Azt gondolod olcsók személyi kölcsönök? A régióban leghátul kullogunk

Azt gondolod olcsók személyi kölcsönök? A régióban leghátul kullogunk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre-másra hallani, hogy az utóbbi években a fogyasztási hitelek kamatai nagyot estek bizonyos országokban, például az angolok már 3 százalék alatt is hozzájutnak személyi kölcsönhöz. Ugyan hazánkban is drámai változás ment végbe, viszont ha kitekintünk a nagyvilágba, könnyen találunk olyan országot, ahol sokkal kedvezőbb a hitelfelvétel. Például egy nyugat-európai lakos sokkal jobb helyzetből indul, mint mi: az 1 millió forintos 5 éves fogyasztási hitel esetében havonta átlagosan 4 ezer forinttal kevesebb a törlesztője, így közel 234 ezer forinttal kevesebb összeget kell visszafizetnie.

230 ezer forinttal is többet fizethetünk vissza

Úgy tűnik a fogyasztási hitelek is egyre népszerűbbek a lakosság körében, ami megmutatkozik abban, hogy egyre több ilyen hitelt vesz fel a lakosság. Ez nem is csoda, hiszen 2012 környékén még 23 százalék körül tartózkodott az átlagos teljes hiteldíj mutató (THM), míg 2016-ra egészen 14 százalékig süllyedt.

A lakáshitelek esetében is leírtuk már egy korábbi cikkünkben, hogy abszolút értelemben nagy csökkenés ment végbe a kamatok terén, viszont nemzetközi összehasonlításban még mindig drágának mondhatók a hazai hitelek. Éppen ezért kíváncsiak voltunk, hogy a fogyasztási hitelek esetében mi a helyzet, vagyis a jelenleg elérhető kondíciókkal hogyan szerepelünk a nemzetközi porondon.

Összegyűjtöttük, hogy a régiós országokban és néhány nyugat-európai országban milyen feltételek mellett jutnak az emberek fogyasztási hitelhez. Nem meglepő módon a lakáshitelekhez hasonlóan azt tapasztaljuk, hogy hazánkban még mindig drágának mondhatók a fogyasztási hitelek.

Egy 5 évre felvett 1 millió forintos fogyasztási hitel esetében azt lehet mondani, hogy még a régióban is átlagosan 2200 forinttal kevesebb havi törlesztőt kellene fizetni, viszont egy nyugat-európai lakos már 3900 forinttal kisebb terhet visel. Összességében a legkedvezőbb feltételek mellett a franciák juthatnak hitelhez, itt egy átlagos fogyasztási hitelért 4300 forinttal kellene kevesebbet fizetni havonta. A régióban pedig a lengyelek állnak az élen, ugyanis egy lengyel lakos átlagosan 2900 forintot spórolhat a fogyasztási hitelén egy magyarhoz képest.

Ugyan a pár ezer forintos eltérés nem tűnik soknak, de összességében azt jelenti, hogy a hitel 5 éves futamideje alatt egy magyarnak közel 234 ezer forinttal többet kell visszafizetnie, mint egy nyugat-európainak, ami már nem elhanyagolható összeg.

Személyi kölcsönt szeretnél? Kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb hitelt!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

Hirdetés

Sokat csökkentek a kamatok, de a régióban még utolsók vagyunk

A közelmúltban olvastunk arról, hogy az angolok már rekord alacsony kamattal, 3 százalék alatt is fogyasztási hitelhez juthatnak. Ezért gondoltuk mi is utánajártunk, hogy az egyes országokban milyen kamatkondíciók mellett érhető el egy átlagos fogyasztási hitel. Külön megnéztük, hogy a hosszabb kamatperiódusú, vagyis akár 5 éven túl rögzített törlesztő-részlettel rendelkező hitelek esetében milyen THM szinteket láthatunk.

Még a régió átlagához képest is több, mint 2 százalékkal magasabb kamat tapasztalható hazánkban. Viszont, ha az 5 éven túl rögzített hiteleket nézzük, akkor még nagyobb az eltérés, ugyanis az már az 5 százalékot is meghaladja. A fejlett országokban még kedvezőbb feltételek mellett jutnak az emberek fogyasztási hitelhez. Itt azt látjuk, hogy a különbség már majdnem 7 százalékos, viszont az 5 éven túl fixált hiteleknél már 10 százalékos az eltérés a hazai kondíciókhoz képest.

Az Egyesült Királyság valóban kimagaslik a mezőnyből, hiszen 3 százalék körül mozog a legfeljebb egyéves kamatperiódusú személyi kölcsönök kamata, bár csak 2016 novemberéig lehet még elérni a hivatalos statisztikákat. Ha a hosszabb időre rögzített hiteleket nézzük, viszont a franciák viszik a prímet, ugyanis itt 4 százalékos kamattal már elérhető az 5 éven túl fixált fogyasztási hitel.

8 százalékért is vihetjük már a személyi kölcsönt

Ugyan a fenti számokból is látszódott, hogy érdemi kamatcsökkenés zajlott le a fogyasztási hiteleknél, de azok csak egy átlagot mutatnak meg nekünk. Ugyan a kamatok igen nagy tartományban szóródnak, bizonyos személyi kölcsönökhöz már sokkal kedvezőbb feltételek mellett juthatunk, ugyanis a legjobb már 8 százalék alatti THM mellett is miénk lehet.

Ráadásul a következőkben felsorolt személyi kölcsönök nagy előnye, hogy nincs megkötve a felhasználási cél, így bármire fordíthatjuk a felvett összeget, és fedezetet sem kell a hitel mögé felajánlanunk. Amire azért figyelni kell, hogy a bankok sokszor elvárják, hogy egy magasabb jövedelmi szintet elérjünk (250 ezer forint körül) és, hogy az összeg az adott bankban nyitott számlánkra érkezzen.

Megfigyelhető, hogy a legvonzóbb THM-mel rendelkező személyi kölcsön már 7,22 százalék mellett vihető, de több vonzó ajánlatot is elérhetünk már 10 százalék alatt, ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt. A törlesztés és a teljes visszafizetés mértékéből az rajzolódik ki, hogy nagyon nem mindegy, melyik hitelt választjuk. Egy jó döntéssel akár 300 ezer forinttal is több pénz maradhat a zsebünkben.

A táblázat tanulsága, hogy mielőtt hitelt vennénk fel, ajánlatos minél több bank ajánlata között szétnézni, mivel mindig van olyan bank, amely kedvezőbb feltételeket szab meg. Ráadásul nem is kell sok energiát beleölni az utánajárásba, hiszen a kalkulátoraink jelentősen megkönnyítik a keresést.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés