Biztos, hogy a legkedvezőbb kamatozású személyi kölcsönre kell a legkevesebbet fizetned?

Biztos, hogy a legkedvezőbb kamatozású személyi kölcsönre kell a legkevesebbet fizetned?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-21 Frissítve: 2020-02-20
 

Nem elég megtalálni a legkedvezőbb kamatozású, törlesztőrészlettel rendelkező személyi kölcsönt. Számos bank a hitelnyújtásnál elvárja, hogy számlát nyiss náluk. Ha pedig kedvezményes feltétételekkel szeretnél kölcsönt kapni, akkor biztos, hogy a számlát aktívan kell használnod – meghatározott összegű havi jóváírást, adott számú tranzakció várhatnak el a kedvezményért cserébe -, emiatt pedig már a bankszámla teljes havi költségével is érdemes számolnod a hitel kiválasztása során.

A megfelelő személyi kölcsön kiválasztása előtt érdemes megnézned az egyes bankok ajánlatait, ezt megteheted például a Bankmonitor Személyi kölcsön Kalkulátorával is, amely 13 bank ajánlatait hasonlítja össze. Nem elég azonban a hitel kondícióit megismerned.

Számos bank csak akkor folyósítja neked a kért hitelösszeget, ha bankszámlát is nyitsz az adott pénzintézetnél. A legkedvezőbb ajánlatok eléréséhez pedig szinte mindenhol bankszámlára , és annak aktív használatára – meghatározott összegű jóváírás, adott számú tranzakció – lenne szükség.

Ha már az új számlára egy nagyobb összeget kell havonta átutalnod a kedvezményért cserébe, akkor ahhoz utána hozzá is kell férned, vagyis aktívan használnod is kell bankszámlád. Akkor pedig már érdemes lehet azt megnézned a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, hogy a te tényleges bankolási szokásaid – jóváírás, utalás, kártyás vásárlás… – mellett mennyibe is kerülnek az egyes bankok számlái.

A hiteleknél a THM (teljes hiteldíj mutató) – mely egy hitel összes költségét megmutatja évekre bontva százalékos formában – értékében benne van a bankszámla költsége is, amennyiben annak nyitását az adott bank elvárja. Ugyanakkor a számlának csupán a havi fix díjával kalkulálnak a THM meghatározása során, az átutalási, készpénzfelvételi és más tranzakciós költségekkel nem. Előfordulhat, hogy többet fizetsz egy olcsóbb alapdíjú számlára összességében havonta, mint egy magasabb számlavezetési költségűre – mert az általad kezdeményezett tranzakciók ára az olcsóbb alapdíjú csomag esetében jóval magasabb -, ezt a különbséget azonban  a THM nem tudja visszaadni.

Azt kell megnézned, hogy a személyi kölcsön és a bankszámla együttesen – egyfajta csomagként kezelve – melyik banknál a legolcsóbb. A kalkulációd során figyelembe kell venned a te saját számlahasználati szokásaidat, jövedelmedet.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik bank kínálja a legkedvezőbb személyi kölcsönt és bankszámlát?

Természetesen ez attól is függ, hogy milyen jövedelemmel rendelkezel és hogyan szeretnéd a bankszámládat használni. Három példán keresztül bemutatnánk, hogy az eltérő szokásokkal rendelkező igénylők számára melyik bankot lenne érdemes kiválasztani:

  1. Nagy összegű személyi kölcsönt igénylő, aki megbízásait netbankon keresztül adja meg: 3 millió forint személyi kölcsönt szeretne igényelni az érdeklődő 5 éves futamidőre, jövedelme havi 400 ezer forint. A számlához kapcsolódó megbízásait elektronikus csatornán adja meg, készpénzt automatából vesz fel, mindig szem előtt tartva a havi kettő, összesem maximum 150 ezer forint összegű díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget.
  2. Átlagos összegű személyi hitelt igénylő, aki egyben felveszi számlájáról a jövedelmét: 1 millió forint hitelt szeretne, 5 éves futamidőre, bevétele havonta 250 ezer forint. A törlesztőrészleten felüli összeget mindig felveszi egy bankautomatából.
  3. Kisebb összegű hitel iránt érdeklődő, aki megbízásait szereti személyesen intézni: 500 ezer forint kölcsönt kérne, 5 éves futamidőre, havi jövedelme 150 ezer forint. Átutalásait, megbízásait személyesen a bankfiókban adja meg.

1. Nagyobb összegű személyi kölcsönnél komolyabb hatása lehet a hitelkondícióknak

Ha 3 millió forint személyi kölcsönt szeretnél és számlához kapcsolódó megbízásaid netbankon keresztül adnád meg, akkor jelenleg számodra az UniCredit Bank ajánlati csomagja lehet a legjobb.

Az UniCredit Bank kínálja a legkedvezőbb hitelajánlatot, de a bankszámla költségek igen magasak – összességében a legdrágább -, ebből jól látszik, hogy jelenleg a magas hitelösszeg és nagy összegű jövedelem – 400 ezer forint – esetén a hitelkondíciók közötti eltérések ellensúlyozni tudják a számlaköltségek közötti eltéréseket. A legkedvezőbb és legdrágább ajánlat között havi 14 ezer Ft az eltérés, emiatt 5 év alatt 840 ezer forinttal kellene többet fizetned, ha a legrosszabb  konstrukciót választanád.

2. Van jobb bankszámla, kedvezőbb személyi kölcsön, csomagban mégis egy harmadik a nyerő

Ha 1 millió forint személyi kölcsönt igényelnél, és a fizetésed törlesztőrészleten felüli részét készpénzben felvennéd egy automatából, akkor a CIB Bank ajánlata lehet a számodra a legjobb.

Úgy a legkedvezőbb a CIB Bank ajánlata, hogy van olcsóbb hitel és számlacsomag is az ő ajánlatuknál, együtt azonban verhetetlen párost alkotnak. A legrosszabb és legkedvezőbb ajánlatra fizetendő havi részletek között 7 ezer forint a különbség, ez 5 év alatt 420 ezer forint eltérést eredményezne.

3. Ha személyesen intéznéd ügyeid minden estben emelkednek a számlaköltségeid

Ha 500 ezer forint személyi kölcsönt igényelnél és bankszámlához kapcsolódó megbízásaid személyesen intéznéd, akkor jelenleg a CIB Bank lenne a legkedvezőbb számodra. Ugyanakkor a havi számlaköltségek minden banknál – a CIB-nél is – igen magasak lennének, érdemes lenne elgondolkodnod, hogy megbízásaid netbankon, mobilalkalmazáson keresztül add meg a jövőben, ezzel éves szinten 10-12 ezer forintot is spórolhatsz.

A legolcsóbb és legdrágább ajánlatra fizetendő havi költségek között 3 ezer forint az eltérés, emiatt a hitel teljes futamideje alatt 180 ezer forintot takaríthatsz meg, ha jól döntesz.

Mire érdemes még figyelned a személyi kölcsön kiválasztása során?

Meg kell ismerned a bankszámlák speciális feltételeit. Elképzelhető, hogy egy bank egy adott időpontig – például 2 évig – biztosítja a számlacsomaghoz kapcsolódó kedvezményeket, azt követően a költségek megváltozhatnak. Az is előfordulhat, hogy az adott csomag igénylésének vannak speciális feltételei: például a 2 évig akár teljesen ingyenes CIB ECO Bankszámlát kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet kérni.

Nem biztos, hogy minden banknál megkaphatod az igényelt hitelösszeget. Az egyes bankok bírálata jelentősen eltérhet – például másképp számolhatnak a katás jövedelemmel -, döntésed során ezt is figyelembe kell venned a pénzügyi előnyök mellett.

Mit tegyél, ha személyi kölcsönt szeretnél igényelni:

  1. Kalkulálj a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával, nézd meg milyen kondíciókkal igényelhetsz hitelt.
  2. Kalkulálj a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, nézd meg, hogy a saját bankolási szokásaid alapján milyen számlák közül választhatsz.
  3. Gondolkozz csomagban, összegezd a két kalkuláció eredményét és nézd meg melyik bank ajánlatai a legkedvezőbbek számodra.
  4. Fordulj a Bankmonitor Szakértőjéhez, aki segít a választásban. Megtalálja, hogy melyik bank bírálná el a legnagyobb eséllyel pozitívan a kérelmedet.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés