Bankbetét körkép 2022 végén: ezek most a legjobb ajánlatok!

Bankbetét körkép 2022 végén: ezek most a legjobb ajánlatok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-15
 

A jelenlegi inflációs környezetben, aki csak teheti, igyekszik menedéket találni a megtakarított pénzének, ami sok esetben még mindig egy lekötött bankbetét. A Bankmonitor szakértői megnézték, milyen kamatokra számíthatunk ezeknél.

Az egyes bankbetétek kondíciói nagyon különbözőek, hiszen a pénzintézetek által adott kamat nagysága függhet a lekötött összeg nagyságától és a futamidőtől egyaránt, de számíthat az is, hogy bankon kívülről érkező pénzt helyezünk-e el, illetve vállalunk-e egyéb feltételeket, például valamiyen kapcsolt termék megkötését.

Nem egyformán kamatoznak a bankbetétek

A betétek kamatozása sem feltétlenül azonos, vannak sávos, lépcsős és egyszerű kamatszámításos ajánlatok, ezeknél pedig ugyanakkora összegre nagyon különböző lesz végül a bezsebelhető nyereség. Ha például sávos kamatozással kötünk le 2,4 millió forintot, a bank pedig 0 és 100 ezer forint között 0,2 százalék kamatot, 100 ezer és 2 millió forint között 0,3 százalék kamatot, míg 2 millió forint fölött 1,2 százalék kamatot fizet, akkor a teljes összegre 0,446 százalék kamatot kapunk végül. Amennyiben viszont lépcsős kamatozása van a betétnek, akkor a 2,4 millió forintunkra máris 1,2 százalék lesz az éves teljes bevétel! Az úgynevezett egyszerű kamatozás természetesen a legtisztább, itt a bank meghatároz egy kamatszintet, és ezt alkalmazza a teljes összegre.

Az 1 éves lekötésű bankbetétek kamata és a 2022. novemberi infláció

 

Az sem mindegy, hogy forint vagy devizabetétről van szó, hiszen a bankok ezekre nagyon más kamatot fizetnek, mint ahogy a számla költségei sem azonosak. Mi most kizárólag a forintbetétekkel foglalkozunk, a devizalekötésekről egy későbbi, külön cikkünkben foglalkozunk majd.

Szerencsére azonban az úgynevezett Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) sokat segít a bankbetétek összehasonlíthatóságában, ez ugyanis pontosan megmutatja, hogy mekkora összeget kapunk vissza végül az adott betét választása esetén. Ez már csak azért is hasznos, mert a bankok egy része 365 napos, míg más része 360 napos bázison számítja ki a kamatot, az EBKM azonban ezeket is közös nevezőre hozza. Fontos, hogy az EBKM nem tartalmazza az esetleges kamatadó kötelezettséget, ez tehát még csökkentheti a visszajáró nettó összeget.

Hirdetés

Hirdetés

Mi számít most jó kamatnak a bankbetéteknél?

Bár a bankbetét kamatok az utóbbi időben emelkedésnek indultak, a jelenleg legjobb ajánlatnak számító Cetelem Takarékszámla 10,5 százalékos, valamint a GRÁNIT KamatMax Plusz betét 10,25 százalékos kamata egyaránt alatta marad az aktuális inflációs szintnek. (A KSH novemberben 22,5 százalékos pénzromlást mért éves alapon.) A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor Top10-es listája szerint jelenleg a MagNet Bank kínál még értelmezhető, 5-6 százalék körüli kamatokat, de a helyzetet jól szemlélteti, hogy 0,5 százalékos kamattal is be lehetett kerülni a legjobbak közé.

A betéti kamatok esetében nem javítja a helyzetet az sem, hogy sok termék kamata a jegybanki alapkamathoz van kötve, ám ez szeptember 28-óta változatlanul 13 százalék, miközben az infláció folyamatosan emelkedik. (Németh Dávid, a K&H vezető elemzője például decemberre 25,5 százalék, januárra pedig 26 százalék körüli inflációt vár.) Aligha várható tehát, hogy a bankszámlán tartott pénzünk megőrizze a reálértékét, ám egyértelmű, hogy megfelelő lekötés nélkül éves szinten a vásárlóértékének akár 20-25 százalékát is elveszítheti.

Hirdetés
Hirdetés