Balatoni nyaraló céges hitelből?

Balatoni nyaraló céges hitelből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-25 Frissítve: 2021-07-20
 

Már nem feltétlenül lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk fő tevékenysége mellett más vizekre is elkalandozzunk és – magánszemélyként is vonzó – befektetésként balatoni nyaralót vásároljunk. Amit aztán turistáknak kiadhatunk, adott esetben mi magunk is használhatunk. Ja, és a lényeg! Mindezt céges hitelből.

Lehetetlen?

Jól szét kell nézni ugyan a bankpiacon, de már nem lehetetlen az az elképzelés, hogy cégünk tevékenységétől teljesen független beruházáshoz kapjunk banki hitelt – legyen szó akár egy balatoni apartman ház vásárlásról is.

Jó hír, hogy egyre több alkalommal tapasztalunk a finanszírozó intézmények részéről nyitottságot arra, hogy kívánságunkat ne a drágább, csak alacsonyabb összegben és feltétlenül plusz ingatlan fedezetet igénylő szabadfelhasználású hitel formájában, hanem a jóval kedvezőbb feltételekkel, nagyobb összegben és hosszabb futamidőre rendelkezésre álló, inflácós szint alatt, akár fix 2,5%-nál alacsonyabb kamatozás mellett igénybe vehető  támogatott hitelkonstrukcióban.

A kerítés még most sincs kolbászból, több feltételnek is eleget kell cégünknek tennie ahhoz, hogy ténylegesen hozzájussunk a hitelhez, amiből az kinézett Balaton parti apartmant meg tudjuk vásárolni.

Hirdetés

Hirdetés

Nulladik feltételként

szeretnénk említeni a szükséges önerő rendelkezésre állását. Hiszen önerőre akkor is szükségünk lenne, ha a hitelt magánszemélyként és nem céggel szeretnénk felvenni. Az általános önerő mérték elvárás 10-20% közötti szinten mozog, attól függően, hogy milyen biztosítékot tudunk/akarunk a hitel mögé a megvásárolt ingatlanon felül biztosítani.

Érdemes elgondolkoznunk az addicionális ingatlan fedezet kérdésén, hiszen a pluszban nyújtott ingatlan fedezetről nem kell lemondanunk a hitel teljes futamidejére, létezik olyan megoldás, amikor a hiteltörlesztés bizonyos szintjénél – mondjuk, amikor elértük az induló 20%-os önerő helyett már a 40%-os önerő mértéket, – az ingatlant automatikusan kiengedi a finanszírozó. Ami egy 100-120 m Ft-os hitel esetében már az első pár éves törlesztő részlet kifizetését követően bekövetkezhet.

Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy a kiengedés feltétele már a hitelszerződésünkben pontosan rögzítve legyen!

Cégünk alapvető hitelezhetőségét

A rendelkezésre álló önerőn túl a fő tevékenység által éves szinten megtermelt profit határozza meg. Azaz, mennyi pénzünk marad szabadon a hiteltörlesztésre, miután a működéshez szükséges minden költséget, illetve egyéb kötelezettséget kifizettünk. Ha már rendelkezünk hitellel, akkor a meglévő kötelezettségeink közé kell sorolnunk az ahhoz kapcsolódó éves tőke és kamatfizetési költséget is, ezt ne felejtsük el!

Adott hitelnagysághoz mekkora profit szükséges?

Nem elég, hogy megmaradó profitunk egy az egyben fedezze a hitel éves törlesztési kötelezettségét, egy +30%-os biztonsági tartaléknak azon felül még rendelkezésre kell állnia. Ez az óvatosság a hitelezők részéről azért van, hogy a nem várt negatív események (árbevétel csökkenés, költség növekedés) bekövetkeztekor is biztonsággal tudja fizetni a cég a felvett hitelt.

Orientációként készítettünk egy grafikont arról, hogy az ingatlan vásárláskor alkalmazott 10 éves futamidő mellett adott hitelnagysághoz mekkora profittal kell rendelkeznie egy cégnek:

Ha szeretnéd pontosan megtudni, hogy a Te céged mekkora hitelfelvételre alkalmas, kérdezt vállalati hitelszekértőnket:

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés
Hirdetés