Befektetés: megéri-e a profikra hallgatni?

Befektetés: megéri-e a profikra hallgatni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-03 Frissítve: 2020-04-06
 

Év végéhez közeledve sok pénzügyi szolgáltató/szakember áll elő befektetési jóslatokkal a következő évre. Ezeket azonban semmiképpen sem szabad készpénznek venni. Aki például hallgatott az egyik óriási vagyont kezelő amerikai szakemberekre, könnyen akár 14%-os mínuszban találhatta magát. A helyzet azonban közel sem ilyen vészes, hiszen természetesen szép hozamok is könnyen megszerezhetőek voltak a megfelelő előrejelzések megfogadásával. Az alábbiakból megtudhatod, mit is kell tenni ilyenkor, illetve azt is, hogyan teljesítettek a tavalyi jóslatok!

A USA Today tavaly év végén megkérdezte Amerika néhány kiemelkedő szaktekintélyét, milyen befektetésekben látják a legnagyobb lehetőséget 2015-re. Lassan egy év elteltével, az alábbiakban megnézzük, mennyit keresett, aki készpénznek vette a jóslatokat, és mindezeket meg is játszotta!

Meg fogjuk látni, hogy sok esetben egyezik a valóság és az előrejelzés, máskor viszont már nem ilyen jó a helyzet. Éppen ezért is olyan nehéz az előrejelzés a befektetések világában, ahol a jövő kimenetelét számtalan tényező befolyásolja, melynek egy része teljesen megjósolhatatlan.

Hirdetés

Hirdetés

Ezt jósolták a profik

A gyógyszeripar lesz a nyerő

A SkyBridge Capital szakembere, Troy Gayeski főként a gyógyszeriparban látta a nagy lehetőséget. Bár a szektor hosszútávú kilátásai pozitívak, egyáltalán nem lehet kockázatmentesnek mondani, hiszen már jó pár éve töretlen a gyógyszeripari vállalatok részvényárfolyamainak növekedése. Ebben az esetben pedig mindig kérdéses, megéri-e még egyáltalán beszállni, hiszen a túlzott érdeklődés után a leggyakrabban elkerülhetetlen az árak visszaesése. A jóslat egyelőre helytállónak látszik.

Ezt a tippet részvényalapokkal lehetett meglovagolni. Hazánkban az egyik legsikeresebb ilyen alap az ESPA STOCK BIOTEC HUF. Ez is jól tükrözte a gyógyszeripari részvények iránt világszerte tapasztalható érdeklődést: csak az idei év során már több mint 26%-ot emelkedett. (Ebben az esetben és az alábbiakban is csak a forintban kibocsátott alapokkal foglalkozunk.) 

1

Az USA részvénypiaca szárnyalni fog még

Julie Grandstaff a 21,4 milliárd dollárt kezelő StanCorp Investment Adviser alelnöke tavaly év végén úgy gondolta, hogy az USA részvénypiaca lesz a befutó idén. Erre is igaz, hogy már évek óta meredeken ível felfelé, de a szakértő úgy vélte, hogy egy év emelkedés még mindenképpen benne van. Bár vannak amerikai vállalatok, amelyeknek jól telt az éve, nem mondható el ez a teljes részvénypiacról. Az egyik legnagyobb amerikai részvényindex, az S&P 500 alig 2%-ot emelkedett az év során.

Az amerikai részvénypiacra is számos részvényalap épül hazánkban. Ezek közül idén az MKB Észak-Amerikai Részvény Befektetési Alapja érte el a legmagasabb hozamot, ami 14,5%-ot emelkedett az év során. Ezért egyértelműen az alap kezelőit illeti dicséret, akik rájöttek, melyik vállalatok fogják messze felülteljesíteni a piacot.

A víz lesz a jövő befektetése

A vízben látja a legnagyobb befektetési lehetőséget Tony Arnerich, az Arnerich Massena vezérigazgatója. A szakember úgy gondolta, hogy a víz lesz nem csak 2015., de az egész következő évtized nagy befektetése. A Bankmonitor adatbázisában nincs külön a vízre épülő befektetési alap, ehhez legközelebb talán a környezettudatosságra épülő alapok állnak.

Számos ún. ETF-et találunk viszont, ami a vízre épül. Az ETF-ek a befektetési alapokhoz hasonló befektetési formák, azonban ezekkel tőzsdén kereskednek. Ilyen például a PowerShares Water Resources ETF, ez azonban 2015 során egyáltalán nem mondható egy sikertörténetnek. Év eleje óta nem, hogy hozamot nem termelt, de közel 14%-ot esett az árfolyama. Amennyiben viszont a befektetési ötlet nem egy évre, hanem ténylegesen egy évtizedre szól, bőven még idő, hogy beváltsa a reményeket.

Jó évük lesz a feltörekvő országoknak

A 31,5 milliárd dollárt kezelő NFP Retirement befektetési igazgatója, Jeffrey Elvander a fejlődő piacokban látta a lehetőséget. Felhívta viszont a figyelmet a Kína és Oroszország által jelentett magas kockázatokra. Kínában valóban voltak is komoly gondok az év során, de több fejlődő ország részvénypiaca – köztük hazánké is – szépen teljesített idén.

Amennyiben a teljes fejlődő piacot lefedő részvényalapokat nézzük, idén az OTP Planéta Feltörekvő Piaci Részvény Alapok Alapja teljesített a legszebben, év eleje óta 6,9%-ot hozott

Ennél azonban jóval magasabb hozamokra volt képes sok, csak egy-egy országra koncentráló alap. Jól jártak például azok, akik a figyelmeztetés ellenére mégis orosz részvényekbe fektettek. Az AEGON Russia Részvény Befektetési Alap például közel 33%-ot emelkedett az idei év során. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az orosz (vagy kínai) részvények ne lennének kockázatosak. A nagy kockázat mindig magában rejti az emelkedés esélyét, viszont a nagy zuhanás is ugyanúgy benne van a pakliban. 

Mennyit hozhatott a jóslat?

Nézzük, mennyit nyertek azok, akik hallgattak a gurukra, és befektetéseiket a fentiek szerint fektették be. Az alábbiakban élünk azzal a feltételezéssel is, hogy minden esetben éppen azokat az alapokat választották, amelyeket a fentiekben kiemeltünk.

Az alábbi táblázatból kiolvasható, hogy egy ezekből egyenlő arányban összeállított megtakarítás 8,69%-os hozamot ért el év eleje óta. Ha például valaki 4 millió forintos megtakarítását négy 1 millió forintos részre osztotta, és úgy fektette be a négy befektetési lehetőségbe, akkor jelenleg 4 347 600 forinttal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy közel 348 ezer forintot nyert év eleje óta (adózás előtt és a költségek figyelembe vétele nélkül).

előrejelzések hozamai

Ne felejtsd el, hogy ehhez meg kellett találni a legjobban teljesítő befektetési alapokat is, amihez már nem volt segítség a profi befektetők részéről. Ez a lépés pedig legalább olyan nehéz, mint megtalálni a következő év legígéretesebb befektetési sztorijait. 

A fenti alapok többsége kockázatos részvényalap, amelyeket mindenképpen hosszabb ideig, akár 5-7 évig érdemes tartani. Nézzük is meg ezért, hogyan teljesítettek ezek a befektetések a múltban, hosszabb időre visszatekintve.

befektetések hozamok

(A befektetési alapok kapcsán a visszatekintő hozamok semmiféle garanciát nem jelentenek a jövőbeli teljesítményre.)

Látható tehát, hogy egyes esetekben a szakemberek javaslatai szép hozamokat biztosítottak, ugyanúgy előfordulhat azonban, hogy a jóslatok ellenkezője következik be. Ebből is látszik, hogy még a profiknak is mennyire nehéz pontosan előrejelezni. Azok számára pedig még nehezebb, akik nem tudnak erre sok időt fordítani. Éppen ezért ajánlott kikérni szakértők véleményét is, mielőtt drágán megkeresett pénzed bármilyen kockázatos formába fektetnéd be.

Az alábbiakban megadhatod elérhetőségeidet, független szakértőnk visszahív, és ingyenesen segít a választásban!

1
Hirdetés
Hirdetés