Bombameglepetés: már egy fix kamatú lakáshitel a legolcsóbb!

Bombameglepetés: már egy fix kamatú lakáshitel a legolcsóbb!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-18 Frissítve: 2022-10-24
 

A lakáshitelt igénylők egyik nagy dilemmája, hogy végig fix kamatú vagy 10 éves kamatperiódusú hitelt válasszanak, hiszen az előbbi kiszámíthatóbb, míg az utóbbi némileg olcsóbb. Mostanra a helyzet megváltozott, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján ugyanis ma már kedvezőbb áron juthatunk végig fix kamatú hitelhez.

Az idei év lakáshitelpiaci favoritjai kétségtelenül a végig fix kamatú kölcsönök, hiszen a második negyedévben 10-ből 6 lakáshitel már ilyen volt, de a fix kamatú zöld lakáshitelek – hivatalos nevén NHP ZOP – nélkül is 43 százalékos részesedést mért a Magyar Nemzeti Bank. Eközben a nagy rivális, a 10 éves kamatperiódusú konstrukció aránya 10 százalékponttal 38 százalékra csökkent, így népszerűségben mostanra a második helyre szorult vissza.

A fix hitelek előretörése nem csak a nagyobb kiszámíthatóságnak köszönhető, hanem annak is, hogy az utóbbi időben folyamatosan csökkent az a felár, amit ezekért fizetniük kellett az adósoknak. Míg két évvel ezelőtt a legkedvezőbb fix kamatú lakáshitel THM-je (teljes hiteldíj-mutató, ami a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza) 1,66 százalékkal volt magasabb a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönénél (40 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 600 ezer forint nettó jövedelem és 80 millió forint értékű ingatlanfedezet esetén), egy éve már csak 1 százalék volt a különbség, míg jelenleg a rögzített kamatú konstrukció 0,66 százalékkal olcsóbb. Forintban kifejezve ez annyit tesz, hogy míg 2021. októberben fix kamattal 55 ezer forinttal magasabb volt a havi törlesztő, addig a cikk írásakor már 16 ezer forinttal olcsóbban juthatunk hozzá egy ilyen hitelhez.

Hirdetés

Hirdetés

Nincs érv a fix kamattal szemben

A tíz hazai bank hiteleit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján 20 millió forint igénylésekor (20 éves futamidő, 450 ezer forint nettó jövedelem) jelenleg a CIB Végig FIX Lakáskölcsöne lehet a nyerő választás, feltéve, hogy az adós megkapja az egyedi kamatkedvezményt. Ebben az esetben 7 770 forinttal kell kevesebbet törleszteni, mint az utána következő, 10 éves kamatperiódusú UniCredit fogyasztóbarát lakáshitelre. Ha nem kapja meg az igénylő az egyedi kamatkedvezményt, akkor változik a sorrend: az UniCredit Bank 10 éves kamatperiódusú, illetve fix kamatú lakáshitele lesz a két legolcsóbb, ám a törlesztők közötti különbség itt mindössze 1863 forint.

Egy 20 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése

40 millió forintos hitelösszegnél – itt 600 ezer forint nettóval számoltunk – ugyancsak az egyedi kamatkedvezményes CIB Végig Fix Lakáskölcsön jött be az első helyre, míg a második helyezett itt is az UniCredit Bank 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitele lett. Kamatkedvezmény nélkül ilyen összegnél is az Unicredit bank 10 éves kamatperiódusú és fix hitelei lesznek a befutók, a 10 éves konstrukcióért havi szinten 3726 forinttal kell kevesebbet törleszteni.

Egy 40 millió Ft-os lakáshitel teljes visszafizetése 10 éves kamatperiódussal és végig fix kamattal

Lecserélhető olcsóbbra egy fix kamatú hitel?

Sokan tartanak a fix kamatú hitelektől, attól tartva, hogy itt akkor is marad a jelenlegi havi törlesztő, ha a jövőben esetleg csökkennének a piaci kamatok. Emiatt 10 éves kamatperiódusú kölcsönt választanak, akár még drágábban is, abban bízva, hogy kamatperiódus váltáskor jó eséllyel csökken majd a havi fizetni való. A dolog akár működhet is, ám egyre nehezebb akár egy évre is előre tervezni, egy évtizedes távlatban pedig már inkább spekulációról beszélhetünk.

Tudni kell azonban, hogy a fix hitelek is lecserélhetők, vagyis kiválthatók olcsóbbra. Ebben az esetben gyakorlatilag új hitelt igénylünk, amiből kifizetjük a régit, ezt követően pedig az új banknak fizetünk a továbbiakban. Fontos, hogy ez csak akkor működik, ha hitelképesek vagyunk, vagyis rendelkezünk legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonnyal, valamint megfelelő összegű nettó jövedelmet tudunk igazolni.

A hitelkiváltás kiadással jár, a meglévő hitel végtörlesztésének általában 1-1,5 százalékos díja van, ami 10 millió forint fennálló tőketartozásnál 100-150 ezer forintot jelent. Az új hitel felvételének is van egyszeri költsége – közjegyzői díj, értékbecslés, földhivatali ügyintézés díja -, ami egy 10 millió forintos hitelkiváltásnál akár 150-300 ezer forintra is rúghat.

jó tudni
Jelen állás szerint a lakáshitelt igénylőknek mindenképpen érdemes a rögzített kamatú, végig fix hitelek között keresgélniük első körben, mert ezek a leginkább kiszámíthatók, és még akár a legolcsóbb megoldást is jelenthetik!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés