Befektetnél? 5 jó tanács hogyan kezdj hozzá!

Befektetnél? 5 jó tanács hogyan kezdj hozzá!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-18 Frissítve: 2020-04-06
 

Ha még csak most kezdesz elszakadni a bankbetétektől és elmerülnél a befektetések világában, vagy már régóta csinálod, de eddig nem voltál tudatos befektető, akkor segítünk! Összeállítottuk az 5 legfontosabb tanácsot, amit érdemes megfogadnod!

1. Döntsd el, mennyi pénzt szeretnél megforgatni és mennyi időre tudod azt a pénzt nélkülözni!

A bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál már néhány ezer forint megforgatására is van lehetőség, de mégsem tanácsos így kezdeni befektetői pályafutásunkat. Első lépésként tegyünk félre 3-6 havi jövedelmünknek megfelelő pénzt, hogyha bármilyen váratlan kiadásunk van, akkor legyen mihez nyúlni. Ezt a „vésztartalékot” könnyen hozzáférhető befektetésbe, például 3-6 havi bankbetétbe, pénzpiaci alapba, vagy állampapírba helyezzük el. 

Befektetni a vésztartalék feletti összeget célszerű. Mielőtt azonban döntenénk arról, hova is tegyük a pénzünket, gondoljuk végig alaposan, mennyi ideig nem lesz szükségünk a pénzre. Minden befektetésnek van ugyanis egy „kifutási ideje”, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy hozamot termeljen a kockázatot jelentő negatív teljesítményt hozó időszakok korrigálásával együtt is. Egy részvénybefektetés termőre fordulásához például 3-5 évre lehet szükség, míg egy pénzpiaci alap már 3-6 hónap alatt is fialhat.

2. Mérd fel, tudsz-e, akarsz-e kockáztatni?

A befektetés egyik alapszabálya, hogy nagy hozamot, csak nagy kockázattal lehet elérni. Aki mindenképpen szeretné visszakapni a befektetett összeget, annak bizony be kell érnie alacsony hozammal. Mielőtt arról döntesz, milyen befektetést választasz, alaposan gondold végig, vajon mit szólnál ahhoz, ha a pénzed egy részét (10%-ot, 20%-ot, vagy akár 30%-ot) elveszítenéd? Ha ez komoly gondokat jelentene számodra, akkor ne légy mohó, ne kockáztass, mindenképpen maradj a biztonságos befektetéseknél (
bankbetét,
állampapír,
lakástakarék pénztár,
kis kockázatú befektetési alapok), mert így nem kerülhetsz komoly bajba! A tőzsdén és a devizapiacon ellenben gyorsan nagy haszonra tehetsz szert, de ugyanilyen gyorsan el is veszítheted a pénzed.

3. Ne légy túl mohó!

Mindenki szeretne kis pénzzel kockázatmentesen gyorsan nagyon sokat keresni! Ez azonban lehetetlen vállalkozás. Hiába rebesgetik, hogy valamivel nagyot lehet kaszálni, nézőpont kérdése, hogy mi számít nagynak. Mondjuk az 5 százalékos nettó hozam a jelenlegi kamatok mellett igen szép teljesítménynek számít, ám ugyanez az 5 százalék részvénybefektetésnél nevetségesen kevésnek tűnik. A biztonságos befektetési formák (bankbetét, állampapír) jelenleg 3 százalék körüli hozamra képes. A lakástakarék pénztár az állami támogatásnak köszönhetően 10 százalékot tud. A közepes kockázatú eszközökbe fektető befektetési alapok hozama pedig reálisan 7-10 százalék körül lehet. Ha ennél többet szeretnénk zsebre tenni, nincs mese, kockáztatnunk kell!

4. Ebbe is egy keveset, abba is egy keveset!

Rosszul járhat az a befektető, aki mindent egy lapra tesz fel! Nem csak azért, mert esetleg veszíthet, hanem azért is, mert így lemaradhat jópár gyümölcsöző lehetőségről. Mivel a jövőbe senki sem lát, biztosan senki sem tudja megmondani, milyen befektetési forma lehet nyerő az elkövetkező hónapokban. Akkor járunk el körültekintően, ha kockázatvállaló képességünknek megfelelően „szétosztjuk”, idegen szóval diverzifikáljuk a befektetésre szánt pénzünket. Ha például biztonságra törekszünk, akkor a lekötött bankbetét mellett érdemes állampapírban vagy pénzpiaci alapban is pénzt tartani. De ha bírjuk a kockázatot, akkor sem mindig jó megoldás mondjuk egyetlen részvényt vásárolni.

5. Csak szépen fokozatosan

Szép összegű tanulópénzt fizethetünk befektetésre szánt pénzünkből, ha túlzottan magabiztosak vagyunk ismeretlen terepen. Ha például azt halljuk, hogy az abszolút hozamú alapok slágertermékek voltak az elmúlt esztendőben, akkor ne tegyük be ész nélkül az összes megtakarított pénzünket egy ilyen alapba. Célszerű előbb megismerni, pontosan miről van szó, mire számíthatunk. Nem elég a termékismertetők alapos áttanulmányozása! Sokkal többet tanulhatunk, ha gyakorlati tapasztalatot szerzünk. Éppen ezért ha van valami tuti tippünk, viszonylag kis összeggel játsszuk meg. Aztán figyeljünk, mikor, hogyan viselkedik a befektetésünk. Ha pár hónap alatt kiismertük az adott befektetési eszköz működését, akkor már bátran vásárolhatunk belőle többet is.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés