Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-22
 

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla használatának egyre magasabbak a költségei. De tényleg minden bankszámla olyan drága?

2019 III. negyedévére a lakossági készpénzállomány tovább növekedett az MNB kimutatása szerint, és elérte az 5 ezer milliárd forintot. Az otthon tartott pénzünk nem termel nekünk semmilyen hozamot, akkor mégis miért nem tartjuk azt egy bankban, valamilyen megtakarításban?

A jelenlegi kamatkörnyezet nem kedvez a befektetőknek, legalábbis azoknak, akik alacsony kockázat mellett szeretnének nyereséget elérni. A bankbetétek kamata eléggé alacsony, ugyanakkor a lakossági állampapírokkal már az inflációt meghaladó nyereség érhető el. Kiemelten igaz ez a magyarok jelenleg legnépszerűbb befektetésére a Magyar Állampapír Plusz kötvényre, mellyel 5 éves futamidőre 4,95% EHM érhető el.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerül bankszámlán tartani a pénzünk?

Természetesen az összes pénzünk nem fektethetjük be, szükségünk van mindennapi szükségleteinkhez, váratlan kiadásainkhoz könnyen felszabadítható összegre is. A készpénzállomány növekedéséből úgy tűnik ezt az összeget nem bankban tartjuk, hanem otthon.

Ez magyarázhatnánk azzal, hogy az egyes bankszámlák drágák, nem szeretnénk pénzünk bankszámlára helyezéséért még fizetni is. Ugyanakkor a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora szerint számos 0 forintos számlavezetési költségekkel rendelkező számla érhető el Magyarországon. Sőt a CIB ECO bankszámlánál – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni –  sok esetben az egyes tranzakciókért sem kell fizetnünk. Vagyis kaphatunk egy teljesen ingyenes bankszámlát.

Otthon is ingyen tarthatjuk a pénzünk, de ne felejtsük el egy pénzintézetben biztonságban van megtakarításunk. Sokan nem szeretnek nagyobb összeggel a pénztárcájukban elmenni otthonról, sőt otthon sincs teljes biztonságban pénzünk, sajnos bármikor betörhetnek lakásunkba is.

Ha bankszámlát nyitunk, akkor viszont biztonságban tudhatjuk megtakarításunk, mégis bármikor hozzáférhetünk bankkártyánk segítségével. Természetesen ellophatják a plasztik lapot, de ebben az esetben is számos biztonsági elem védhet minket.

PIN kód, és bankkártya limitek

Számos tranzakció esetében kérik tőlünk 4 számjegyű PIN kódunkat – ezt soha ne tartsuk a bankkártyánkkal egy helyen -, ennek ismerete nélkül egy tolvaj sok esetben nem tudná használni ellopott kártyánkat.

Léteznek különböző limitek, melyek felett a kártyánk nem használható. Külön vásárlási és készpénzfelvételi limitösszeget adhatunk meg. Ennél nagyobb összegű tranzakciót egy napon belül nem teljesíthet a bank.

Emellett meghatározhatjuk, hogy naponta hány vásárlást, készpénzfelvételt kezdeményezhetnek a kártyánkkal. Sőt számos pénzintézetnél a sokak által kockázatosabbnak tartott internetes vásárlásokra külön maximális limitösszeget adhatunk meg.

Ebből már látható, hogy egy bankszámla ugyanúgy ingyenes lehet, mint a készpénz, ugyanakkor sokkal biztonságosabb annál, mint ha otthon tartanánk pénzünk a párnánkba varrva.

Valamennyi készpénzre mindenképpen szükségünk van

Egy bankszámla nem helyettesítheti teljes egészében a készpénzt. Nem mindenhol tudunk például kártyával fizetni. Ezekre a helyzetekre felkészülve, mindenképpen érdemes valamennyi pénzt a tárcánkban tartanunk.

Emellett lehetnek olyan váratlan helyzetek is, amikor gyorsan kell nagyobb összeghez jutnunk. Például tönkre mehet a kazánunk, melyet gyorsan meg kell javíttatnunk, szükség esetén újat vásárolnunk. Itt akár problémát is jelenthetnek a korábban említett limitek, hiszen ezek gátat szabhatnak egy nagyobb összegű vásárlásnak, készpénz felvételnek. A limitek emelése pedig időt vehet igénybe, ráadásul van olyan bank, ahol pénzbe is kerül.

Bankmonitor tipp: Mindenképpen érdemes lehet bankszámlán tartanunk pénzünk, így akár költségmentesen tudhatjuk vagyonunk nagyobb biztonságban. Ugyanakkor érdemes otthon tartani valamennyi készpénzt váratlan helyzetekre.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés