Beindult az infláció, védd be magad ellene

Beindult az infláció, védd be magad ellene
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Novemberben már 1,1%-os volt az infláció, a jegybank számításai szerint meg sem állunk a következő két évben a 3%-os szintig. Ezt elfogadva igazán kemény időszak előtt állunk befektetőként, hiszen az egyéves kamatozó kincstárjegy 2,25%-ot hoz most. Nem kell sokat tépelődni a kérdésen, eljött a változó kamatozású állampapírok (prémium és bónusz államkötvények) ideje.

Felszállópályán az infláció

Múlt héten mutatta be a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 1,1% volt éves alapon novemberben hazánkban az infláció. Vagyis 2015 novembere és 2016 novembere között egy átlagos fogyasztói kosárért 1,1%-kal kellett többet fizetnünk. Ez nem is érhetett bennünket meglepetésként, már korábban mi is írtuk, hogy az aranykorszaknak vége, jön a magasabb infláció kora.

A jegybank egyik főosztályvezetője az adat kapcsán elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a béremelkedés és az olajárak alakulása is támogatja az infláció felpörgését. A kilátások szerint a 3%-os inflációs célt 2018 közepén érhetjük el, de már 2017-ben is 2,3%-os áremelkedésre számíthatunk, vagyis korántsem lesz könnyű dolguk a befektetőknek.

Hirdetés

Hirdetés

Állampapírral a bizonytalanság ellen

Amennyiben a biztonság számunkra prioritást élvez, akkor biztos, hogy a betétek nem tudnak beleszólni a játékba, sokkal inkább az állampapíroknál találhatjuk meg a számításunkat. Alapesetben két megoldás között választhatunk: fix vagy változó kamatozású között.

A fixet azért választhatnánk, mert a vásároláskor tudjuk, mire számíthatunk. Az egy éves kamatozó kincstárjegy például 2,25%-ot ígér most, vagyis lejáratkor 1 millió forintra vetítve 22 500 forintot kapunk adózás előtt. Igen ám, de már most azt látjuk, hogy ennél nagyobb lehet az infláció, vagyis csak a pénzünknél leszünk. A hozamunkat ugyanis felemészti a növekvő árszint.

Ezért lehet érdemes rögtön átevezni a változó kamatozású papírok felé, ahol megvan a lehetősége, hogy jobb esetben egyre magasabb kamatot kapjunk. Ezeket tipikusan akkor éri meg vásárolni, ha az infláció és a hozamok emelkedésére számítunk. Most éppen erről van szó, ezért sem javasoljuk a kötvényalapok vételét, mert gyengén fognak muzsikálni a következő években.

A lakossági állampapírok viszont más logika szerint működnek, rájuk nem érvényes az a tétel, hogy ha nő a hozam, akkor csökken a kötvény árfolyama, hiszen kincstári árfolyamjegyzés van. A változó kamatozásnál mindössze arra legyünk figyelemmel, hogy mihez képest nőhet a kamatozása a kötvényünknek.

A prémium állampapírnál a kamatbázis az infláció, amire futamidőtől függően 2,75% és 3,25% felárat fizet. Ez nagyon jól hangzik, viszont azt tudni kell, hogy az adott évben kifizetett kamat alapja a két évvel azt megelőző év inflációja. Elég annyit megjegyeznünk, hogy ezáltal lassabban követi le a piac alakulását.

Gyorsabb megoldást is találhatunk a bónusz állampapír személyében. Itt a bázis az egy éves átlagos kötvényhozam, amire időtávtól függően 2%, 2,5% és 2,75% felárat fizetnek. Igaz, most elég nyomott szinten található az egyéves kötvényhozam (0,35%), de azért idővel ebben is változást tapasztalhatunk majd.

Lényeg a lényegben, hogy egy egyszerű lépéssel két legyet üthetünk egy csapásra. A prémium és/vagy bónusz állampapír egyrészt védelmet ad a megemelkedő infláció esetén, másrészt ezt automatikusan teszi, tehát nekünk semmit sem kell tennünk. Felesleges is lenne évente mindig az újrabefektetéssel vesződni, ha egy többéves papírt megvásárolva ezt kivédhetjük.

Hirdetés
Hirdetés