem a befektetések hozamát is befolyásolhatja.

Az MNB inflációval és gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásai

Hiszen a Prémium Magyar Állampapír kamata az előző évi infláció nagyságától függ – az átlagos áremelkedést növelik meg egy fix kamatprémiummal -, az MNB jelenlegi várakozásai mellett a prémium lakossági állampapír 3 éves időtávon már megverheti az eddigi favoritot, a Magyar Állampapír Pluszt.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik lakossági állampapírral érhető el nagyobb nyereség?

A Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, az éves átlagos hozama 4,95%. Ugyanakkor a konstrukció kamata évről évre folyamatosan emelkedik, vagyis 3 év alatt a kötvényen elérhető éves hozam jóval alacsonyabb lenne.

A Prémium Magyar Állampapír kamata az inflációhoz kötött – az éves áremelkedés nagyságát növelik meg egy fix kamatprémiummal. A kamatprémium nagysága 3 éves futamidő esetén 1%, míg 5 éves futamidő esetén 1,4%.

A MÁP Plusz és a PMÁP kötvényen elérhető hozamok 10 millió forint befektetése esetén Még ha az MNB inflációs várakozásai közül az optimistábbat vesszük alapul – kisebb áremelkedés -, akkor is magasabb nyereség érhető el már a PMÁP kötvénnyel 3 éves időtávon. Bár a különbség minimális, 10 millió forint befektetésekor is csupán 2 ezer forint.

Az 5 éves időtávon a MÁP Plusz választásával érhető el nagyobb hozam, 10 millió forint befektetése esetén összességében 170 ezer forinttal jobban járunk ezzel a konstrukcióval, mint ha 5 éves PMÁP kötvénybe fektettük volna a pénzünk. Itt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy az MNB előrejelzése nem fedi le a teljes 5 éves időszakot, a 2024-es évben az inflációs célértékkel, 3 százalékkal kalkuláltunk.

Melyik kötvényt érdemes választani?

A fentiek alapján az időtáv nagyon lényeges lehet a döntés során: várhatóan 3 év alatt a Prémium Magyar Állampapír, míg 5 éves időtávban a Magyar Állampapír Plusz teljesít jobban.

Az infláció azonban előre nem ismert pontosan – csak várakozások vannak – éppen ezért érdemes lehet mindkét időtáv esetén megosztani a pénzünk. Ezzel a vártnál nagyobb és alacsonyabb áremelkedés esetén is lenne egy megfelelő hozammal bíró, relatív alacsony kockázatú megtakarításunk.

Kombinálható az állampapír nyugdíjmegtakarításokkal

Akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a lakossági állampapírok kockázatmentes hozamairól, ha nyugdíjas éveinkre szeretnénk spórolni és ki szeretnénk használni az évi 20%-os állami támogatást is. A nyugdíj-előtakarékossági számla választásával mi magunk vásárolhatunk az éves befizetéseinkből az adott banknál elérhető forint megtakarítások közül – szinte mind elérhető lesz számunkra -, így akár lakossági állampapírt is vásárolhatunk.

Ha nem szeretnénk megtakarításunk aktívan kezelni – nincs elég időnk, vagy megfelelő pénzügyi ismeretünk hozzá -, akkor is választhatunk nyugdíjmegtakarítást, ezzel kihasználva a 20 százalékos állami támogatást. Egy nyugdíjbiztosítás, vagy Önkéntes nyugdíjpénztár választásával jóval kevesebbet kell foglalkozni befektetésünkkel: az általunk kiválasztott befektetési alapot, portfóliót – a nyugdíjmegtakarítás típusa befolyásolja, hogy mik közül lehet választani – már egy profi csapat kezeli.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés