Befektetési alap mikulásra, avagy mit hoztak a legjobb befektetési alapok?

Befektetési alap mikulásra, avagy mit hoztak a legjobb befektetési alapok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-04 Frissítve: 2021-09-14
 

A hét végén minden családhoz megérkezik a Mikulás. Van, aki virgácsra számít, van, aki azt várja, hogy Miklós napján kiemelkedő hozamot lásson a befektetési alapjai mellett. Hogyan állnak a hét elején a legjobbak? Van-e még 50% feletti hozam? Lelőjük a poént: nincs, csak majd 46%…

Beléptünk az év utolsó hónapjába. Ha elérjük a december 31-ét, akkor az ebben az évben elért hozam (YTD) és az elmúlt 12 hónap hozama meg fog egyezni a befektetési alapoknál. Az addig hátralévő néhány napban még eltérő értékeket találunk ebben a két oszlopban. Nézzük meg a konkrét hozamértékeket a legnépszerűbb befektetési kategóriákon belül!

legjobbalapok20131204
Pénzpiaci alapok

A mai napig igen népszerű befektetési alap kategória éllovasa már régóta a Generali Cash Befektetés alapja, ami 4,98%-ot hozott az év eleje óta, amíg az elmúlt tizenkét hónap hozama 5,66% volt. A negyedév elején még 6,08% volt az egy éves visszatekintő hozama. Nem véletlen: ettől a kategóriától a lekötött betétek kamatszintje körüli hozamokat várhatunk. Mivel csökkentek a betétek hozamai a jegybanki kamatvágással párhuzamosan, így a pénzpiaci befektetés alapok hozamai is mérséklődtek. Ahogy csökkent a második és harmadik legmagasabb hozammal rendelkező  Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap (5,18%) és AEGON Pénzpiaci alapja (4,94%) hozamai is. Ettől függetlenül pénzpiaci alapoknak is van létjogosultsága a portfóliókban.

Kötvény alapok

A kötvényalapoknál viszont hozamemelkedés történt a legutolsó piaci körképünk óta. Legjobban az Erste Nyíltvégű Abszolút Hozamú Kötvény Alapja teljesített, ami 9,91%-ot teljesített az év eleje óta (negyedév elején 8,11%-on állt). Az alap elmúlt 12 hónapos hozama 11,37%.  A dobogó további fokain (a nyíltvégű befektetési alapok közül) az OTP Maxima Alapját (9,04%) és a Raiffeisen 2016 Kötvény Alapját (8,91%) találjuk.

Abszolút hozamú alapok

Az abszolút hozamú alapok előnye, hogy olyan piaci szituációban is, mint a jelenlegi (minden részpiac csúcson van), tudnak jelentős hozamot elérni. Befektetési politikájukból adódóan az alapkezelő bármibe befektethet, amiben fantáziát lát. Az alapkezelők közül a Concorde alapkezelői jósolták meg legjobban a piac alakulását. Ugyanis az első és a második helyen is egy–egy általuk kezelt alapot találunk (Rubicon 24,6%-os teljesítménnyel, és Columbus 18,66%-kal). A dobogó legalsó fokán a Generali IPO alapját találjuk 16,52%-os teljesítménnyel.

Részvény alapok

Az egyik legkockázatosabb kategóriában nem csalódunk, ha a hozamokat nézzük. A dobogó legfelső fokán az OTP Klímaváltozás alapja áll (45,95%-kal). Érdemes megemlíteni, hogy az alap korábbi 50% feletti teljesítménye csökkent a jelenlegi szintre. Ráadásul egy olyan alapról beszélünk, amelyik korábban rendkívül nagy veszteségeket könyvelt el. Ám nem az alapkezelő volt alulteljesítő: a klímaváltozásra építő alapok ideje még úgy tűnik nem jött el.

A képzeletbeli dobón rajta kívül az OTP Trend Nemzetközi részvényalapját és a Concorde Részvény Befektetési Alapot találjuk, előbbit 31,52%-os, utóbbit 31,28%-os teljesítménnyel.

A fenti hozamokból egyértelműen látható, hogy a lekötött betétek kamatainak csökkenése nem hagyta érintetlenül a pénzpiaci alapok hozamát sem. Viszont a rendkívül népszerű abszolút hozamú befektetési alapok még mindig bőven két számjegyű hozammal csábítják a befektetőket. A kötvényalapok és részvényalapok tovább tudták növelni nyereségüket. Ha megnéznéd a további befektetési alap kategóriák élmenőit, akkor használd a befektetési alap keresőnket!

1
Hirdetés
Hirdetés