Befektetés: azért hazudnak, mert csodát vársz

Befektetés: azért hazudnak, mert csodát vársz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-30 Frissítve: 2021-06-18
 

Mi magyarok – utóbbi időszakot leszámítva – el voltunk kényeztetve kamatok tekintetében: talán még neked is rémlenek a két számjegyű biztos hozamok. Ideje azonban felébredni, a kamatok ugyanis leestek, a lekötött betétek között manapság alig találunk 3% feletti kamatokat. Jelenleg a biztos befektetések között az állampapíroknál lelhetünk rá a legmagasabb biztos kamatra. Számszerűen 3,5%. Ennél magasabb hozam biztonságosan most egyszerűen nem létezik, felesleges várni a csodát! Mutatjuk, hogy mi az, amiről feltétlenül tudnod kell.

Ülsz a munkahelyeden, annyi munkád van, hogy ki sem látszol belőle, amikor a főnököd az asztalod mellé lép és megkér, hogy végezz el egy újabb, eddig sosem hallott feladatot holnapra. Te már a beszélgetés során érzed, hogy összeszorul a torkod és a gyomrod. Tudod, hogy lehetetlent kér, de mégis elvállalod.

Fél óra múlva már vered a fejed a falba, hogy miért nem mondtál nemet, de késő, az esti túlórák során pedig csak egyre idegesebb vagy. Ugye ismerős a helyzet? Az emberek nagyon nagy hányada egyszerűen képtelen ellentmondani, vagy nemet mondani másoknak. Pláne olyanoknak, akikről azt gondolja, hogy erős függésben van tőlük.

Lehet, hogy hihetetlen, de sokszor valami ilyesmi történik akkor is, amikor mostanság bemész egy bankfiókba és azt kéred, hogy ajánljanak neked egy teljesen biztonságos befektetést, ami 10%-ot hoz. Ilyen befektetés jelenleg nincs, lehetetlent kérsz, de nagyon kevés banki ügyintéző akad, aki ezt neked a szemedbe tudja mondani. Nem azért nem mondja meg, mert át akar verni (persze ilyen is lehetséges), hanem azért, mert függ tőled.

Rengeteg értékesítési tervszámot kell teljesítenie, borzasztó nagy szüksége van az ügyfél szimpátiájára, a te szimpátiádra, sokszor nem meri megmondani neked, ha hülyeséget beszélsz. Inkább mosolyog, azt mondja, „megoldjuk” és javasol neked egy tuti befektetést. Ha szerencsétek van, akkor tényleg hoz 10%-ot az adott befektetés és sosem derül ki, hogy valójában kockázatot vállaltál, hogy nem azért lett meg a 10%, mert valóban biztonságos volt a befektetés, hanem azért, mert így jött ki a lépés. Ha nincs szerencsétek, akkor kezdődhet a kínos magyarázkodás.

Biztos 8-10%?

Hiába vársz a csodára, jelenleg minden, ami 3,5%-os hozamnál magasabbat ígér, az kockázatot tartalmaz. Még akkor is, ha fix kamattal kínálják az adott befektetést. Ebben az esetben az a kockázat, hogy egyáltalán kapsz-e kamatot, és ha igen, mekkorát. (Nem is beszélve, hogy akár a tőkédet is elvesztheted.) Ha biztonságban szeretnéd tudni a pénzed és kamatait, akkor bankbetétek és állampapírok között választhatsz. Mivel utóbbiak közül kerülnek ki a magasabb kamatok, így azokat vettük górcső alá.

(A lakástakarékok talán az egyetlen kivételt képezik, ott még elérhető a 10% feletti hozam és a biztonság együtt, viszont az nem szabad felhasználású, csak lakáscélra költheted a pénzt, ha lejárt a befektetésed.)

Állampapírhozamok

Az állampapírok kamata erőteljesen attól függ, hogy milyen futamidőben gondolkozol. Rövid (fél illetve egy éves) papírok kamatai futamidő alatt változatlanok, míg az éven túli papírok közül vannak fixek és változó kamatozásúak (ez utóbbiak kamatozása kedvezőbb). A váltózó kamatozás azt jelenti, hogy egy előre meghatározott képlet alapján évente egyszer megállapítják a kamatát, amit a következő egy évre fizet.

Változó kamatozású papírok

A változó kamatozású papíroknál úgy működik a kamatozás, hogy egy előre meghatározott kamatbázishoz adnak a futamidő alatt végi fix kamatfelárat. Ebből látszik, hogy évi egy kamatváltozást csak a kamatbázis okozhatja. Jelenleg két ilyen változótól függ a kamat:

  1. Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) a rövid állampapírok (diszkontkincstárjegy, röviden DKJ) felett fizetnek valamekkora kamatfelárat, illetve
  2. Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) az előző évi éves átlagos infláció felett fizetnek valamekkora kamatot (azzal a kitétellel, hogy ha negatív lett az infláció, akkor kifizeti a teljes kamatfelárat kamatként).

Lejáratokat tekintve 2018-ban lejáró papírok a legrövidebb változó kamatozású papírok, míg a leghosszabb 2024-ben lejáró papír (nem számítva a speciális feltételekkel leérhető babakötvényt).

Lakossági állampapírok kamatozása

Melyiket válaszd?

Először döntsd el, hogy milyen hosszú ideig tudod nélkülözni a pénzed. Az már leszűkíti a lehetőségeket. De 2018 és 2020 esetén még mindig két választásod is lehet: vagy a Bónusz Magyar Államkötvény vagy a Prémium Magyar Államkötvény mellett teszed le a voksod. Mi azt gondoljuk, hogy 2020-as lejáratot tekintve a Prémium 3,5%-os kamatfelára most a legversenyképesebb ajánlat.

2018-as évet nézve már nem ilyen egyértelmű a helyzet: sok tényezőtől függ a végkifejlet, de ha nem változik drasztikusan az infláció és a rövid állampapírok hozama, akkor fej-fej mellett lesz a Prémium és a Bónusz Állampapír következő időszakra szóló kamata.

Hirdetés
Hirdetés