Bankváltáson töröd a fejed? Az út banánhéjakkal van kikövezve

Bankváltáson töröd a fejed? Az út banánhéjakkal van kikövezve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-18 Frissítve: 2021-07-01
 

Manapság egy kis utánajárással a bankköltségeinket is jelentősen lefaraghatjuk, ehhez mindössze arra van szükség, hogy legyen merszünk bankot váltani. Összeállításunkban bemutatjuk a tipikus buktatókat, amelyeket ha sikerül kikerülnünk, akkor nagyon gyorsan és fájdalommentesen levezényelhető a váltás. Márpedig, ha a döntésünkkel havi alapon akár több ezer forintot is megspórolhatunk, akkor kérdés sem férhet hozzá, hogy megéri az erőfeszítés.
1
Hacsak nem egy kifejezetten olcsó bankszámlánk van, akkor az általános tapasztalat az, hogy könnyedén találhatunk magunknak újat, méghozzá kedvezőbb feltételek mellett. Jellemzően nem csak arról van szó, hogy ugyanazért a pénzért többet kapnánk, hanem egyenes arról, hogy olcsóbban kaphatunk több szolgáltatást.

A játék nem babra megy, havi 1000 forintos felesleges kiadás is sokat jelent, ha a közelben van egy olcsóbb megoldás. Gondoljunk csak bele, hogy ha egy egyszerű hétvégi bevásárlásnál az akciós termékekért megteszünk akár nagyobb távolságot is, hogy spóroljunk, akkor a bankszámlánknál is megéri hasonló forgatókönyvet követni.

Nem nagy ördöngösség az összehasonlító kalkulátorunkkal olcsóbban kihozni a bankolást, sokan mégis ódzkodnak miatta, mert azt gondolják, hogy túl sok vesződséggel jár. A jó hír az, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie, mert ma már relatíve gyorsan működik az egyszerűsített bankváltás is, de ha saját kezünkbe vesszük az irányítást, akkor sem kell semmitől tartani. Mi ez utóbbi folyamatot vesszük sorra, rendre megállva azoknál a buktatóknál, amit jobb elkerülni.

Sok dolgunk lesz először az új helyen

Mondani sem kell, hogy a saját biztonságunk érdekében még akkor meg kell nyitnunk az új helyen a bankszámlát, amikor a régivel még rendelkezünk. Ráadásul az időzítés sem mindegy, mert egy rosszul kivitelezett váltással extra költségbe futhatunk bele, mert például a kedvezményhez szükséges 100 ezer forint feletti jóváírás nem érkezik meg az új számlára. Ezt a keserű pirulát le kell nyelnünk, mivel a legfontosabb, hogy a bankváltás ellenére fizetőképesek maradjunk.

Nagy öröm a bankszámla, de ezt csak korlátozottan (például átutalásra, csoportos beszedésre) tudjuk használni és a készpénz felvétele is a bankfiókban nagyon drága tud lenni, így szükségünk lesz bankkártyára is. A fogadó bank tárt karokkal vár minket, többek között bankkártya igénylésének és legyártásának költéségét is elengedhetik, ami 3000-5000 forint spórolás jelent. Ne feledjük, hogy általában maximum 7-8 munkanapon belül már a kezünkbe vehetjük a kártyát, viszont vannak olyan esetek, amikor a rendszerbe hiba csúszik.

Saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk, ha a karácsonyi ünnepekre esne a kiszállítás, akkor benne van a pakliban, hogy elkeveredik a levelünk és nem kapjuk meg időben (esetlegesen soha) a kártyánkat. A levelet visszakövetni gyakorlatilag lehetetlen, mert a bank postára nem ajánlva adja fel, így az illetékes postán sem tudnak többet tenni, mint hogy megvonják a vállukat. Ekkor nem marad más hátra, mint az újragyártás, ami legalább ilyen esetben ingyenesen megy. De elképzelhető, hogy ha személyesen akarnánk egy bankfiókban átvenni a kártyát, akkor azért fizetnünk kell néhány ezer forintot.

A bankkártyát mi inaktív állapotban kapjuk meg, azt jellemzően a telebankon keresztül aktiválni kell, de akár az első ATM használat is kiválthatja ezt banktól függően. Szerencsére ma már a telebank elérhetősége kellően széles határok között mozog, vagyis akár este a levelesláda kiürítése után is felhívhatjuk őket és sikerrel fogunk járni. Az ügyfélszolgálaton nagyon sok mindent megtudhatunk, viszont ajánlatos bizonyos költségekről több helyen is tájékozódni, mert belefutottunk olyan esetbe, amikor a telefonos ügyfélszolgálat két időpontban egymásnak ellentmondó véleményt adott, és csak a fiók felkeresése után tisztázódott a helyzet.

Aprónak tűnő dolog, de az új bankkártyához új PIN-kódot is kapunk, ami nem könnyíti meg a helyzetünket, ha már hozzászoktunk a korábbi jól bejáratott négy számhoz. Vannak olyan bankok, ahol az igénylésnél eldönthetjük, hogy akarunk-e mi választani saját kódot. Ez a jobb eset, viszont ha az informatikai rendszer éppen akkor nem működik vagy nincs ilyen opció, akkor egy saját ATM-nél viszonylag olcsón (200 forint alatt) a saját ízlésünknek megfelelő PIN választható.

Ezzel még korántsem járunk a végén, mert az új számlaszám és teljesen üres átutalási naptárú netbank mellett számos dolgunk van még. Egyrészt, a munkáltatónknál minél gyorsabban szólni kell a változásról. Másrészt, a már máshol netbankba beadott összes megbízás (rendszeres átutalás, csoportos beszedési megbízás, stb…) mind nekünk kell manuálisan felvinnünk.

Nem nagy munka, de pepecselős tud lenni, viszont a dolgunkat nagyban megkönnyítheti, ha a netbanki felületről lekérjük az elektronikus bankszámlakivonatot. Sőt, érdemes külön leírni vagy kép formátumban lementeni a fontosabb paramétereket (cél bankszámlaszám, felhasználó azonosító, stb…), hogy azt az új helyen már könnyedén beírhassuk.

Végezetül, arra is ügylejünk, hogy teljesen új lappal indulunk a banknál, vagyis bármilyen speciális beállításunk is volt, azt az új helyen is meg kell tenni. Ilyen költségkímélő megoldás lehet, ha az SMS értesítéseket csak bizonyos limit felett engedélyezzük. Aki használt már mobilbankot, az tudhatja, hogy internet mellett bármikor ránézhetünk az egyenlegünkre, ami kellő biztonságot jelent.

A bankszámla bezárása nem nagy feladat

Attól függően, hogy mennyire sok terméket vettünk igénybe régi bankunknál, időigényes is lehet a bankszámla bezárása. A személyes jelenlét ehhez elkerülhetetlen, ha minden zökkenőmentesen megy, akkor is a fiókban 30-60 percet el fogunk tölteni. A várakozási időt pedig ebbe nem is számítottuk bele.

Különösen ügyeljünk arra, hogy amikor a zárás mellett döntünk, akkor az előtte lévő napokban már ne használjuk fizetésre a bankkártyánkat. Tudniillik, a bankkártyás vásárlást először csak beterheli a bank, majd később könyveli le. A terhelés miatt mi már az egyenlegünkben az összeget nem látjuk, viszont ha a banknál még függőben van a könyvelés, akkor nem tudjuk a számlát lezárni.

Annak ellenére, hogy ma már egy bankok közötti utalásnak két órán belül meg kell érkeznie, a bankkártyás fizetéseknél több napra is szükség lehet, míg a tranzakciót lekönyvelik. Azok, akik rendszeresen vásárolnak külföldi oldalakon, vagy esetleg Apple terméket használnak, ott az elszámolás akár 15 munkanapot is igénybe vehet.

Az legalább pozitívum, hogy ha már a bankkártyánk és/vagy hitelkártyánk éves díját levonták tőlünk, akkor az időarányosan járó összegen felüli részt visszakapjuk a záráskor. Érdemes egy kisebb összeget még a régi számlán tartani, hogy abból az esetleges havi bankköltségekre legyen fedezet. Kalkuláljuk azt is be, hogy különböző jogcímeken, például havi számlavezetési díj, SMS-díj vagy egyéb tranzakciós díj miatt a zárásnak lesznek költségei. Nagyobb összeget azért nem érdemes már ott tartani, mert annak felvétele vagy elutalása felesleges extra költséggel jár.

Egyes bankoknál megvan a lehetőség arra, hogy a bezárás helyett szüneteltessük a számlánkat. Ez azt jelenti, hogy megmarad a számlaszámunk és ha esetlegesen a visszatérés mellett döntenénk, akkor újra aktívvá tehetjük a számlát. Csak meghatározott ideig lehet érvényes ez a megoldás, de aki szeretne egy menekülő utat megtartani, annak ez éppen kapóra jön.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés