Az szja-visszatérítés kompenzálhatja a hitelmoratórium negatív hatásait

Az szja-visszatérítés kompenzálhatja a hitelmoratórium negatív hatásait
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-14
 

A gyermeket nevelő szülők visszakaphatják 2022-ben az idei évre kifizetett személyi jövedelemadó összegét. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a GDP növekedés elérje az 5,5 százalékot az idei évben, a kedvezmény összege pedig nem haladhatja meg az átlagbér adótartalmát, nagyságrendileg 750 ezer forintot. Sokan azonban már most elgondolkodtak azon, mihez is kezdenének a pénzzel. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány lehetőséget.

Bombaként robbant a hír az elmúlt héten: a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják jövőre a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó összegét. A jogszabály még nem jelent meg, számos részlet nem ismert. A Bankmonitor szakértői összeszedték az eddig bejelentett részleteket, emellett adnak néhány tippet az összeg felhasználása kapcsán is.

Az szja-visszatérítés feltételei

Egyáltalán nem mindegy, mely esetekben és kik kaphatják vissza a befizetett adó összegét. Minden részlet természetesen nem ismert, de az eddigi bejelentésekből már kiderült néhány fontos feltétel:

  • Csak abban az esetben járna a vissza a befizetett szja, ha a GDP legalább 5,5 százalékkal növekszik az idei évben.
  • Kizárólag gyermeket nevelő szülők kaphatják vissza a befizetett adót.
  • Mindkét szülő élhet a kedvezménnyel.
  • Az átlagbérnek megfelelő adó jár vissza. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, csak nem kaphatják vissza a teljes befizetett szja-t.
  • A megfizetett adó alapján számolják ki a visszatéríthető összeget. Vagyis az adókedvezményekkel csökkentett összeget kaphatja vissza a szülő nem pedig a kedvezmény nélküli szja-t.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor írnák jóvá az összeget. Az eddigi bejelentések 2022. január-február hónapot említik, de addig a GDP nagyságáról és a befizetett szja összegéről sincs még pontos adat. Számos részlet még nem ismert, várhatóan nemzeti konzultáció indul a kérdéskörrel kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 1,5 millió forintot is jelenthet egy család számára a támogatás

Az idei átlagbér még nem ismert, ugyanakkor a KSH adatai alapján az első 3 hónapban az átlagos bruttó jövedelem 420 200 forint volt. Az adó mértéke több tényezőtől függ, többek között a gyermekek számától is. Éppen ezért érdemes megnézni egy, kettő és három gyermek esetében mennyi szja-t kellene fizetni az átlagbér után.

Egyedülálló szülőnek visszatérítendő szja összege 2021-ben átlagos kereset esetén

Az egygyermekes szülő havi szja fizetési kötelezettsége 53 030 forint lehet 2021-ben, így összességében 636 ezer forint adót kaphat vissza a szülő. Az adókedvezmények miatt  egy kétgyermekes szülő már „csak” 276 ezer forint adót kaphatna vissza. Míg egy három gyermeket nevelő szülő nem is fizet szja-t a kedvezmények miatt.

Természetesen két kereső szülő esetén a helyzet valamelyest megváltozik, hiszen az adókedvezmények mértékét családonként határozzák meg. Az átlagbér után fizetendő adó mértéke – gyermek nélkül – 750 ezer forint, vagyis elméletileg két kereső szülő összesen 1,5 millió forint támogatást kaphat 2022-ben.

Mire érdemes fordítani a támogatást?

Azok számára óriási segítség lehet ez a támogatás, akiket ténylegesen anyagilag is megviselt a járványhelyzet. A kapott összeg a család életének helyrebillentésére szolgálhat: a halasztott kiadásokat „be lehet pótolni”, esetleges kisebb hiteleket, magánkölcsönöket vissza lehet fizetni belőle. Ezzel a család ideális esetben visszazökkenhet a járványt megelőző helyzetbe.

Ha nem viselte meg különösebben a családot az elmúlt pár év, akkor akár a megtakarításokat is megnövelheti a támogatás. A maximális 1,5 millió forintból például Magyar Állampapír Plusz is vásárolható, amelynek az 5 éves futamidejére az átlagos éves hozam 4,95% lenne. Az 5 éves megtakarítás végén a 1,5 millió forinton 400 ezer forint nyereséget lehetne elérni.

Ennél még jobb megoldást is találni azok számára, akik hitellel rendelkeznek. A kölcsön előtörlesztésével ugyanis még nagyobb nyereséget lehet elérni. Példaként vegyünk egy lakáshitellel rendelkező családot. A moratórium kezdetekor a fennálló tartozás 10 millió forint volt, a hátralévő futamidő 15 év, a kamat pedig 4,5%.

Mennyit kell visszafizetni 10 millió forint lakáshitelre, ha az szja támogatás összegéből részben előtörlesztik?

Erre a hitelre moratórium nélkül 13,7 millió forintot kell visszafizetni. A 18 hónapos szüneteltetés miatt a teljes visszafizetendő összeg megemelkedne – a futamidő kitolás és a felhalmozódó kamat miatt – 14,8 millió forintra. Ha az jövő év elején kapott szja támogatást maximálisan ki tudja használni a család, akkor a két szülő összesen 1,5 millió forint körüli összeget kaphatna. Ha ezt teljes egészében a hitel előtörlesztésére fordítanák, akkor a kölcsönre már csak 12,9 millió forintot kellene visszafizetniük.

Vagyis az adó jóváírás megfelelő felhasználása teljes egészében kompenzálni tudná a moratórium negatív hatását. Sőt a teljes visszafizetendő összeg még 800 ezer forinttal kevesebb is lenne a moratórium nélküli állapothoz képest.

Bankmonitor tipp

  • Nem érdemes a családoknak már most ezzel az szja jóváírással kalkulálnia. A részletszabályok még nem ismertek, ráadásul a támogatás kifizetésének egy meghatározott gazdasági növekedés is előfeltétele lenne.
  • Ez a pénz „váratlan ajándék”, ettől függetlenül nem érdemes elherdálni. Érdemes lehet megtalálni a legjobb helyet neki: lehet az egy előtörlesztés, vagy épp valamilyen megtakarítás.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés