Bankváltás – csak egyszerűen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-10-15 Frissítve: 2020-05-05
 

2009-ben uniós ajánlásra bevezették a bankok az egyszerűsített bankváltást, amely a szolgáltató-váltást hívatott elősegíteni. A lehetőség már három éve elérhető, mégis alig élnek vele az ügyfelek.
A tudnivalókat ebben a cikkben mutatjuk be Önöknek.

A szolgáltatás lényege, hogy Ön anélkül tudjon bankot váltani, hogy a régi bankjába ehhez be kelljen mennie. Ez nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek látszik, hiszen számtalan kapoccsal kötődünk a régi számlánkhoz. Ide érkezik a fizetésünk, vagy a nyugdíjunk, innen vonják a közüzemi díjakat, gyakran 4-5 különböző szolgáltató.

Az egyszerűsített bankváltás keretében Önnek elvileg elég lenne, hogy az új bank Ön helyett elindítja a folyamatot és átkér minden csoportos beszedési megbízást, állandó átutalást az új számlaszámra, valamint az Ön által aláírt űrlapot a fizetése, vagy nyugdíja új számlaszámra való folyósításáról továbbítja a munkáltatójának, vagy a Nyugdíjfolyósító intézetnek.

Fontos tudnia, hogy a régi bankszámlaszámát csak külön kérésére szüntetik meg, azaz attól, hogy átkért onnan minden megbízást, a régi számlája még nyitott marad. Ezért ha az a szándéka, hogy meg is szűnjön a régi számla, akkor erre külön hívja fel az új bankjának a figyelmét.

Az egyszerűsített bankváltást számtalan tényező meghiúsíthatja. Ilyenek a negatív egyenleg, a régi banknál meglévő hitel, aminek feltétele egy számla megléte a banknál. Vannak azonban ennél kevésbé logikus kizáró okok is. Ilyen az aktív bankkártya megléte, a 30 napnál nem régebben megszüntetett dombornyomott bankkártya, elektronikus szolgáltatások igénybevétele (internet- bank és SMS szolgáltatás), aktív, akár használaton kívüli folyószámla-hitelkeret kapcsolódik a számlához, folyamatban lévő panaszos ügy kivizsgálása folyik, társtulajdonos megléte a számlán, aki nem járult hozzá a megszüntetéshez.

A fentiek fényében érthető, hogy alig-alig történik ilyen bankok közötti váltás. Az általunk megkérdezett több bank ügyintézői szerint évente-kétévente csinálnak meg egy ilyen egyszerűsített bankváltást.

Mivel alig van magánszemély, aki se bankkártyával, se elektronikus szolgáltatásokkal nem rendelkezik a jelenlegi bankjánál, ezért nem ússzuk meg a látogatást a régi bankunkban. Ha pedig már amúgy is ott vagyunk, mindjárt meg is szüntethetjük a számlát személyesen is. Az új banknál pedig új csoportos beszedési megbízást adni nem komplikáltabb, mint átíratni a meglévőket.A csoportos beszedési megbízások átvitele bár egyszerűnek látszik, de a bankos ügyintézők szerint gyakran több hónapos fennakadást okoz a rendszerben. Ezért érdemes az első két-három hónapban szorosan figyelemmel kísérni a lehívások teljesülését.

Ezzel természetesen nem lebeszélni szeretnénk Önt, fontos, hogy kiválassza a lehető legolcsóbb számlacsomagot és ha az új bankja segít a váltásban, az mindenképpen előny. A legtöbb bank a számlaváltáshoz online lehetőséget is felkínál, keresse a bankok weboldalán.

A jövő évi tranzakciós adó és az ATM adó bevezetése miatt azt tanácsoljuk, hogy érdemes megvárni, amíg az összes bank kijön a jövő évre vonatkozó új tarifáival. Az oldalunk
számlacsomagok füle alatt megtalálja az összes nagybank legtöbb számlacsomagját.

valtas

Hirdetés
Hirdetés