Bővül a kör: több cég juthat rezsitámogatáshoz

Bővül a kör: több cég juthat rezsitámogatáshoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-21
 

Az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások támogatására kiírt pályázat feltételeinek könnyítéséről döntött a kormány. Eddig a megnövekedett energiaszámlák kifizetéséhez azok a cégek kérhettek támogatást, amelyek energiaköltsége a 2021-es üzleti évben elérte a 3 százalékot – ez a mérték csökkent a módosítással 2 százalékra.

A feldolgozóipari termelő vállalkozások október közepétől pályázhatnak megnövekedett energiaköltségeik támogatására. A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházási Támogatási Program keretében a magyarországi székhelyű, energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari kkv-k vehetnek részt.

A határt – amely alapján a tevékenység energiaintenzívnek minősíthető – az eredeti kiírásban úgy határozták meg, hogy ide sorolandó minden olyan az ágazatban működő vállalkozás, amely éves nettó árbevételének 3 százalékát eléri az éves energiaköltsége. Ezt a mértéket csökkentette a kormány a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mai több sajtótermék által ismertetett közleménye szerint 2 százalékra.

Pályázni a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására lehet – az állam az október, november, decemberi többletkiadások felét vállalja át. A támogatást igénylő cégeknek vállalniuk kell, hogy a következő egy évben alkalmazotti létszámuk legalább 90 százalékát megtartják és 2024 végéig energiaköltség-csökkentő beruházást hajtanak végre. Ez utóbbi fejlesztési költségeihez 15 százalékos önerőtámogatás kérhető, a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

A program keretében az idén 100 milliárd, jövőre 100-120 milliárd forintot osztanak szét. Az idei keretből 75 milliárd forint juthat a működési költségek növekedésének kompenzálására és 25 milliárd az energiahatékonysági beruházások önrészének finanszírozásának támogatására. A pályázatra december 15-éig lehet regisztrálni energiatamogatas2022@nffku.hu emailen.

Hirdetés
Hirdetés