Babaváró, csok, lakáshitel – a legfontosabb változások

Babaváró, csok, lakáshitel – a legfontosabb változások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-26 Frissítve: 2020-01-30
 

A 2019-es év sok változást hozott a lakáshitelezésben és a családtámogatásokat illetően, ezeket nem csak megjegyezni, de sokszor értelmezni sem egyszerű. Pedig az ezekkel elérhető pénzügyi előny bizony sok millió forintra rúghat egy család számára.

Csok-os ingatlan is lehet cég székhelye

Több százezer kisvállalkozót és egyéni vállalkozót érint az a friss változás, hogy 2019. július 11-től már a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatással vásárolt ingatlan is lehet vállalkozás székhelye. Eddig erre a csok felvételét követő 10 éven belül nem volt lehetőség, vagyis ha a család így vásárolt meg egy ingatlant, akkor abba egy évtizedig nem lehetett vállalkozást bejelenteni. Nem csak a vissza nem térítendő csok támogatás esetében volt korábban korlátozás, hanem a falusi csok és a fix 3%-os kamatú kedvezményes csok hitelnél sem engedélyezték a céges bejelentést.

Hirdetés

Hirdetés

Használt ingatlanra is jár a csok hitel

A legnagyobb hatású változás a csok-ot illetően minden bizonnyal az, hogy július 1-től használt lakóingatlan vásárlására is felhasználható a támogatott csok hitel. Ez pedig komoly pénzügyi előnyt jelent: 2 gyermek esetén 10 millió Ft, 3 gyermek esetén 15 millió Ft lehet a maximálisan felvehető csok hitel összege, függetlenül attól, hogy új vagy használt lakás vásárlására, esetleg építésre fordítaná azt a család. Ráadásul a lehetőség meglévő és vállalt gyermekekre egyaránt vonatkozik, azzal a megkötéssel, hogy gyermeket vállalni kizárólag fiatal házasok tudnak. (Fiatal házasnak azok a házasok minősülnek, ahol legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét)

A csok hitel előnye, hogy az állami támogatásnak köszönhetően a teljes futamidő alatt fix 3%-os kamatot kell rá fizetni, míg piaci hitel esetében 5,5-7,5% közötti kamattal jutni hasonlóhoz. Vagyis egy 15 millió Ft-os piaci hitelhez képest 4,6 millió Ft is lehet a különbség teljes visszafizetésben!

Fontos ugyanakkor, hogy a vissza nem térítendő csok támogatás összege július 1-től (nem változik!)

Elindult a falusi csok

Ahogy a neve is mutatja, a falusi csok a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) egy speciális fajtája, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ támogatást.

Fontos megkötés, hogy kizárólag vásárlásra nem igényelhető, vagyis csak vásárlás+korszerűsítés vagy vásárlás+bővítés jöhet szóba. Jó hír ugyanakkor, hogy a falusi csok-os, úgynevezett preferált településeken a családok eldönthetik, hogy a falusi csok-ot vagy a „normál” csok-ot igénylik, így ha építenének, új vagy jó állapotú, felújításra nem szoruló ingatlant vásárolnának, akkor ehhez is kaphatnak segítséget.

Újdonság a korábbi csok-hoz képest, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható a falusi csok, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

A cikk folytatódik a kalkulátor alatt…

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Lakáshitel-elengedés már a 2. gyermek után

Július 1-től már a második gyermek megszületésekor is leírható 1 millió Ft a lakáshitel-tartozásból, a harmadik gyermek után pedig 4 millió Ft-ot engednek el. Fontos ugyanakkor, hogy a Babaváró nem lakáscélú hitel, így erre nem vonatkozik a tartozás-elengedés. Ugyanakkor, ha a család Babaváró és csok hitel vagy lakáshitel kombinációval vásárol otthont magának, akkor egy másodikként megszülető gyermek a Babaváró tőketartozását 30%-kal csökkenti, míg a piaci lakáshitel (vagy csok hitel) 1 millió Ft-tal lesz kevesebb.

Megjött a Babaváró támogatás

A Babaváró támogatás egy szabad célú ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

Nagyobb jövedelem kell ugyanakkora havi törlesztőhöz

Július 1-től változott a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát, vagyis ezt követően ugyanakkora hiteltörlesztőhöz nagyobb nettó jövedelmet kell igazolni a bank felé.

Berobbant a Szuperállampapír

Június 3-tól jegyezhető a legújabb állampapír, ami olyan jó feltételeket kínál, hogy a lassuló áremelkedés miatt mára az ingatlanbefektetésnek is komoly konkurenciája lett. A kötvény 5 éves futamidejű, az induló kamatszint pedig 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedik. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben már eléri a 6%-ot. Ráadásul a kötvény nagyon jó feltételekkel adható el idő előtt is, így azoknak is jó lehetőség, akik attól tartanak, hogy a lekötött pénzükre esetleg hamarosan szükségük lehet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés