Azonos nemű párok lakáshitel felvétele – a legfontosabb tudnivalók

Azonos nemű párok lakáshitel felvétele – a legfontosabb tudnivalók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-17 Frissítve: 2019-12-16
 

Sok együtt élő azonos nemű pár szeretne közös otthont, amit – az esetek jelentős részében – lakáshitel segítségével tudnak csak megoldani. De vajon milyen lehetőségeik vannak lakáshitel felvételt illetően Magyarországon? A Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata az, hogy bármennyire is kényelmetlen lehet, érdemes tisztázni a pár kapcsolatát a bank előtt, mert ez jelentősen megnöveli a hiteligénylés sikerét.

1. Lakáshitel felvétele

A történet alfája és omegája: ha két ember közösen vásárol meg egy lakást – és jelen írásunkban kizárólag ilyen esetekre térünk ki -, akkor a bankok hitelfelvételnél mindkettőjük szerepvállalására igényt tartanak a hitelszerződésben. És ez logikus is, enélkül jogilag nem megoldható, hogy a megvásárolt ingatlan valóban hitelfedezetként szolgáljon. A hitelszerződésben a hiteligénylő mellett a pár másik tagja vagy adóstársként, vagy zálogkötelezettként jelenik meg. Az adóstárs az ingatlan fedezetbe adásán túl a jövedelmével is felel a hiteltörlesztésért, a zálogkötelezett kizárólag az ingatlantulajdonával.

A legfőbb problémát az szokta okozni, hogy az azonos nemű párok nem feltétlenül kívánják feltárni valós élettársi kapcsolatukat a bank számára. Ilyen esetekben szövevényes történeteket adnak elő, mely elvileg magyarázatot adna arra, hogy miért is van/lesz egy másik tulajdonosa az adott lakásnak. Ezen történetekről jellemzően a második banki keresztkérdés után kiderül, hogy nem valósak. Így megszűnik a hiteligénylő szavahihetősége a bank előtt, és ezzel el is bukott a hiteligény.

4-5 évvel ezelőtt (egy lényegesen szigorúbb hitelezési környezetben) a bankok talán kevésbé voltak elfogadóak a meleg párok hiteligénylései vonatkozásában. Ma egy ilyen hiteligény a legtöbb banknál teljesen standard elbírálási folyamaton megy keresztül. A mai ingatlanárak mellett viszont egyre inkább fontos, hogy klasszikus adóstársként jelenjen meg még valaki a hitelszerződésben, hiszen egyre ritkábban elegendő egyetlen jövedelem a kívánt hitelösszeg megszerzéséhez. Nem marad más, mint az őszinteség. (Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy ma a bankok a legtöbb esetben csak közeli hozzátartozót fogadnak el adóstársként, így, ha nem nyilatkozik őszintén a meleg pár az élettársi kapcsolatról, akkor a „jó barátom”, „távoli rokon” pozíciók biztosan nem fognak érdemi segítséget jelenteni.)

Hirdetés

Hirdetés

2. Milyen támogatásokra jogosultak a meleg párok?

A CSOK-nak nem feltétele a házasság, sőt egyedülállók is igényelhetik, ugyanakkor bejegyzett élettársak nem kaphatják meg. Így a CSOK esetében meglévő (korábbi, hagyományos párkapcsolatban született) gyermek esetén egyedülállóként a meleg párok egy-egy tagja is jogosult lehet vissza nem térítendő, 600 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedő támogatás igénylésére (amennyiben a gyermek igazolhatóan az adott háztartásban él).

Babaváró hitel kizárólag házastársak számára elérhető. Mivel hazánkban az azonos nemű párok házassága nem lehetséges, így a Babaváró hitelt ők nem kaphatják meg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés