Befektetési alapok: amivel 30%-ot nyertél, vagy 53%-ot vesztettél

Befektetési alapok: amivel 30%-ot nyertél, vagy 53%-ot vesztettél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-21 Frissítve: 2018-09-24
 

A befektetési alapok teljesítménye az idei év eddigi részében nagyon változó volt. 8,5 hónap alatt volt olyan alap, amelyiknek az árfolyama eddig 53,08%-ot zuhant, azaz az év eleji árfolyamának kevesebb, mint a felére esett. De volt olyan alap is, melynek árfolyama 2018 elejétől 30,73%-kal került feljebb. Az előbbit egy részvényalap, míg az utóbbit egy ingatlanalap tudta felmutatni. Cikkünkben megnéztük, hogyan teljesítettek az év eddigi részében legjobb és legrosszabb hozamokat produkáló, Magyarországon megvásárolható befektetési alapok.

Befektetőként a befektetési alapok közül nyilván érdemes aszerint szemezgetnünk, hogy melyik alaptól milyen hozamot várunk a következő időszakban. Az elmúlt időszak hozamai nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de egyes alapok esetében elmondható, hogy az alap indulásától számított éves hozama (az úgynevezett track recordja) az évtizedek alatt elég pontos mérőszámot tud adni az adott alap teljesítményéről.

Nyilván a teljesítmény értékeléséhez az egyes alapok hozamait a hasonszőrűekkel érdemes összehasonlítani: például egy forintos amerikai részvényalapot egy másik forintos amerikai részvényalappal.

Lássunk előbb néhány példát arra, hogy az idei év eddig eltelt részében milyen hozamokat láthatott a nagyközönség! A lakosság által megvásárolható befektetési alapokat szedtük csokorba, a kifejezetten intézmények által vásárolható alapokat kihagytuk a listáról, míg a negatív példák közül az egyik alapot a megszűnése miatt szerepeltettünk. Az alábbi kettő táblázatban foglaltuk össze, hogy mely kategóriában melyek voltak a kiemelkedőek akár pozitív, akár negatív értelemben.

Nézzük előbb a pozitív példákat! A legjobb 20 hozamot produkáló alap közé kevesebb, mint 9 hónap alatt elért, több mint 15%-os hozammal lehetett bekerülni.

Az idei év eddigi legjobb hozamait felsoroló táblázatának első 20 helyén 3 kivételtől tekintve részvényalapok osztoznak. Az is jól látható, hogy ezek főleg az amerikai befektetéseket tartalmazók közül kerültek ki. Tanulságként elmondható, hogy Amerikának (USA) alaposan sikerült idén is felülteljesítenie a feltörekvő piaci részvényeket.

Azok a befektetők, akik amerikai részvényalapban tartották pénzüket, akár 20-25%-os hozamra is szert tehettek majdnem 9 hónap alatt. Az évtizedek alatt többször bebizonyosodott, hogy Amerikára fogadni hosszú távon sokkal kifizetődőbb lehet, mint más részvénypiacokba invesztálni. Nyilván Amerika csak az USA-ra értendő, Közép- és Dél-Amerika jellemzően inkább az ellenpélda szokott lenni.

Talán érdekelhet, hogy az alapok közül melyeket kezelik magyar szakemberek, ezért a fenti és az alábbi táblázatokban a magyar alapkezelők kezelésében lévő befektetési alapokat piros színnel kiemeltük. Ha saját magad is szeretnél a befektetések között válogatni, akkor a befektetési alap kalkulátorunk részletes keresőjének segítségével devizanemenként, a befektetési alapok típusa szerint, tetszőleges paraméterek alapján sorba rendezve meg tudod nézni az alapok főbb adatait. A listában csak a Magyarországon (is) megvásárolható befektetési jegyek szerepelnek.

Láthattuk, hogy az amerikai alapokkal jó hozamokat érhettünk el az utóbbi időben. Ehhez képest nagy kontrasztot jelent a következő táblázat, melyen bemutatjuk, hogy ugyanezen időszak alatt más alapok milyen negatív teljesítményekre voltak képesek. A legrosszabb 20 közé nagyon masszív, háromnegyed év alatt elért több, mint 18%-os negatív hozammal lehetett bekerülni.

Mint látható, a legrosszabb teljesítményt produkáló alapok befektetői kevesebb, mint 9 hónap leforgása alatt akár a pénzük felének is búcsút inthettek, ha a legrosszabb időpontban adták el az alapjukat. A feltörekvő piacokon elsősorban a törökök, valamint a dél-amerikaiak és azon belül is leginkább a brazil alapok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Alig több, mint 8 hónap alatt nem nevezhető átlagosnak a 18,73-53,08%-os esés a befektetési alapok terén.

Tanulságként elmondható, hogy egyes feltörekvő piaci országokban a kevésbé kiszámítható politikai környezet, a makrogazdasági egyensúlytalanságok és a helyi deviza gyengülése együttesen könnyen mélybe tudják rántani az adott ország részvényindexébe és részvényeibe fektető alapok árfolyamát. Fontos kiemelni, hogy a török részvényalap mélyrepülése 3/4 részben a török líra gyengülésének, míg csupán 1/4 részben a török részvényindex csökkenésének köszönhető. Természetesen ezek okozói elsősorban a török politikára adott befektetői reakciók voltak.

Ha nemcsak a befektetési alapokra vagy kíváncsi, nézd a további kalkulátoraink listáját is!

1
Hirdetés
Hirdetés