Babaváró feltételek: házasságkötés gyorsan? Lehetséges ez?

Babaváró feltételek: házasságkötés gyorsan? Lehetséges ez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-15
 

Az egyik legelső – és talán legkönnyebben teljesíthető – Babaváró feltétel a házasságkötés. Ha a döntés megszületett, a leánykérés megtörtént és semmi törvényi akadály nincs, akkor a házasság megköthető. De tényleg ennyire egyszerű lenne a dolog? És ha egyszerű, akkor gyors is? Mi van, ha már úton a baba? Ezeknek jártunk utána cikkünkben.

A Babaváró hitelt 2019 nyara óta lehet igényelni, népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen egy kamatmentes, szabadon felhasználható, ingatlanfedezet nélküli, akár 11 milliós kölcsönről beszélünk. Ahogy a konstrukció neve is mutatja, a Babaváró támogatás a gyermekvállalás ösztönzése céljából jött létre, így már szinte senkinek sem meglepetés, hogy a kedvezmények köre úgy bővül, ahogyan a család, vagyis minél több baba születik, annál több kedvezményt vehetünk igénybe. Így fordulhat elő, hogy például három gyermek vállalásával (és jó időzítéssel) a kamatmentes hitel után egyetlen forintot sem kell visszafizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Házasságkötés – a Babaváró támogatás alapfeltétele

Gondolhatnánk, hogy a házasság megkötése, vagyis legalább a polgári esküvő megtartása a legkönnyebb, hiszen akár mindenféle hatalmas családi dínom-dánom nélkül csak össze kell házasodni. Ez így is van, de van néhány dolog, ami miatt nem megy a dolog egyik napról a másikra. Például itt van rögtön a 30 napos „kötelező” törvényi várakozási idő…

A szándék bejelentése

Vagyis, először is legalább 30 nappal előre be kell jelenteni a házasságkötési szándékot a település anyakönyvvezetőjénél, amiről jegyzőkönyv készül (ez akár hosszabb ideig is eltarthat, ha munkaszüneti napok közeledtével, a nyári időszakban vagy a karácsony, szilveszter környéki ünnepek miatt lassul az ügyintézés).

Lehet gyorsítani a folyamatot?

A 30 napos törvényi várakozási idő az anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal veszi kezdetét, azonban a jegyző kérésre, indokolt esetben a 30 napos határidő alól felmentést adhat. Tökéletes indoklás lehet például az, ha az újdonsült feleség várandós, ebben az esetben jellemzően könnyedén rövidíthető a „kötelező” várakozás.

Készülj fel előre és gyűjts össze mindent, amire szükség lesz:

Sokan azt hiszik, hogy csak a hivatalos lakóhely szerinti hivatalban lehet kérni a házasságkötést, de ez nincs így. Az igényt bármelyik anyakönyvi hivatalban bejelenthetitek az ország bármelyik pontján, a lakhelyetektől teljesen függetlenül. Ez természetesen már önmagában jelentős időt spórolhat.

A kiszemelt anyakönyvi hivatalban előre kérhettek időpontot, így is meg lehet úszni a várakozást, vagy ha a preferált intézményben nincs olyan hamar időpont, ahogy szeretnétek, érdeklődhettek másik környező településeken is. Mielőtt elindulnátok, érdemes ellenőrizni az ügyintézéshez szükséges iratok érvényességét, ezzel is komoly időveszteség és kalamajkák kerülhetők el.

A polgári esküvő bejelentéséhez mindketten vigyétek magatokkal:

  • Személyi igazolványotokat (jogosítvány nem megfelelő)
  • Lakcímkártyátokat
  • Születési anyakönyvi kivonatotokat
  • Ha volt előző házasság, akkor az azt felbontó okiratokat is el fogják kérni
  • Ha valamelyikőtök özvegy, akkor a halotti anyakönyvi kivonatra is szükségetek lesz.
  • illetve a leendő tanúk személyi igazolványáról és lakcímkártyájáról készült másolatokat is vigyétek el magatokkal.

Szintén lehet gyorsabb az ügyintézés, ha már úgy mentek a helyszínre, hogy előre átbeszéltétek és eldöntöttétek azokat a kérdéseket, amelyekről nyilatkozni szükséges. Ilyen lehet például a névváltoztatással és a születendő gyermek vagy gyermekek vezetéknevével kapcsolatban is. Itt merül fel az is, ha szeretnétek gyorsabb eljárást, a jegyzőhöz intézendő kérés kapcsán is kaphattok felvilágosítást.

A megfelelő bankválasztás is gyorsíthatja a folyamatot

A Babaváró támogatás jogszabályi feltételei minden banknál azonosak, de a pénzintézetek hitelbírálati folyamata jelentősen különböző. Épp ezért könnyen előfordulhat, hogy az egyik banknál csak kevesebb hitelre lennénk jogosultak, vagy egyáltalán nem kaphatunk Babavárót, míg egy másiknál könnyen pályázhatunk a maximális összegre is. A bankok aktuális eljárásrendjével a Bankmonitor szakértői tisztában vannak, ezért is érdemes az igénylést szakértői tanácsadással indítani.

Ami pedig további segítséget adhat a kényelmes és gyors ügyintézésben, ha az online babaváró hitel igénylés mellett döntötök. Nem sokan tudják, de már a támogatás igénylését is el lehet intézni online. Az Erste Bank és a Bankmonitor együttműködésének köszönhetően a teljes hiteligénylést online követheted, csak egyszer, a szerződés aláírására kell a bankba fáradni (előre egyeztetett időpontban), a hitelbírálat akár 2 napra rövidülhet, így a hitelösszeg is pár napon belül megérkezhet a család számlájára.

Ötlet
Ráadásul, ha az Erste Bank gyorsított, online igénylést választjátok, akkor akár egy 150 ezer forintos egyszeri jóváírást is bezsebelhettek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Szeptember végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés