Biztonság és magas kamat egyszerre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-11 Frissítve: 2020-03-16
 

Az utóbbi szűk 3 hónapban látott bróker botrányok után nem csoda, hogy a magyar lakosság többsége a „tuti tippek” helyett inkább a lehető legnagyobb biztonságot keresi. Vizsgálatunkból viszont kiderült, hogy a legnagyobb biztonság mellé még a lehető legjobb banki kamatokat is megkaphatjuk. Lássuk, melyik az a bank, ahol ez a különleges helyzet állt elő!

Ilyenek a magyar bankok

Az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó megtakarítási formát egyértelműen a bankbetétek jelentik, de az sem mindegy, hogy az egyes bankok közül hogyan választunk. A legbiztonságosabb bank megtalálásának egyik legegyszerűbb módja, ha feltételezzük, hogy egy bank minél nagyobb, annál biztonságosabb.

Ha valamilyen oknál fogva mindenképpen magyar bankba tennénk a pénzünket, a döntés egészen egyszerű lesz. Az OTP ugyanis saját tőkéje tekintetében toronymagasan kiemelkedik a hazai bankok közül.

 Viszont ez a tőke is egészen eltörpül a külföldi bankcsoportok mérete mellett.

Nemzetközi szinten más méretekben játszanak

Ne felejtsük el, hogy számos magyarországi bank mögött is egy-egy nagyobb külföldi bankcsoport áll. Egészen más képet kapunk tehát, ha a mögöttes bankcsoportok méreteit is figyelembe vesszük.

A Magyarországon is érdekelt legnagyobb sajáttőkével rendelkező bankcsoport a Citigroup, ezt követi a GE (Budapest Bank), a BNP Paribas, majd az UniCredit. A legnagyobb biztonságban tehát akkor tudjuk a pénzünket, ha ezek közül választjuk ki a pénzintézetünket. (Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha másik nagybankban lenne a pénzünk, akkor az éppenséggel veszélyben lenne.) Az sem mellékes, hogy a Citi lakossági üzletága éppen kivonul Magyarországról,  a Budapest Bankot pedig az állam vásárolja fel.

Ha a kamat nagysága is számít

Ezután már nincs is más dolgunk, mint megnézni, hogy találunk-e olyan bankot, ami a kamatajánlatok, és a saját tőke tekintetében is az élbolyba tartozik.

A két rangsor alapján kiemelkedik a BNP Paribas, ami nem csak a legjobb kamatokat ajánlja, hanem saját tőke alapján is a harmadik helyen végzett.

A francia óriásbank ugyanis 3,2%-os kamatot ad most az 500 ezer forintnál nagyobb lekötésekre, 10 millió fölött pedig ez 3,6%-ot tesz ki. Az sem egy elhanyagolható tény, hogy a BNP Paribas betéteit nem a magyar, hanem a francia betétbiztosítási alap garantálja 100 ezer euróig, vagyis több mint 30 millió forintig.

1

Az a különleges helyzet állt tehát elő, hogy az egyik legbiztonságosabb bank ajánlja a legjobb banki kamatot, vagyis a nagy biztonság mellé még nagyobb kamatot is kapunk. A bankbetétekben gondolkodó megtakarítóknak tehát mindenképpen érdemes lehet megfontolni a BNP Paribas ajánlatát.

Megjegyezzük azért azt is, hogy a biztonságot preferálóknak érdemes lehet szétnézniük az állampapírok között is, amelyek ugyancsak a legbiztonságosabb megtakarítási formák (állami tőke és hozam garancia) közé sorolhatóak és a legjobb bankbetétekhez hasonló kamatokat fizetnek.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés