Biztos, hogy a legkedvezőbb kamatozású személyi kölcsönre kell a legkevesebbet fizetned?

Biztos, hogy a legkedvezőbb kamatozású személyi kölcsönre kell a legkevesebbet fizetned?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-21 Frissítve: 2020-02-20
 

Nem elég megtalálni a legkedvezőbb kamatozású, törlesztőrészlettel rendelkező személyi kölcsönt. Számos bank a hitelnyújtásnál elvárja, hogy számlát nyiss náluk. Ha pedig kedvezményes feltétételekkel szeretnél kölcsönt kapni, akkor biztos, hogy a számlát aktívan kell használnod – meghatározott összegű havi jóváírást, adott számú tranzakció várhatnak el a kedvezményért cserébe -, emiatt pedig már a bankszámla teljes havi költségével is érdemes számolnod a hitel kiválasztása során.

A megfelelő személyi kölcsön kiválasztása előtt érdemes megnézned az egyes bankok ajánlatait, ezt megteheted például a Bankmonitor Személyi kölcsön Kalkulátorával is, amely 13 bank ajánlatait hasonlítja össze. Nem elég azonban a hitel kondícióit megismerned.

Számos bank csak akkor folyósítja neked a kért hitelösszeget, ha bankszámlát is nyitsz az adott pénzintézetnél. A legkedvezőbb ajánlatok eléréséhez pedig szinte mindenhol bankszámlára , és annak aktív használatára – meghatározott összegű jóváírás, adott számú tranzakció – lenne szükség.

Ha már az új számlára egy nagyobb összeget kell havonta átutalnod a kedvezményért cserébe, akkor ahhoz utána hozzá is kell férned, vagyis aktívan használnod is kell bankszámlád. Akkor pedig már érdemes lehet azt megnézned a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, hogy a te tényleges bankolási szokásaid – jóváírás, utalás, kártyás vásárlás… – mellett mennyibe is kerülnek az egyes bankok számlái.

A hiteleknél a THM (teljes hiteldíj mutató) – mely egy hitel összes költségét megmutatja évekre bontva százalékos formában – értékében benne van a bankszámla költsége is, amennyiben annak nyitását az adott bank elvárja. Ugyanakkor a számlának csupán a havi fix díjával kalkulálnak a THM meghatározása során, az átutalási, készpénzfelvételi és más tranzakciós költségekkel nem. Előfordulhat, hogy többet fizetsz egy olcsóbb alapdíjú számlára összességében havonta, mint egy magasabb számlavezetési költségűre – mert az általad kezdeményezett tranzakciók ára az olcsóbb alapdíjú csomag esetében jóval magasabb -, ezt a különbséget azonban  a THM nem tudja visszaadni.

Azt kell megnézned, hogy a személyi kölcsön és a bankszámla együttesen – egyfajta csomagként kezelve – melyik banknál a legolcsóbb. A kalkulációd során figyelembe kell venned a te saját számlahasználati szokásaidat, jövedelmedet.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik bank kínálja a legkedvezőbb személyi kölcsönt és bankszámlát?

Természetesen ez attól is függ, hogy milyen jövedelemmel rendelkezel és hogyan szeretnéd a bankszámládat használni. Három példán keresztül bemutatnánk, hogy az eltérő szokásokkal rendelkező igénylők számára melyik bankot lenne érdemes kiválasztani:

  1. Nagy összegű személyi kölcsönt igénylő, aki megbízásait netbankon keresztül adja meg: 3 millió forint személyi kölcsönt szeretne igényelni az érdeklődő 5 éves futamidőre, jövedelme havi 400 ezer forint. A számlához kapcsolódó megbízásait elektronikus csatornán adja meg, készpénzt automatából vesz fel, mindig szem előtt tartva a havi kettő, összesem maximum 150 ezer forint összegű díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget.
  2. Átlagos összegű személyi hitelt igénylő, aki egyben felveszi számlájáról a jövedelmét: 1 millió forint hitelt szeretne, 5 éves futamidőre, bevétele havonta 250 ezer forint. A törlesztőrészleten felüli összeget mindig felveszi egy bankautomatából.
  3. Kisebb összegű hitel iránt érdeklődő, aki megbízásait szereti személyesen intézni: 500 ezer forint kölcsönt kérne, 5 éves futamidőre, havi jövedelme 150 ezer forint. Átutalásait, megbízásait személyesen a bankfiókban adja meg.

1. Nagyobb összegű személyi kölcsönnél komolyabb hatása lehet a hitelkondícióknak

Ha 3 millió forint személyi kölcsönt szeretnél és számlához kapcsolódó megbízásaid netbankon keresztül adnád meg, akkor jelenleg számodra az UniCredit Bank ajánlati csomagja lehet a legjobb.

Az UniCredit Bank kínálja a legkedvezőbb hitelajánlatot, de a bankszámla költségek igen magasak – összességében a legdrágább -, ebből jól látszik, hogy jelenleg a magas hitelösszeg és nagy összegű jövedelem – 400 ezer forint – esetén a hitelkondíciók közötti eltérések ellensúlyozni tudják a számlaköltségek közötti eltéréseket. A legkedvezőbb és legdrágább ajánlat között havi 14 ezer Ft az eltérés, emiatt 5 év alatt 840 ezer forinttal kellene többet fizetned, ha a legrosszabb  konstrukciót választanád.

2. Van jobb bankszámla, kedvezőbb személyi kölcsön, csomagban mégis egy harmadik a nyerő

Ha 1 millió forint személyi kölcsönt igényelnél, és a fizetésed törlesztőrészleten felüli részét készpénzben felvennéd egy automatából, akkor a CIB Bank ajánlata lehet a számodra a legjobb.

Úgy a legkedvezőbb a CIB Bank ajánlata, hogy van olcsóbb hitel és számlacsomag is az ő ajánlatuknál, együtt azonban verhetetlen párost alkotnak. A legrosszabb és legkedvezőbb ajánlatra fizetendő havi részletek között 7 ezer forint a különbség, ez 5 év alatt 420 ezer forint eltérést eredményezne.

3. Ha személyesen intéznéd ügyeid minden estben emelkednek a számlaköltségeid

Ha 500 ezer forint személyi kölcsönt igényelnél és bankszámlához kapcsolódó megbízásaid személyesen intéznéd, akkor jelenleg a CIB Bank lenne a legkedvezőbb számodra. Ugyanakkor a havi számlaköltségek minden banknál – a CIB-nél is – igen magasak lennének, érdemes lenne elgondolkodnod, hogy megbízásaid netbankon, mobilalkalmazáson keresztül add meg a jövőben, ezzel éves szinten 10-12 ezer forintot is spórolhatsz.

A legolcsóbb és legdrágább ajánlatra fizetendő havi költségek között 3 ezer forint az eltérés, emiatt a hitel teljes futamideje alatt 180 ezer forintot takaríthatsz meg, ha jól döntesz.

Mire érdemes még figyelned a személyi kölcsön kiválasztása során?

Meg kell ismerned a bankszámlák speciális feltételeit. Elképzelhető, hogy egy bank egy adott időpontig – például 2 évig – biztosítja a számlacsomaghoz kapcsolódó kedvezményeket, azt követően a költségek megváltozhatnak. Az is előfordulhat, hogy az adott csomag igénylésének vannak speciális feltételei: például a 2 évig akár teljesen ingyenes CIB ECO Bankszámlát kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet kérni.

Nem biztos, hogy minden banknál megkaphatod az igényelt hitelösszeget. Az egyes bankok bírálata jelentősen eltérhet – például másképp számolhatnak a katás jövedelemmel -, döntésed során ezt is figyelembe kell venned a pénzügyi előnyök mellett.

Mit tegyél, ha személyi kölcsönt szeretnél igényelni:

  1. Kalkulálj a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával, nézd meg milyen kondíciókkal igényelhetsz hitelt.
  2. Kalkulálj a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, nézd meg, hogy a saját bankolási szokásaid alapján milyen számlák közül választhatsz.
  3. Gondolkozz csomagban, összegezd a két kalkuláció eredményét és nézd meg melyik bank ajánlatai a legkedvezőbbek számodra.
  4. Fordulj a Bankmonitor Szakértőjéhez, aki segít a választásban. Megtalálja, hogy melyik bank bírálná el a legnagyobb eséllyel pozitívan a kérelmedet.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés